Ανοδο για τρίτη συναπτή συνεδρίαση σημείωσαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις εξαγγελίες της ΕΚΤ, που δεσμεύθηκε να διατηρήσει την άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική της με τα επιτόκια του ευρώ σε αρνητικά επίπεδα και τις αγορές ομολόγων με ρυθμούς αυξημένους σε σύγκριση με εκείνους των πρώτων μηνών του έτους.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,6% πλησιάζοντας και πάλι το ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα. Ενισχύθηκε, έτσι, ξανά η προθυμία των επενδυτών να τοποθετούν σε τίτλους που φέρουν ρίσκο, καθώς η υπόσχεση της αναπτυξιακής πολιτικής και του φτηνού χρήματος υπερίσχυσε της ανησυχίας για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στο ίδιο κλίμα σημείωσαν άνοδο και οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 71,45 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 73,35 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 1,64% και 1,55% αντιστοίχως.
Εκλεισαν, έτσι, με άνοδο οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με κέρδη 0,60% και τον CAC 40 του Παρισιού με μικρά κέρδη 0,26%. Στον αντίποδα ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που σημείωσε απώλειες 0,43%.
Οπως επισημαίνουν άλλωστε οικονομικοί αναλυτές, παρά την ανησυχία που έχει ενσπείρει σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία η ραγδαία μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», έχει παράλληλα ενισχύσει τις προσδοκίες πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα διατηρήσει ενεργό το δικό της πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων, που από την αρχή της πανδημίας έχει τροφοδοτήσει την άνοδο των μετοχών. Μιλώντας στους Financial Times, ο Ζεχρίντ Οσμάνι, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στη Martin Currie, επισήμανε πως «οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν ιδιαιτέρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική». Τόνισε μάλιστα πως η πολιτική των αγορών ομολόγων διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων, με αποτέλεσμα να εξωθεί τους επενδυτές στις αγορές μετοχών.
Πράγματι, στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τόσο της Ευρωζώνης όσο και του αμερικανικού δημοσίου.