Η εκτενής επιχειρηματική δραστηριότητα Ισραηλινών επενδυτών στην Κύπρο βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών που διεξάγουν το τελευταίο διάστημα οι ισραηλινές φορολογικές αρχές, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Τμήματος Φορολογίας του Ισραήλ, Σάι Αχαρονόβιτς, που περιλαμβάνονται σε εκτενές ρεπορτάζ της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας της χώρας, Globes.
Συγκεκριμένα, το ζήτημα που διερευνούν οι ισραηλινές φορολογικές αρχές είναι κατά πόσον θα πρέπει να θεωρηθούν οι Ισραηλινοί επενδυτές ως «μόνιμα διαμένοντες στο εξωτερικό» ή εάν διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κύπρο από τη μόνιμη φορολογική τους κατοικία, η οποία, σύμφωνα με την οικεία ισραηλινή νομοθεσία, παραμένει το Ισραήλ.
Για τον σκοπό αυτό, οι ισραηλινές φορολογικές αρχές έχουν αρχίσει να ελέγχουν τη συχνότητα των αεροπορικών εισιτηρίων από το Ισραήλ προς την Κύπρο και αντιστρόφως, που εκδίδονται επ’ ονόματι συγκεκριμένων επενδυτών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας (high tech) και της αγοράς ακινήτων (real estate).
Ένας πρόσθετος λόγος που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ισραηλινών φορολογικών αρχών, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Globes, είναι η σημαντικά χαμηλότερη φορολογία επί εταιρικών εισοδημάτων που ισχύει στην Κύπρο (φορολογική κλίμακα έως 12,5%) σε σχέση με την αντίστοιχη ισραηλινή, η οποία μπορεί να φτάσει και σε ποσοστό 50% επί του φορολογητέου εισοδήματος.
Η μεγάλη διαφορά στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος καθιστούν την Κύπρο ουσιαστικά έναν φορολογικό παράδεισο για τους Ισραηλινούς επενδυτές και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι ισραηλινές φορολογικές αρχές, υπολογίζεται ότι διαμένουν στην Κύπρο (στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα) συνολικά περί τις 10 με 20 χιλιάδες Ισραηλινοί φορολογούμενοι, ενώ διερευνάται πόσοι από αυτούς διατηρούν την μόνιμη κατοικία τους στο Ισραήλ και διαχειρίζονται από το Ισραήλ τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στο νησί – και επομένως οφείλουν να καταβάλλουν τον φόρο που αντιστοιχεί στα εισοδήματά τους που προέρχονται από την Κύπρο.
Ένα ζήτημα που επισημαίνει η Globes στο δημοσίευμά της είναι η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου ελέγχου, ένα ζήτημα που εκκρεμεί καθιστώντας δυσχερή τον λεπτομερή έλεγχο που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν οι ισραηλινές φορολογικές αρχές.
Τέλος, οι ισραηλινές φορολογικές αρχές εξετάζουν κατά πόσον θα πρέπει να θεωρηθεί ως «φορολογητέα επιχειρηματική δραστηριότητα» η αγορά, η μεταπώληση και η εκμετάλλευση εκ μέρους ισραηλινού φορολογουμένου ακινήτου που βρίσκεται στην Κύπρο, παρότι ο ισραηλινός επενδυτής δεν ασκεί την εν λόγω δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.
Όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της ισραηλινής αρχής φορολογίας, αλλά και τοπικοί νομικοί εμπειρογνώμονες, εάν τελικά διαπιστωθεί ότι οι Ισραηλινοί επενδυτές στην Κύπρο διατηρούν το Ισραήλ ως μόνιμη κατοικία τους και επίκεντρο των βιοτικών τους σχέσεων – ανεξαρτήτως εάν απασχολούν υπαλλήλους στην Κύπρο για τη διαχείριση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων – είναι πιθανόν να φορολογηθούν με τις ανώτατες δυνατές κλίμακες φορολόγησης που φθάνουν έως και 50% του φολογητέου τους εισοδήματος.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Globes στο δημοσίευμά της, επικαλούμενη τον επικεφαλής του Τμήματος Εισοδήματος της Αρχής Φορολογίας της χώρας, Σάι Αχαρονόβιτς, ήδη έχουν αποσταλεί γραπτές ειδοποιήσεις σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Πηγή: ΚΥΠΕ