«Το Καζακστάν θα ενεργεί με βάση τα εθνικά συμφέροντα, έναντι εκείνων του ΟΠΕΚ+, όταν λαμβάνει αποφάσεις για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου», προειδοποίησε ο νεοδιορισθείς υπουργός Ενέργειας Ερλάν Ακενζένοφ, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στο διεθνές καρτέλ.

Το Καζακστάν είναι από τους 10 κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Αντλεί πετρέλαιο με ρυθμό-ρεκόρ και πολύ πάνω από τον στόχο του, όπως συμφωνήθηκε με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, με επικεφαλής τη Ρωσία.

Ο κύριος «ένοχος» αυτής της εκτροπής ακούει στο όνομα «Τενγκίζ» – είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου του Καζακστάν και από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Το κοίτασμα έχει 20 χιλιόμετρα πλάτος και 21 χιλιόμετρα μήκος και η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται σε 900.000 βαρέλια, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν. Το γιγαντιαίο αυτό κοίτασμα διαχειρίζεται η αμερικανική Chevron.

Μεγάλες επενδύσεις

Στόχος του Καζακστάν είναι να κεφαλαιοποιήσει τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στα κοιτάσματα πετρελαίου του, κυρίως από αμερικανικές εταιρείες. «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία επιρροή στους όγκους παραγωγής των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα», υποστήριξε ο Καζάκος υπουργός Ενέργειας. Ωστόσο, όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι απλώς ένα πρόσχημα για να συνεχίσει η κεντρο-ασιατική χώρα να εξασφαλίζει υψηλότερα έσοδα από τις αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαίου.

Το Καζακστάν, το οποίο αντλεί περίπου το 2% του παγκόσμιου πετρελαίου, είδε την παραγωγή να μειώνεται κατά 3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Μαρτίου τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει την ποσόστωση του ΟΠΕΚ+

Εκτός από το Τενγκίζ, το Καζακστάν διαθέτει άλλα δύο μεγάλα κοιτάσματα –το Κασαγκάν και το Καρατσαγκανάκ, που ελέγχονται επίσης από μεγάλες δυτικές εταιρείες πετρελαίου.

Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία – επέκριναν πάντως έντονα την αύξηση της παραγωγής του Καζακστάν, καθώς υπερβαίνει τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις των άλλων χωρών-μελών. Στις αρχές Απριλίου μάλιστα, το καρτέλ αποφάσισε να μειώσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, πιο γρήγορα από ό,τι είχε συμφωνηθεί. Ο στόχος ήταν να πειθαρχήσει κυρίως το Καζακστάν.

Άλλες χώρες του ΟΠΕΚ ετοιμάζονται μάλιστα να προτείνουν νέα αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο, κατά 411.000  βαρέλια την ημέρα. Ένα μήνυμα, που ακούγεται περισσότερο σαν ένα είδος απάντησης στην εξέγερση του Καζακστάν: «Αν παράγετε περισσότερο πετρέλαιο, θα πλημμυρίσουμε την αγορά και θα χάσετε το μερίδιό σας»

Ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής αγοράς πετρελαίου στην PVM Oil, σημειώνει μάλιστα ότι αυτές οι εξελίξεις «είναι αναπόφευκτο να επηρεάσουν αρνητικά τη συνοχή του ΟΠΕΚ+»

Τι θα γίνει με τις τιμές

Παρά τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του καρτέλ, οι τιμές του Brent διαπραγματεύονται κοντά στα 67 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού στα 63 δολάρια. Αν και κατέγραψαν χθες άνοδο, παραμένουν πάντως πολύ μακριά από τα 82 δολάρια, τον Ιανουάριο.

«Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι ,καθώς η απόφαση του Καζακστάν να αυξήσει την παραγωγή του, διαγράφει τα προηγούμενα κέρδη που συνδέονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και την πιο επιθετική στάση του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα», τονίζουν παράγοντες της αγοράς. «Το ισχυρό ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστά επίσης τις εισαγωγές πετρελαίου στην Ε.Ε., φθηνότερες».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα πρατήρια, οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν να παραμένουν σχετικά χαμηλότερες, αλλά να μην υποχωρούν σημαντικά, λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. «Με τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, υπάρχει ακόμα περιθώριο για χαμηλότερες τιμές στα πρατήρια καυσίμων», εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος  [email protected]