Η ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας θα συνεισφέρει ουσιαστικά στο ΑΕΠ, στην προσέλκυση επενδύσεων και θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, εκτιμά ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ), Σταύρος Σταύρου.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αναφορικά με την κατάσταση στη Λάρνακα υπό τη σκιά της πανδημίας, ο κ. Σταύρου αναφέρθηκε στα δύο μεγαλύτερα έργα υποδομής της Λάρνακας, την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας και τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο. Σημείωσε σε ό,τι αφορά την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας ότι «το συγκεκριμένο έργο που πέρασε από χίλια μύρια κύματα, προχωρά αισίως και από το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται τώρα, αναμένεται ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 η διαχείριση θα περάσει εξολοκλήρου στα χέρια της Κοινοπραξίας. Η παραθαλάσσια αυτή ανάπτυξη θα αλλάξει άρδην τις οικονομικές παραμέτρους της Λάρνακας με ουσιαστική συνεισφορά στο ΑΕΠ, στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ θα προσδώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα βελτιώσει τα μέγιστα την εικόνα του παραλιακού μετώπου».
Το ΕΒΕΛ, συνέχισε «διαβεβαιώνει ότι είναι δίπλα στην εταιρεία Kition Ocean Holdings καθώς και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας ώστε να υλοποιηθεί όσο το δυνατό πιο ομαλά η σημαντικότατη αυτή επένδυση. Ως Επιμελητήριο, μας ενδιαφέρει όπως το έργο αυτό δώσει νέα ώθηση στις κατασκευές, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, αλλά και στη λιμενική βιομηχανία και στην εξυπηρέτηση του εμπορίου.
Ο κ. Σταύρου επεσήμανε ότι «η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Οι πλείστες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υπολειτουργούσαν κατά την περίοδο της πανδημίας, εκτιμούμε πως το 2022 θα νιώθουμε ακόμα τους κραδασμούς της πανδημικής κρίσης, αλλά θα είναι βελτιωμένος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη».
Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα έργα υποδομής, είπε ότι, «επιτέλους, μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων, παρά τους σκοπέλους και τα ενδογενή και εξωγενή εμπόδια, τη μεγάλη γραφειοκρατία και τις κατά καιρούς κρίσεις, τα καταφέραμε».
Σημείωσε ακόμα ότι το ΕΒΕΛ «διαδραμάτισε διαχρονικά καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των δύο αυτών έργων, έχοντας συνεχή έγνοια ότι θα προχωρούσαν κατά τρόπο που θα επέφεραν μακροπρόθεσμα, πολύπλευρα και πολυδιάστατα οφέλη στην τοπική οικονομία αλλά και στην κοινωνία. Παλέψαμε συλλογικά να επιτευχθούν οι στόχοι που εξαρχής θέσαμε και σήμερα είναι πλέον αυταπόδεικτο γεγονός ότι η Λάρνακα αποτελεί την περιοχή με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης».
Οσον αφορά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα, είπε πως «είμαστε ένα βήμα πριν την υλοποίηση του οράματός μας για μια νέα υπερσύγχρονη και αειφόρο περιοχή μέσω της εφαρμογής του νέου Σχεδίου Περιοχής. Συγκεκριμένα οι εργασίες όλων των εταιρειών πετρελαιοειδών έχουν τερματιστεί και μεταφέρει τη λειτουργία τους στο Βασιλικό, ενώ οι περισσότερες δεξαμενές έχουν κατεδαφιστεί ενώ οι τελευταίες θα κατεδαφιστούν μέχρι το τέλος του έτους».
Επίσης «η περιοχή των εγκαταστάσεων έχει αποχαρακτηριστεί από την οδηγία SEVEZO, ενώ έχει εξευρεθεί λύση στο θέμα εκφόρτωσης του υγραερίου από το λιμάνι Βασιλικού και το υγραέριο αναμένεται να μετακινηθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αναμένουμε εντός του νέου έτους να τεθεί σε ισχύ το νέο Σχέδιο Περιοχής των πρώην Διυλιστηρίων στην περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών, το οποίο θα εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας» είπε και σημείωσε πως «θα είναι μια περιοχή αναζωογονημένη, φιλική στον εργαζόμενο, τον τουρίστα, και τον κάτοικο και θα δημιουργεί ένα πολύ-λειτουργικό και ποιοτικό αστικό περιβάλλον».
Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ είπε ότι τα δύο έργα «δημιουργούν τεράστιες προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων, ωστόσο σημαντικό κριτήριο για να επιλέξει ένας επενδυτής μια περιοχή αποτελούν, μεταξύ άλλων, η ελκυστικότητά της, καθώς και οι υποδομές της. Σ’ αυτά έχουν συμβάλει τα νέα έργα που έχει πρόσφατα ολοκληρώσει ή σύντομα ολοκληρώνει ο Δήμος Λάρνακας από τα διαρθρωτικά ταμεία μεταξύ των οποίων ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας), η πλατεία Κάστρου και η Δημοτική Αγορά».