14.9 C
Nicosia
Κυριακή 17 Νοέμβριος 2024 | 7:34

Η είσοδος ιδιωτών επενδυτών στον τομέα της υγείας σε συνέδριο της FMW για το ΓεΣΥ

Η είσοδος νέων επενδυτών στον τομέα της υγείας με την εξαγορά νοσηλευτηρίων στην Κύπρο, βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Financial Media Way με τίτλο «Δημόσια Υγείας και νέες προκλήσεις για το ΓεΣΥ».

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας αναφορικά με την σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού στον κρίσιμο αυτό τομέα.

«Το να υπάρξει ένα επενδυτής σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, ίσως να μην είναι ό,τι πιο σωστό αυτή τη στιγμή ή νοσηλευτήρια να έχουν επενδυτή ο οποίος να έχει νοσηλευτήριο στο ΓεΣΥ και ένα που να μην είναι στο ΓεΣΥ. Αυτά είναι κίνδυνοι που πρέπει να ελεγχθούν», δήλωσε ο Μάρκος Χριστοδουλίδης Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ).

Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) τόνισε από την πλευρά του πώς δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός από την είσοδο επενδυτών που μπορεί να φέρουν και εμπειρογνωμοσύνη. «Όμως θα συμφωνήσω ότι, ναι, δεν πρέπει να συγκεντρωθεί όλος ο ιδιωτικός τομέας του ΓεΣΥ κάτω από ένα επενδυτικό ταμείο και να μην υπάρχει υγιής ανταγωνισμός».

Ήδη η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά του Απολλώνιου νοσηλευτηρίου, ενώ εξετάζεται η εξαγορά ενός ακόμη νοσηλευτηρίου στη Λευκωσία.

Με την είσοδο επενδυτών και τις πληροφορίες περί νέων αιτήσεων για τη δημιουργία και άλλων νοσηλευτηρίων, τέθηκε ειδικά από τον Πρόεδρο της Πακύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρη Κούμα ποια είναι η πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων.

Απαντώντας, ο κ. Παπακωσταντίνου είπε πως οι 3.000 κλίνες για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη είναι «υπέρ αρκετές» για να καλύψουν τον πληθυσμό της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτό που θα κρίνει τη βιωσιμότητά τους.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο εισόδου (barrier of entry) είναι αν οι υφιστάμενοι παρόχοι παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στο βαθμό που θα είναι πολύ δύσκολο για ένα νοσηλευτήριο να μπει στην αγορά. Αν όμως έχουμε 3.000 κλίνες και δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες, μπορεί να μπει κάποιος», εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά της, η Ανώτερη λειτουργός στο Υπουργείο Υγείας Όλγα Καλακούτα απέφυγε να αναφέρει κατά πόσο ο αριθμός των 3.000 κλινών είναι αρκετός, καθότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης χωρητικότητας (capacity planning) με την στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και άλλα εξειδικευμένα κέντρα για τον καθορισμό των αναγκών ευρύτερα του τομέα της υγείας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το θέμα, είπε, δεν είναι απλό, παίζει ρόλο η σύνθεση του πληθυσμού, θέματα υγείας και το σύστημα υγείας που θέλουμε να προσφέρουμε ως χώρα. «Δεν μπορούμε να απαγορέψουμε είτε την κινητικότητα, όμως η ποιότητα είναι αυτή που θα φέρει δυναμική», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε και το θέμα της προστασίας του συστήματος από «επιτήδειους», ενώ σημείωσε πως ήδη ο ΟΑΥ έχει λάβει μέτρα αναφορικά με τις καταχρήσεις του συστήματος και έχει οδηγήσει κάποιους σε αναστολή, όπως είπε.

Στο €1,5 δισ. η δαπάνη του ΓεΣΥ

—————-

Εξάλλου,  σε σχέση με τη δαπάνη του ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως ο προϋπολογισμός φτάνει στο €1,5 δισεκατομμύριο ετησίως που αντιστοιχεί στο 6,25% του ΑΕΠ, ενώ αν προστεθούν οι υπηρεσίες που καλύπτει το κράτος, (υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ) και τα οδοντιατρικά, τα οποία πληρώνονται από τη τσέπη των πολιτών (out-of-pocket) η συνολική δαπάνη υγείας φτάνει στο 9% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 10% που ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό μας ικανοποιεί ότι δεν ξεφύγαμε όπως παρουσιάζουν κάποιοι ότι δεν γίνεται καλή διαχείριση. Δεν ξέφυγε ο προϋπολογισμός χωρίς όμως αυτό να αναιρεί το ότι πρέπει να προστατέψουμε το σύστημα ακόμη περισσότερο και να κτυπηθούν κάποιες καταχρήσεις», είπε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως πλέον η συμμετοχή των παρόχων υγείας στο ΓεΣΥ ξεπέρασε το 90%. Στα νοσηλευτήρια η συμμετοχή είναι σχεδόν 93%, στα φαρμακεία είναι σχεδόν στο 100%, όπως και στα εργαστήρια ενώ στους γιατρούς η συμμετοχή είναι 87% με 88% με την τάση να είναι ανοδική. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια μαζική συμμετοχή και είναι μια μεγάλη επιτυχία, διότι δίνονται επιλογές στους ασθενείς και έχουμε καλύψει γεωγραφικά όλη την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Σωτήρης Κούμας διατύπωσε εκ νέου παράπονα για τον τρόπο διαχείρισης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία χαρακτήρισε ως την ραχοκοκαλιά του συστήματος, από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

«Το στοίχημα ήταν και παραμένει ιδιαίτερα μεγάλο. Πρέπει ν’ αναλύσουμε κατά πόσο το εγχείρημα πετυχαίνει, και εμείς ως γιατροί λέμε ότι περισσότερο αποτυγχάνει παρά πετυχαίνει», είπε και πρόσθεσε ότι το διοικητικό μοντέλο πάσχει λόγω της νομοθεσίας

«Πρέπει να υπάρχει επιστημονικό συμβούλιο και όχι το μοντέλο του μάνατζερ», είπε και υπενθύμισε ότι η 1η Ιουνίου 2024 (τερματισμός κρατικής στήριξης του ΟΚΥπΥ) δεν είναι μακριά και ότι ο οργανισμός θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου προειδοποίησε πως η συζήτηση γύρω από τον ΟΚΥπΥ του θυμίζει τις συζητήσεις του παρελθόντος γύρω από την αναγκαιότητα ενός εθνικού αερομεταφορέα.

«Τα γεγονότα θα μας ξεπεράσουν, πρέπει να βρεθούν λύσεις», είπε τονίζοντας ότι βάσει του μοντέλου λειτουργίας του ΓεΣΥ, είναι η παροχή καλών υπηρεσιών προς τον δικαιούχο ώστε να συνεχίζει να επιλέγει το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο.

Όσον αφορά τις επόμενες προκλήσεις, η κ. Καλακούτα αναφέρθηκε στο πρόβλημα με την εξευρεση νοσηλευτών που ισχύει και στην Ευρώπη και παγκόσμια και σημείωσε πως ίσως θα πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα. Σημείωσε εξάλλου πως η νομοθεσία για τα νοσηλευτήρια καλύπτει μόνο τα ιδιωτικά και πρέπει να ενταχθούν σε αυτή και τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Χρειάζεται επικαιροποίηση όχι μόνο για να ενταχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και η νομοθεσία να επικαιροποιηθεί και όσον αφορά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, όπως ελέγχους, νοσοκομειακές λοιμώξεις κλπ», είπε.

Ο Μάρκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης ανησυχία ενόψει της εισαγωγής ποιοτικών κριτηρίων στο ΓεΣΥ την 1η Ιανουαρίου 2023. Μας έμειναν δύο μήνες, είπε, προσθέτοντας ότι ήρθαμε με συγκεκριμένες προτάσεις, είμαστε στον Νοέμβρη και ακόμη δεν μας έχει δοθεί ένα περίγραμμα για να τα εφαρμόσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος θα λήξει νωρίτερα» με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, δυόμισι περίπου χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου, φαίνεται πως πυροδοτεί το νέο σκηνικό που διαμορφώνει...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ε.Ε. δεν είναι αρμόδια να μιλάει για το Αιγαίο»

Ανακοίνωση για το Αιγαίο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία «ακολουθεί αυστηρά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης, προβαίνει στις...

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για τις επερχόμενες καταιγίδες

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, αναφορικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες, που αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια,...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά από τη ΝΔ – Αιτία η κριτική του για τα ελληνοτουρκικά κατά του Πρωθυπουργού

Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στην οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά...

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο-Επίκεντρο η Πάφος, αισθητός και στις υπόλοιπες πόλεις

Σεισμική δόνηση, 3,7 Ρίχτερ και σε βάθος 18 χιλιομέτρων, σημειώθηκε γύρω στις 10:45 στην Κύπρο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό κέντρο. Ο σεισμός, όπως φαίνεται...

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!