Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις εντυπωσιακές επιδόσεις της κυπριακής αγοράς εργασίας, όπως αποτυπώνονται στα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για το 2024.
Τα δεδομένα φανερώνουν μια ακμάζουσα αγορά εργασίας, με δυναμική αύξηση της απασχόλησης, αισθητή μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, γεγονός που καταδεικνύει τη σταθερή πορεία ανάπτυξης της χώρας μας.
Το ποσοστό απασχόλησης έφτασε στο εντυπωσιακό 79,8%, καταγράφοντας μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 13,4% σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Επιπλέον, η αύξηση της απασχόλησης έφτασε στο 3,2% και οι μηνιαίες απολαβές αυξήθηκαν κατά 5,3%.
Η ανεργία υποχώρησε στο 5%, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μειώθηκαν σε 10.896. Η μείωση των μακροχρόνια ανέργων σε μόλις 1.325 άτομα προσδίδει ιδιαίτερη αισιοδοξία για την περαιτέρω ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού.
Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι στην Κύπρο υπάρχουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας του τόπου. Ως εκ τούτου το ΚΕΒΕ καλεί τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως άμεσα υιοθετήσει τα νέα κριτήρια και διαδικασίες για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού ώστε οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές.
Το ΚΕΒΕ αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η ελεγχόμενη ένταξη του ξένου εργατικού δυναμικού στη διατήρηση της ευρωστίας της αγοράς εργασίας. Το 2024, ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που εργοδοτήθηκαν ανήλθε σε 5.000 άτομα, ποσοστό το οποίο παρέμεινε εντός των εκτιμήσεων του Υπουργείου Εργασίας. Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση στους φοιτητές από τρίτες χώρες που εργάστηκαν στην Κύπρο, οι οποίοι έφτασαν τους 3.500, έναντι 2.700 το προηγούμενο έτος.
Το ΚΕΒΕ τονίζει ότι χώρες όπως η Κύπρος, που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, ανέκαθεν βασίζονταν στην πολύτιμη συνδρομή ξένου εργατικού δυναμικού για να στηρίξουν την πρόοδό τους. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η πολιτική εργοδότησης ξένων εργατών πρέπει να παραμείνει προσεκτικά στοχευμένη, δίνοντας προτεραιότητα στην εργοδότηση Κυπρίων εργαζομένων εφαρμόζοντας σωστά κριτήρια, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι αποδεδειγμένες ανάγκες της αγοράς.