24.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025 | 20:32

Επιστροφή €67 εκ. ζητά από την Κύπρο η ΕΕ για το Βασιλικό – Εξετάζονται τα επόμενα βήματα, λέει ο Παπαναστασίου

Εξετάζονται τα επόμενα βήματα μετά την επιστολή για επιστροφή της ευρωπαικής χρηματοδότησης 67 εκατομμυρίων ευρώ, για το έργο στο Βασιλικό.

Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο Υπουργός Ενέργεις Γιώργος Παπαναστασίου επιβεβαίωσε ότι έχει ληφθεί σχετική επιστολή.

Όπως είπε, χθες είχε πολύωρη συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία, παρουσία Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα όπου αξιολογήθηκε το περιεχόμενο. «Καταλήξαμε ότι η Νομική Υπηρεσία θα ενημερωσει τους Άγγλους εξωτερικούς συμβούλους που εξειδικεύονται στον τομέα και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα» ανέφερε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν τρόποι να αμφισβητηθεί η απόφαση, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι πάντοτε στις ευρωπαικές διαδικασίες υπάρχουν τρόποι αντίδρασης ή και απάντησης. «Μπορεί να απαντήσαμε στα επί μέρους θέματα τα οποία μας είχαν υποδείξει. Η επιστολή που πήραμε την θεωρούν ότι είναι τελεσίδικη μεν, αλλά θα πρέπει να διαβουλευτεί η Νομική Υπηρεσία με τους συμβούλους της για να αποφασίσουν κατά πόσο θα υπάρχει κίνηση προς έφεση σε διοικητικό δικαστήριο, υπάρχουν λύσεις όπως πχ. ο ευρωπαίος συνήγορος του πολίτη, λύσεις οι οποίες θα αποφασιστούν με το Υπουργείο Ενέργειας που ήταν ο αποδέκτης ευρωπαικού χρήματος όταν δοθηκε η χορηγία».

Απαντώντας σε επικρίσεις, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είχε γνώση για την επιστολή όταν βρισκόταν στην Βουλή, αλλά πληροφορήθηκε για την επιστολή το βράδυ της ίδιας μέρας.

Κληθείς να σχολιάσει τις προεκτάσεις της απόφασης, ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι «όταν ανακαλείται ευρωπαικό χρήμα το οποίο ήταν η βοήθεια ώστε να μειωθούν τα κόστη του έργου και κατ’ επέκταση της εισαγωγής φυσικού αερίου για να μπορέσει να μειωθεί το κόστος στη συμβατική, καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά πλέον πρέπει να αντικατασταθούν με εθνικούς πόρους, που καταλαβαίνετε είναι χρήμα των φορολογουμένων».

Ερωτηθείς για το κομμάτι του έργου που εξετάστηκε και πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι σχετίζεται με την κατακύρωση του έργου. «Είναι οι αποφάσεις που είχε πάρει το Ευρωπαικό Συμβούλιο Ελεγκτών τις οποίες υιοθετεί ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Επιτροπής ο CINEA και ίσως να έγινε επιπρόσθετη διερεύνηση και καταλήγει ότι θα πρέπει να ανακληθούν αυτά τα χρήματα».

Σε ότι αφορά το τι προτίθεται να αμφισβητήσει η πλευρά μας, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι οι θεσμοί δεν κρίνουν στη βάση δηλώσεων και τοποθετήσεων, κρίνουν με βάση τεκμηρίωση, μια τεκμηρίωση που είχε υιοθετηθεί από το Ευρωπαικό Συμβούλιο Ελεγκτών. «Η έκθεση, περιλαμβάνει διάφορα σημεία και αφορά την κατακύρωση της προσφοράς» είπε.

Σε ότι αφορά την έρευνα της Ευρωπαικής Εισαγγελίας, ο κ. Παπανααστασίου είπε ότι είναι μια διαφορετική έρευνα. «Η Ευρωπαικη Εισαγγελία ψάχνει πιο βαθιά θέματα»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσο η Κυβέρνηση θα διατάξει έρευνα για το πως έγινε η κατακύρωση, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι μπορεί το παρελθόν να φαίνεται με λανθασμένες επιλογές αλλά το Υπουργείο Ενέργειας πρέπει να επικεντρωθεί στην λειτουργία του τερματικού και εκεί επικεντρωνόμαστε. «Για το πως θα λειτουργήσει η Κυβέρνηση στη διαχείριση αυτής της κρίσης και τα επόμενα βήματα, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το τερματικό, να εισαχθεί το φυσικό αέριο και μετά να γίνουν οποιεσδήποτε έρευνες» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι πέρα από την Ευρωπαική Επιτροπή, το έργο χρηματοδοτούν και δύο τράπεζες. «Ναι μεν ανακαλείται το ποσό όμως το έργο συνεχίζει να έχει άλλα κεφάλαια που έχουν δοθεί απλώς θα υπάρχει ένα κενό χρηματοδότησης το οποίο εάν υπάξει οριστική κατάληξη θα κληθεί το κράτος να καταβάλει από εθνικούς πόρους. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί το έργο για τον λόγο ότι το κόστος της Κυπριακής Οικονομίας χωρίς την λειτουργία τερματικού και άρα την εισαγωγή φυσικού αερίου είναι περίπου στο ένα εκατομμύριο την ημέρα» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήBUSINESSΕπιστροφή €67 εκ. ζητά από την Κύπρο η ΕΕ για το Βασιλικό...