27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 4 Ιούλιος 2024 | 20:57

ΕΚΤ: Αλλάζουν τα stress tests στις τράπεζες της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει τις ετήσιες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) στις τράπεζες της ευρωζώνης, ώστε να είναι πιο σύντομες, αλλά πιο παρεμβατικές, δήλωσε η Κλόντια Μπούχ, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) θα προσαρμοστεί για να γίνει ταχύτερη και πιο αποτελεσματική, με βάση τις αλλαγές που αποφασίστηκαν τα τελευταία χρόνια», έγραψε η Κλόντια Μπούχ σε ανάρτησή της στα social media. Με τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης, οι επόπτες αξιολογούν και εκτιμούν τακτικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κάθε τράπεζα στην ευρωζώνη. «Η νέα SREP δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερη εποπτεία ή ότι θα ευνοήσουμε μια προσέγγιση «ελαφράς επαφής».

 

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθούν εγκαίρως για τον κύκλο SREP του 2026.

Εξι στόχοι

Σύμφωνα με την πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ «αυτές οι αλλαγές έχουν έξι στόχους: ανανεωμένη εστίαση στην ανάλυση κινδύνου, καλύτερη ενοποίηση των δραστηριοτήτων προληπτικού ελέγχου, χρήση όλων των ρυθμιστικών εργαλείων, καλύτερη επικοινωνία, πιο σταθερές μεθοδολογίες και καλύτερη χρήση της τεχνολογίας».

«Η SREP θα είναι συντομότερη και θα συμβαδίζει περισσότερο με την εποπτεία σε πραγματικό χρόνο, η οποία είναι συνεπής με ένα περιβάλλον στο οποίο οι κίνδυνοι εξελίσσονται γρήγορα», εξηγεί η Μπουχ.

Μία από τις αλλαγές που θα εισαχθούν, θα είναι ότι, ελλείψει σημαντικής αλλαγής, στο προφίλ κινδύνου μιας τράπεζας, οι αποφάσεις SREP θα αλλάζουν μόνο μία φορά κάθε δύο χρόνια, μια κατάσταση που είναι δυνατή επί του παρόντος, αλλά ισχύει μόνο για μικρό αριθμό τραπεζών.

«Η εποπτεία θα μπορούσε επίσης να είναι πιο παρεμβατική, προειδοποίησε η Κλόντια Μπουχ και πρόσθεσε: «Όταν τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων είναι ανεπαρκή, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα ενισχύσει γρήγορα την αυστηρότητα των ρυθμιστικών εργαλείων της».

Η ΕΚΤ θα απαιτήσει πιο νομικά δεσμευτικούς στόχους και θα χρησιμοποιήσει περισσότερα μέσα επιβολής, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων.

Σε αντάλλαγμα, οι προσδοκίες της ΕΚΤ και τα μέσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν θα καταστούν σαφέστερα για τις τράπεζες, δήλωσε η Μπουχ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Από εσωτερική αιμορραγία οφείλεται ο θάνατος του 43χρονου στην Πάφο

Σε εσωτερική αιμορραγία οφείλεται ο θάνατος του 43χρονου Στυλιανού Στυλιανού, που άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πυροβολισμό σε συνεστίαση σε σπίτι στην Πάφο. Αναφορικά με...

Σταθερότητα επιδεικνύει το ΧΑΚ – Αμελητέα υποχώρηση την Πέμπτη

Με αμελητέα πτώση έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός του δείκτης διαμορφώθηκε στις 163,74 μονάδες, με πτώση 0,03%. Ο δείκτης FTSE/CySE 20...

ΣΥΡΙΖΑ: Επτά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη

Την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για την Κεντρική Επιτροπή καταψήφισαν επτά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση του οργάνου. Ειδικότερα, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η...

Ιράκ: Τρεις Σουηδοί καταδικάστηκαν σε θάνατο – Ποιος ο λόγος;

Τρεις Σουηδοί πολίτες καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ για την εμπλοκή τους σε περιστατικό με πυρά. Επίσης ένας τέταρτος μπορεί επίσης να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια...

Ινδία: Το 7% των θανάτων οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Περισσότερο από 7% όλων των θανάτων στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, προκύπτει από νέα μεγάλη μελέτη, με τους...

Χεζμπολάχ: Απειλεί το Ισραήλ με επιθέσεις σε «νέα σημεία», μετά τον θάνατο διοικητή της

Με νέες επιθέσεις απείλησε το Ισραήλ η Χεζμπολάχ σήμερα, μετά τον θάνατο ανώτατου διοικητή χθες σε ισραηλινό πλήγμα. «Οι σειρές των απαντήσεων συνεχίζονται διαδοχικά και αυτή η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!