17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:31

Εισηγήσεις για αποτελεσματική διαχείριση κοινόκτητων κτηρίων σε συζήτηση στην ΟΕΒ

Οι αρμοδιότητες των διαχειριστικών επιτροπών σε κοινόκτητες οικοδομές, ο υπολογισμός και η συλλογή των κοινοχρήστων, η διατήρηση αποθεματικού ταμείου, αλλά και οι ποινές που θα επιβάλλονται προς όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των διαχειριστικών επιτροπών, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο διαβούλευσης για την αναθεώρηση του πλαισίου που αφορά στις κοινόκτητες οικοδομές.

Συγκεκριμένα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών (ΠΣΕΑΓΟ) φιλοξένησε στα κεντρικά γραφεία της ΟΕΒ συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το θέμα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου που βρίσκεται ήδη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Στόχος της συζήτησης, όπως εξήγησε ο Γιάννης Μισιρλής, Πρόεδρος του ΠΣΕΑΓΟ, ήταν να καταγραφούν θέσεις και απόψεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να κατατεθούν στην Επιτροπή Εσωτερικών και να συμβάλουν στη συζήτηση που διεξάγεται.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση, εκπρόσωποι ιδιοκτητών, διαχειριστών, κτηματομεσιτών, επιχειρήσεων ανάπτυξης γης, ΕΤΕΚ, αλλά και η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουϊζα Χριστοδούλου Ζαννέτου, συμφώνησαν για την κρισιμότητα του ζητήματος, καθώς, όπως επισημάνθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, εκτιμάται ότι αυτό επηρεάζει περίπου τον μισό πληθυσμό της Κύπρου, αφού στην Κύπρο υπάρχουν 30.000 κοινόκτητες οικοδομές με περίπου 200.000 οικιστικές μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και να επιτευχθεί η συντήρηση των κτηρίων, αφού, λόγω ελλιπούς λειτουργίας των διαχειριστικών επιτροπών, αρκετοί ιδιοκτήτες διαφεύγουν των υποχρεώσεών τους και εγείρονται ζητήματα ασφάλειας και υγείας στις κοινόκτητες οικοδομές.

«Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο τροποποιείται με τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τις κοινόκτητες οικοδομές στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ως αρμόδιες οικοδομικές αρχές, καθώς και την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων για τον ρόλο των διαχειριστικών επιτροπών», ανέφερε ο Υπουργός. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση εξέφρασαν επιφυλάξεις για την πρόνοια αυτή, επισημαίνοντας τον φόρτο υποχρεώσεων που έχουν ήδη ανατεθεί στους ΕΟΑ.

«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ενδυναμωθούν οι διαχειριστικές επιτροπές», συνέχισε ο κ. Ιωάννου, εξηγώντας ότι μέσα από το νομοσχέδιο, παρέχεται η εξουσία στις διαχειριστικές επιτροπές να προβαίνουν στις απαραίτητες δαπάνες για τη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και να προχωρούν σε έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής κοινοχρήστων για τη μεταβίβαση μονάδας και εισάγονται πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την εξασφάλιση των οφειλών από τους ιδιοκτήτες των μονάδων.

Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Υπηρεσίας Εγγραφής Κοινόκτητων Οικοδομών και Εποπτείας Διαχειριστικών Επιτροπών στους ΕΟΑ, για υποχρεωτική εγγραφή των διαχειριστικών επιτροπών για την τήρηση μητρώων, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση των κοινόκτητων οικοδομών. Παράλληλα, θεσπίζονται Πρότυπα Εσωτερικών Κανονισμών για τη ρύθμιση της διαχείρισης των κοινόκτητων οικοδομών.

Πέραν από τον σαφή καθορισμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, το νομοσχέδιο προνοεί και τερματισμό των περιστατικών οικειοποίησης κοινόχρηστων χώρων χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών.

Ο Υπουργός, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα μπορέσει να επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που παρατηρούνται στις κοινόκτητες οικοδομές, σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις που διατυπώθηκαν από τους συμμετέχοντες, μπορούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του νομοσχεδίου, ώστε να καταστεί αυτό ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μισιρλής, επισημαίνοντας πως όλο και περισσότερες πολυκατοικίες βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στην Κύπρο, υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης ρύθμισης της λειτουργίας των κοινόκτητων οικοδομών. Σημείωσε, δε, ότι η διοργάνωση της συζήτησης έγινε με σκοπό να συμβάλει με σκέψεις, απόψεις, ιδέες και εισηγήσεις στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για τη νομοθετική ρύθμιση και επίλυση του προβλήματος.

Την προσπάθεια αυτή υπερθεμάτισε η Επίτροπος Νομοθεσίας, η οποία σημείωσε ότι επεξεργάζεται το ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό. Αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος, ανέφερε ότι στη Λεμεσό υπάρχουν σήμερα συγκροτήματα που περιλαμβάνουν 630 διαμερίσματα. Εξάλλου, όπως ανέφεραν και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, στη Λεμεσό υπάρχουν κοινόκτητες οικοδομές με κοινόχρηστα έξοδα που ξεπερνούν το 1,2 εκ. ευρώ τον χρόνο. Η κ. Ζαννέτου σημείωσε, επίσης, ότι πέραν από την ενδυνάμωση της διαχειριστικής επιτροπής, σημαντικός είναι και ο καθορισμός αρμόδιας υπηρεσίας για την παρακολούθηση του ζητήματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, που προσκλήθηκε στη συζήτηση ως μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία ήδη εξετάζει το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι θα πρέπει το νομοσχέδιο να δίνει στις διαχειριστικές επιτροπές τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις που να δεσμεύουν το σύνολο των ιδιοκτητών σε κοινόκτητες οικοδομές. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, της οποίας είναι επικεφαλής, θα εργαστεί για να προωθήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το νομοσχέδιο.

Τις εισηγήσεις του ΠΣΕΑΓΟ παρουσίασε ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Άγις Γεωργιάδης, αναφέροντας ως μερικές από τις σημαντικότερες πτυχές του νομοσχεδίου τη διατήρηση ταμείου με αποθεματικό ποσό, τις αρμοδιότητες ασφαλείας και υγείας στις κοινόκτητες οικοδομές, αλλά και τη επιμέλεια των κολυμβητικών δεξαμενών που μπορεί να υπάρχουν σε αυτές.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ως σημαντική παράμετρο της νομοθεσίας το να εξασφαλίζεται και η διαδικασία της διαδοχής των διαχειριστικών επιτροπών. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ρύθμισης του τρόπου και του χρόνου καταβολής των κοινόχρηστων τελών, για ορισμό χρονικού περιθωρίου 28 ημερών για εξόφληση ποσών, αλλά και για θεσμοθέτηση της διαδικασίας αμφισβήτησης ενός ποσού ως ενεργητικής υποχρέωσης του ιδιοκτήτη. Όσον αφορά τις κοινόχρηστες πισίνες σε οικοδομές, είπε ότι θα πρέπει να οριστεί διαχειριστής και πως υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού πρόσβασης σε ιδιοκτήτες που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Αναφορικά με τις εταιρείες διαχείρισης που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων οικοδομών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι θα πρέπει ο ρόλος και οι αρμοδιότητές να καθορίζονται από κανονισμούς. Σημείωσε, δε, ότι για την επίλυση διαφορών, μπορεί να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις με την αξιοποίηση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, μέσω του μητρώου διαμεσολαβητών.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, αναφέρθηκε στην ανάγκη για καλλιέργεια κατάλληλης κουλτούρας μεταξύ των ιδιοκτητών σε κοινόκτητες οικοδομές και εισηγήθηκε τη διοργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σε πολυκατοικίες, ώστε να υπάρχει μέριμνα για τους κοινόχρηστους χώρους.

Ως σημαντική παράμετρο του νομοσχεδίου, ο κ. Κωνσταντής ανέδειξε τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για τους ιδιοκτήτες, σε σχέση με την τήρηση των κανονισμών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι περιπτώσεις κακοπληρωτών θα μπορούσε να τιμωρούνται με βάρος στον τίτλο ιδιοκτησίας ή και απαγόρευση μεταβίβασης. Αναφέρθηκε, ακόμα, στον τρόπο υπολογισμού των τελών, λέγοντας ότι θα πρέπει να ισχύει ένα γενικό μοντέλο, με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις κοινόκτητων χώρων, και να μην επαφίεται σε κάθε διαχειριστική επιτροπή να εφευρίσκει δικό της μοντέλο.

Μέσα από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων κτηματομεσιτών, διαχειριστών και ιδιοκτητών ακινήτων κατά τη συζήτηση, κάποια από τα σημαντικότερα θέματα που αναδείχθηκαν είναι η νομοθετική ρύθμιση για ύπαρξη αποθεματικού ταμείου για κάλυψη έκτακτων αναγκών και εξόδων συντήρησης, και η θέσπιση ποινών για όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!