21 C
Nicosia
Τρίτη 17 Σεπτέμβριος 2024 | 5:59

Γυναίκες επιχειρηματίες από αγροτικές περιοχές της Ευρώπης στην Κροατία για την Ακαδημία Γυναικών

Η δεύτερη διοργάνωση της Ακαδημίας Γυναικών για την Αγροτική Καινοτομία θα πραγματοποιηθεί στην Κροατία από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου. Οι εργασίες της Ακαδημίας, που θα διαρκέσουν για μια εβδομάδα, θα φιλοξενήσουν γυναίκες επιχειρηματίες, με καινοτόμες ιδέες και ανερχόμενες ηγέτιδες από τις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης με σκοπό να τις εφοδιάσει με τις δεξιότητες που απαιτούνται για την προώθηση της καινοτομίας στις περιοχές τους και να προετοιμάσει τις βάσεις για τον κόσμο του αύριο – έναν κόσμο που θα καθοριστεί από την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Στο πλαίσιο της έγκριτης Ακαδημίας «European Leadership Academy» της Huawei, τα προγράμματα της οποίας έχουν προσελκύσει περισσότερες από 12.000 αιτήσεις από το 2021 και η οποία φιλοξενεί επίσης το Σχολείο για τη Γυναικεία Ηγεσία στην Ψηφιακή Εποχή, η Γυναικεία Ακαδημία για την Αγροτική Καινοτομία ακολουθεί μια εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση στην Ισπανία το 2022 και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για γυναίκες από αγροτικές περιοχές.

Οι γυναίκες αποτελούν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές προκλήσεις που εμποδίζουν πολλές από αυτές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Ο στόχος της Ακαδημίας είναι να κλείσει αποφασιστικά το διπλό χάσμα φύλου και αστικής-αγροτικής περιοχής, που εμποδίζει τις γυναίκες σε αγροτικές και απομακρισμένες περιοχές να γίνουν οι ηγέτιδες που χρειάζεται ο κόσμος μας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν γυναίκες από αγροτικές περιοχές σε 37 χώρες: τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Ουκρανία, καθώς και τρεις νεοεισαχθείσες χώρες, οι ενδιαφερόμενες των οποίων θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη φετινή Ακαδημία για πρώτη φορά: την Ισλανδία, την Ελβετία και την Τουρκία. Η ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή θα αναζητήσει γυναίκες που θέλουν να κάνουν τη διαφορά – με εξειδίκευση στη γεωργία, τη μηχανική ή τον οικοτουρισμό, ή επίδοξες αγρότισσες, επιχειρηματίες ή ψηφιακούς νομάδες. Ενθαρρύνονται επίσης να υποβάλουν αίτηση και νεαρά ταλέντα που έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους για να σπουδάσουν στην πόλη, αλλά θέλουν να προσφέρουν στις κοινότητές τους. Οι 20 υποψήφιες που θα θεωρηθούν ως οι πλέον αξιόλογες θα λάβουν πλήρη υποτροφία που καλύπτει όλα τα έξοδα που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους. Αυτό προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλες και διασφαλίζει ότι καμία δεν θα μείνει πίσω.

Οι συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν μαθήματα από κορυφαίους εμπειρογνώμονες, ενώ στην προηγούμενη διοργάνωση συμμετείχαν ομιλητές όπως ο José Luis Rodríguez Zapatero, πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος κατά την έναρξη της διοργάνωσης του 2022 είχε σημειώσει: «Συγχαρητήρια στη Huawei για αυτή την πρωτοβουλία και για το γεγονός ότι δείχνει το παράδειγμα για το πώς μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη σε μια παγκόσμια κοινωνία».

Η Mary Coughlan, πρώην Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωσε στις συμμετέχουσες: «Ελπίζω να έχετε επίγνωση για την ευκαιρία που σας δίνετε σήμερα, η οποία θα ενισχύσει το πάθος και την ενδυνάμωση σας, που είναι εξαιρετικά σημαντικά για τις γυναίκες, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές».

Η Iratxe García, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε: «Πρέπει να ενισχύσουμε την ενεργό συμμετοχή των γυναικών, ιδιαίτερα των γυναικών από αγροτικές περιοχές, για να οικοδομήσουμε μια ισότιμη Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου ότι η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ηγεσίας θα υποστηρίξει τον αγώνα για έναν πιο δίκαιο, ισότιμο και καλύτερο κόσμο».

Η Begoña Pérez, Διευθύντρια του EIT Food CLC South, πρόσθεσε: «Βλέπουμε πόσο σημαντική είναι και θα είναι η τεχνολογία στο μέλλον. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες στο κλάδο της τεχνολογίας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε την ηγεσία τους σε διάφορους κλάδους».

Η ατζέντα της Ακαδημίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματικότητα και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στις αγροτικές περιοχές. Περιλαμβάνει ενότητες όπως την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα κριτήρια για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, την εξερεύνηση της δύναμης της συνδεσιμότητας και των δυνατοτήτων που έχουν οι τεχνολογίες αιχμής στη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου μέλλοντος. Οι συμμετέχουσες θα λάβουν μέρος σε καινοτόμα και συναρπαστικά εργαστήρια, συζητήσεις που συνδυάζουν θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντός τους.

Ο Tony Yong Jin, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Huawei για την περιοχή της Ευρώπης, σχολίασε: «Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος της συνεχούς δέσμευσης της Huawei για τη ψηφιακή ένταξη. Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου οι αγροτικές κοινότητες θα ενδυναμώνονται με την υποστήριξη της τεχνολογίας για να μας οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Η Selina Wen, Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Huawei στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, πρόσθεσε: «Είναι ζωτικής σημασίας οι πολίτες να είναι ενεργοί συμμετέχοντες στην οικοδόμηση του πράσινου και ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης. Θέλουμε οι γυναίκες να είναι ηγέτιδες στην τεχνολογική επανάσταση και είμαστε ευτυχείς που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μοιράζονται τον ίδιο στόχο και έχουν ενταχθεί στις προσπάθειές μας για την προώθηση της συμμετοχικότητας και της μη διάκρισης».

Η Berta Herrero, Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ηγεσίας και επικεφαλής του τμήματος Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης στη Huawei Europe, δήλωσε: «Οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης είναι ένας θησαυρός που πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί. Σε κάθε χωριό υπάρχει μια επιχειρηματίας, μια καινοτόμος και μια ηγέτιδα, της οποίας η δυναμική δεν έχει ακόμη πλήρως αξιοποιηθεί. Στην Ακαδημία Γυναικών για την Αγροτική Καινοτομία, υποστηρίζουμε τις γυναίκες αυτές στην προσπάθεια για την οικοδόμηση των κοινοτήτων που όλοι ονειρευόμαστε».

Ο Marijo Karabaic, Διευθυντής της Huawei Technologies Κροατίας, τόνισε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε την Ακαδημία Γυναικών για την Αγροτική Καινοτομία εδώ στην Κροατία. Η χώρα μας έχει ισχυρή αγροτική οικονομία και είναι περήφανη που συνδυάζει τις παραδοσιακές τεχνικές με νέες καινοτόμες προσεγγίσεις που συμβάλλουν στην ευημερία των αγροτικών μας κοινοτήτων».

Η νικήτρια της Γυναικείας Ακαδημίας για την Αγροτική Καινοτομία του 2022, η Ελληνίδα αγρότισσα Αναστασία Βερζύτογλου, περιέγραψε τον χρόνο που πέρασε στην Ακαδημία ως «εμπνευσμένο, έντονο, ικανοποιητικό και καθοριστικό για τη ζωή της».

Οι υποψήφιες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ακαδημία Γυναικών για την Αγροτική Καινοτομία θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ιστοσελίδας https://www.europeanleadershipacademy.eu/ έως τις 30 Σεπτεμβρίου και να βεβαιωθούν ότι παρέχουν πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τα κίνητρά τους και την εμπειρία τους μέχρι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκληρές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τα έκτροπα στα γήπεδα – Η ηγεσία της ΚΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται

Η ηγεσία της ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της να αναλάβουν τις ευθύνες τους είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με...

Iράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε με πυραύλους τη Ρωσία

 Την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του...

Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι θωρακισμένος

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Καστανιές...

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Ρουμανία

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ρουμανία, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές...

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας...

Πρόστιμο €1.500 και κατάσχεση φαρμάκων για άλογα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων σε όχημα οδηγού που μετέβαινε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!