Μέχρι τώρα, το ρεκόρ παραγωγής ήταν στα 660.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με αποτέλεσμα το «Johan Sverdrup» να είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα αργού πετρελαίου σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, που είναι αποτέλεσμα συστηματικής και εστιασμένης εργασίας», λέει η Μάριαν Μπιέλαντ, αντιπρόεδρος της Equinor, αναφορικά με την παραγωγή του κοιτάσματος «Johan Sverdrup».

Η εκμετάλλευση των πόρων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για τη νορβηγική οικονομία. Το 2022, η χώρα κέρδισε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας. Τα έσοδα αυτά διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό το Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Συντάξεων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις στη Μόσχα, το νορβηγικό αργό πετρέλαιο απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Αυτό το κοίτασμα αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 40% της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου της Νορβηγίας, γεγονός που το τοποθετεί στο επίκεντρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας.

Απευθείας στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της πηγαίνει απευθείας στην Ευρώπη, αφού η Νορβηγία καταναλώνει πολύ μικρή ποσότητα αργού πετρελαίου, όχι μόνο λόγω του μικρού πληθυσμού της, αλλά και λόγω της ισχυρής δέσμευσής της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο, το νορβηγικό αργό πετρέλαιο ρέει σε μεγάλο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Όσλο για τον ενεργειακό εφοδιασμό  τους, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κοίτασμα «Johan Sverdrup» βρίσκεται στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, στην ιστορία.

Το αργό πετρέλαιο που παράγει είναι ελαφρύ, με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο , γεγονός που το καθιστά πιο επιθυμητό στις διεθνείς αγορές λόγω της μικρότερης ανάγκης για διύλιση σε σύγκριση με άλλα πετρέλαια.

Σταδιακή μείωση;

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά η παραγωγή του κοιτάσματος αυτού από το 2025.

Το κοίτασμα Johan Sverdrup πέρασε από δύο φάσεις ανάπτυξης από τον Οκτώβριο του 2019 και τον Δεκέμβριο του 2022, που σηματοδότησε το μεγάλο άλμα στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής. Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) ανακοίνωσε ήδη πριν από λίγους μήνες ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται το 2024 ή το 2025.

Η πρόβλεψη είναι ότι αυτή η μείωση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025.

Η νορβηγική βιομηχανία πετρελαίου παραδέχεται ότι η χρυσή εποχή μπορεί να έμεινε πλέον πίσω. Η Νορβηγία έχει ήδη αντλήσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια από τότε που το Johan Sverdrup τέθηκε σε λειτουργία, τον Οκτώβριο του 2019.

Η πρόοδος της τεχνολογίας στη βιομηχανία κατέστησε δυνατή την εξόρυξη περισσότερου πετρελαίου την ημέρα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. «Η παραγωγή θα σταθεροποιηθεί ελαφρώς κάτω από τα 756.000 βαρέλια για μερικά χρόνια, έτσι ώστε να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από το 2030», εκτιμά πάντως η S&P Global.

Ωστόσο, το αργό είναι ένα πεπερασμένο αγαθό και η ταχύτερη εξόρυξή του σημαίνει ότι η φάση της περικοπής στην παραγωγή θα φτάσει νωρίτερα.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος [email protected]