33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 13:31

Γαλλία: Οι εκλογές αγχώνουν τις αγορές – Η αντίθεση με τη Βρετανία

Αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σόκαρε τις αγορές ζητώντας πρόωρες εκλογές μετά από μια εκπληκτικά ισχυρή επίδοση των δεξιών πολιτικών κομμάτων, οι επιλογές μετοχών στην Ευρώπη υποδηλώνουν ένα επίπεδο άγχους σε σχέση με τις ΗΠΑ που συνήθως παρατηρείται γύρω από γεωπολιτικές συγκρούσεις ή ευρείες οικονομικές αναταραχές.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Euro Stoxx 50, ή VStoxx, αυξήθηκε κατά 6,6 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Αβεβαιότητα

Ενώ το απόλυτο επίπεδο εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλό, ο λόγος προς τον αντίστοιχο δείκτη των ΗΠΑ, τον δείκτη VIX, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017. Βρίσκεται επίσης σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους το 2012, όταν η εκτίναξη του χρέους στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οι προσπάθειες της Ελλάδας να ξεπεράσει τις δυσκολίες, έφεραν την ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης.

Οι κίνδυνοι γύρω από τις εκλογές της Γαλλίας στις αρχές Ιουλίου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Ιουλίου, αναστατώνοντας νωρίτερα τις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Γαλλίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του δείκτη Euro Stoxx 50, δίνοντας στη χώρα ευρεία επιρροή μεταξύ των γενικών επενδυτών.

«Οι απροσδόκητες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία που προκηρύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον πρόεδρο Μακρόν αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα», ανέφερε στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της Citigroup Inc. Aman Bansal. Σημειώνει ότι οι μετοχές της χώρας τείνουν να είναι πιο ευμετάβλητες από τις αντίστοιχες των άλλων χωρών γύρω από τις κρίσιμες εκλογές τους, αν και οι διακυμάνσεις είναι υψηλότερες γύρω από τις προεδρικές εκλογές σε σχέση με τις βουλευτικές. 

Οι αγορές σε σύγχυση

Τα spreads των κρατικών ομολόγων διευρύνονται τώρα και οι γαλλικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις την περασμένη εβδομάδα με την πρώτη πτώση τους κατά 2% σε μία μόνο ημέρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα τριών μηνών στον δείκτη αναφοράς CAC 40 της Γαλλίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ οι μετοχές των τραπεζών και άλλων τομέων ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι.

Τα δικαιώματα προαίρεσης επί συναλλάγματος δείχνουν ότι οι έμποροι ανησυχούν περισσότερο για τις γαλλικές εκλογές παρά για τη βρετανική ψηφοφορία που προκήρυξε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ τον περασμένο μήνα. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός για τη λίρα και το ευρώ βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα όταν κάλυψε για πρώτη φορά τον βρετανικό κίνδυνο, κάτι που αντιστράφηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, αφού ο Μακρόν ζήτησε τις πρόωρες εκλογές.

Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη αυξάνει την πίεση στο ευρώ. Ενώ η δράση των τιμών spot είναι σχετικά συγκρατημένη, οι έμποροι προσέθεσαν πτωτική έκθεση σε δικαιώματα προαίρεσης στο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η αντιστάθμιση έναντι μιας πτώσης της ισοτιμίας ευρώ-στερλίνας τον επόμενο μήνα έχει το υψηλότερο κόστος από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ το ασφάλιστρο για την κατοχή μετοχών σε ελβετικό φράγκο έχει διευρυνθεί σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2022.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος

Συνεχίζεται σταδιακά η υποχώρηση του κατασκευαστικού κόστους, με τις μειώσεις στα οικοδομικά υλικά να αγγίζουν πλέον διψήφιο ποσοστό. Ωστόσο, σε ορισμένες κατηγορίες οικοδομικών προϊόντων...

Eurobank A.E.: Προσφέρει €2,56 ανά μετοχή στους υφιστάμενους μετόχους της Ελληνικής

Η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. θυγατρική της Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., σε συνέχεια της ανακοίνωσής της ημερομηνίας 4 Ιουνίου 2024 αναφορικά με την...

Ομόνοια: Ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τα διαρκείας εισιτήρια

Ανακοίνωση για τα εισιτήρια διαρκείας εξέδωσε η Ομόνοια, αναφέροντας πως μέχρι τις 21 Ιουλίου είναι η περίοδος ανανέωσης των παλιών κατόχων και στη συνέχεια...

Αναρρώνει ο Καρογιάν και αναμένει εξιτήριο από το νοσοκομείο

Κανονικά εξελίσσεται η υγεία του προέδρου και βουλευτή της ΔΗΠΑ Μάριου Κάρογιαν και σύντομα αναμένει εξιτήριο από το νοσοκομείο.   Ως γνωστόν,  ο κ. Καρογιάν υπέστη το...

Ο δηλωμένος ως συνοδηγός φαίνεται να ήταν ο οδηγός σε σοβαρό τροχαίο στην Πάφο

Το άτομο που είχε αρχικά δηλωθεί ως συνοδηγός στην υπόθεση σοβαρού τροχαίου στην Χλώρακα το απόγευμα της Δευτέρας φαίνεται να ήταν ο οδηγός, όπως διαπίστωσε...

Σύλληψη 18χρονου για εγκατάλειψη σκηνής οδικής σύγκρουσης

Νεαρός ηλικίας 18 ετών, συνελήφθη για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση πρόκληση οδικής σύγκρουσης και εγκατάλειψη σκηνής οδικής σύγκρουσης, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!