Η βουτιά στους χρηματιστηριακούς δείκτες, από τη Wall Street έως την Ευρώπη και την Ασία, δεν εκπλήσσει. Μεταλλευτικές, αυτοκινητοβιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων, κολοσσοί ενέργειας – κανείς δεν μένει αλώβητος από το τσουνάμι των δασμών. Γιατί όμως ματώνουν οι τράπεζες περισσότερο όλων;

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 4% με τον τραπεζικό κλάδο να αιμορραγεί ακατάσχετα και τις απώλειες να υπερβαίνουν το 7%. Είναι η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατά την οποία οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές δέχονται σφυροκόπημα, αφού ο σχετικός δείκτης έκανε και χθες βουτιά 5,6%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας βλέπουμε επίσης κάτι ανάλογο: Σε μια από τις πιο δραματικές συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σχεδόν 6%, ενώ οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο προσεγγίζουν το 8%. Στη Wall Street οι τραπεζικοί κολοσσοί έκαναν επίσης βουτιά το βράδυ της Πέμπτης και όπως όλα δείχνουν θα δεχθούν νέες ισχυρότατες πιέσεις απόψε.

Όλα δείχνουν ύφεση

Οικονομολόγοι είχαν ήδη προειδοποιήσει εκτενώς ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη  και τα οποία ήταν πολύ πιο σκληρά από ό,τι είχαν υπολογίσει ακόμη και πιο απαισιόδοξοι αναλυτές, δεν οδηγούν μόνο στα ύψη το κόστος για τους καταναλωτές, αλλά και αυξάνουν αισθητά τον κίνδυνο ύφεσης.

Σήμερα ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ύφεσης «έχει πλέον αυξηθεί ανησυχητικά, πλησιάζοντας το 50%». Ακόμη πιο απαισιόδοξη η JPMorgan Chase διαμηνύει πως θα «χυθεί αίμα». Ανεβάζει δε τις πιθανότητες της ύφεσης στο 60%.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Η ύφεση τυπικά συνεπάγεται μείωση των επιτοκίων, γεγονός που συμπιέζει τα καθαρά περιθώρια κέρδους για τον τραπεζικό κλάδο. Παράλληλα περιορίζεται η ζήτηση για δάνεια και αυξάνεται ο κίνδυνος αθετήσεων. Προβάλλει με λίγα λόγια και πάλι ο κίνδυνος των κόκκινων δανείων από τα οποία οι τράπεζες πάλεψαν πολύ να απαλλαγούν.

«Οι οικονομικές επιβραδύνσεις (ή οι υφέσεις) έχουν ουσιαστικά αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των χορηγήσεων, στο πιστωτικό κόστος, στις αμοιβές επενδυτικής τραπεζικής, στην κερδοφορία από συναλλαγές και στις προμήθειες διαχείρισης κεφαλαίων για τις τράπεζες», προειδοποίησε στις 3 Απριλίου ο Σουριάνς Σάρμα της Morningstar.

Κίνδυνος και από την έκθεση στο δολάριο

Πέραν της άμεσης αντίδρασης στην αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στην αμερικανική οικονομία, οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι επίσης ευάλωτοι στις διακυμάνσεις του δολαρίου, λόγω των σημαντικών αποθεμάτων τους στο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Επιπλέον, επηρεάζονται από την προοπτική επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς οι δασμοί αναγκάζουν τους τοπικούς παραγωγούς να μειώσουν τις τιμές τους για να διατηρήσουν τη ζήτηση.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Νατάσα Στασινού  [email protected]