25 C
Nicosia
Τετάρτη 2 Οκτώβριος 2024 | 10:30

Αύξηση κερδών για Logicom που έφτασαν στα 11,7 εκ. ευρώ

Αύξηση παρουσίασαν τα κέρδη της εταιρείας πληροφορικής Logicom το τρίμηνο του 2024.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας αυξήθηκε κατά 6,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, από €11 εκατ. σε €11,7 εκατ. κυρίως λόγω της οριακής αύξησης του ποσοστού του μεικτού περιθωρίου κέρδους και της σημαντικής αύξησης του καθαρού μεριδίου κέρδους από συνδεδεμένες εταιρείες και κοινοπραξίες.

Η βελτίωση καταγράφηκε παρά την αύξηση των εξόδων διοίκησης, του καθαρού κόστους χρηματοδότησης λόγω των αυξημένων τόκων πληρωτέων και της φορολογίας, κυρίως λόγω της επιβολής του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, με βάση το πρόσθετο, νέο, φορολογικό πλαίσιο, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί σε νομοθεσία με αναδρομική ισχύ από 1/1/2024, βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας.

Οι μεικτές πωλήσεις του συγκροτήματος αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το τρίμηνο του 2023, φθάνοντας τα €330,2 εκατ. από €326,6 εκατ., ενώ οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε €299,1 εκατ. από €300,2 εκατ.

Οι μεικτές πωλήσεις του τομέα διανομής παρουσίασαν μείωση της τάξης του 3,8%, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων στις αγορές του Αραβικού Κόλπου και της Σαουδικής Αραβίας, σε σχέση με το τρίμηνο του 2023.

Οι μεικτές πωλήσεις του τομέα παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξης του 101,1%, σε σχέση με το τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της ανάληψης έργων στις αγορές της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους υπολογιζόμενο στις μεικτές πωλήσεις του συγκροτήματος παρουσιάζει οριακή αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και βρίσκεται στο 7,5% σε σχέση με 7,4%.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους υπολογιζόμενο στις πωλήσεις του συγκροτήματος παρουσιάζει αύξηση από 8,1% το τρίμηνο του 2023 σε 8,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Τα άλλα εισοδήματα αφορούν κυρίως συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους. Κατά το τρίμηνο του 2024, οι συνεισφορές από προμηθευτές είναι σημαντικά αυξημένες.

Οι αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές για το συγκρότημα ανέρχονται σε €74,5 χιλ. σε σχέση με €76,7 χιλ. το τρίμηνο του 2023.

Tα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν κατά €569,7 χιλ. και σε ποσοστό 4,2% σε σχέση με το τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των εξόδων προσωπικού και υποδομών, ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού επέκτασης του συγκροτήματος σε νέες αγορές και της διεύρυνσης της γκάμας των διαθέσιμων προϊόντων.

Το κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 1,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και ανέρχεται σε €11,3 εκατ. έναντι €11,1 εκατ. το τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της οριακής αύξησης του ποσοστού του μεικτού περιθωρίου κέρδους και των άλλων εισοδημάτων, παρά την αύξηση των εξόδων διοίκησης.

Η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ ανέρχεται σε ζημιά €692,4 χιλ. (τρίμηνο 2023 ζημιά: €63,9 χιλ.).

Οι αναφορές στο καθαρό μερίδιο κέρδους από συνδεδεμένες εταιρείες μετά τη φορολογία αφορούν μερίδιο κέρδους ύψους €6 εκατ. για το τρίμηνο του 2024, σε σχέση με μερίδιο κέρδους ύψους €4,6 εκατ. για την αντίστοιχη περσινή περίοδο από τη συνδεδεμένη εταιρεία Demetra Holdings Plc.

Στα αποτελέσματα της Δήμητρα περιλαμβάνεται το 21,33% των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας.

Κατά το 2019, η Δήμητρα αύξησε στο 21,01% το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής.

Την 1η Νοεμβρίου 2023, το συγκρότημα αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Δήμητρα στο 29,92% από 29,62%.

Οι αναφορές στο καθαρό μερίδιο κέρδους από κοινοπραξίες μετά τη φορολογία και στο κέρδος που αναλογεί στο δικαίωμα μειοψηφίας αφορούν τα καθαρά αποτελέσματα από τις μονάδες αφαλάτωσης της Λάρνακας και Επισκοπής.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, σημειώνεται ότι οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται ανά το παγκόσμιο, η σημαντική αύξηση στα δανειστικά επιτόκια σε μία προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, και η παρατηρούμενη αστάθεια σε περιοχές δραστηριότητας του συγκροτήματος, που συνεχίστηκαν και κατά το τρίμηνο του 2024, έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητες του συγκροτήματος και της εταιρείας, και έχουν οδηγήσει σε αύξηση του λειτουργικού κόστους και του κόστους δανεισμού.

Κατά το τρίμηνο του 2024, η κερδοφορία του Συγκροτήματος από τις συνήθεις δραστηριότητες (μη συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων κέρδους από συνδεδεμένες εταιρείες και κοινοπραξίες) παρουσίασε μείωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά την αύξηση των μεικτών πωλήσεων και των άλλων εισοδημάτων, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των τραπεζικών επιτοκίων και της αυξημένης φορολογίας που επιβάλλεται με βάση το πρόσθετο, νέο, φορολογικό πλαίσιο του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί σε νομοθεσία με αναδρομική ισχύ από 1/1/2024, βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας.

Η διεύθυνση του συγκροτήματος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης χωρίς να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα και την ισχυρή οικονομική θέση του Συγκροτήματος.

Τονίζεται ότι ο σχεδιασμός για το 2024 έχει διαμορφωθεί στη βάση της συνεχιζόμενης προσπάθειας για ανάπτυξη τόσο στις υφιστάμενες, αλλά και σε νέες αγορές, και εκμετάλλευσης των ευκαιριών που προσφέρει η αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ανάλυση: Μικρό αλλά υπαρκτό το ενδεχόμενο να πληγεί η Κύπρος τυχαία από εκτοξεύσεις πυραύλων

Το ενδεχόμενο να πληγεί η Κύπρος τυχαία ή μη από τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεταξύ των εμπλεκομένων στη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μέσης...

Γλυφάδα: Οριστική αποβολή από το σχολείο για τη μία 14χρονη δράστιδα του ξυλοδαρμού συμμαθήτριάς της

Με οριστική αποβολή από το σχολείο της τιμωρήθηκε μία από τις εμπλεκόμενες μαθήτριες στον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα. Η απόφαση ελήφθη προς...

Προειδοποιήσεις Ιράν προς ΗΠΑ: Μην εμπλακείτε, θα έχετε συνέπειες

Το Ιράν προειδοποίησε την Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επέμβουν προς υποστήριξη τους Ισραήλ, μία ημέρα μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη. «Προειδοποιήσαμε...

Μέση Ανατολή: Oι 7 κινήσεις από Ισραήλ και Ιράν το τελευταίο 24ωρο που άλλαξαν όλα τα δεδομένα

Πώς φτάσαμε να βρίσκεται και πάλι η Μέση Ανατολή στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου, ενώ όλοι δηλώνουν ότι δεν το επιθυμούν; 7 σημαντικές κινήσεις και...

Η Κίνα παρουσίασε τις στολές που θα φορούν οι ταϊκοναύτες της στη Σελήνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας κεντρικό ρόλο έχει η φυσική της παρουσία στη Σελήνη και για αυτό τον λόγο έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση αρχικά επανδρωμένων αποστολών στο...

Ισραήλ: Στέλνει περισσότερες δυνάμεις στον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι «πρόσθετες δυνάμεις» εντάσσονται «στις περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ» στον νότιο Λίβανο. Θα ενταχθούν στη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!