24.1 C
Nicosia
Τετάρτη 18 Σεπτέμβριος 2024 | 0:20

Αυτά θα προβλέπει το νέο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας – Πως θα νομιμοποιούνται αυθαίρετες επεκτάσεις

Νέο Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας εγκρίνει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου και αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου Σχεδίου, το οποίο κάλυψε 3.151 οικοδομές/μονάδες με πολεοδομικές παρανομίες.

Το νέο Σχέδιο στοχεύει στην παραχώρηση της δυνατότητας στους πολίτες να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές σε εγκεκριμένες αναπτύξεις, οι οποίες αφορούν κανονιστικές αποκλίσεις μικρής κλίμακας και οι οποίες δεν επηρεάζουν ουσιωδώς το σύνολο, το είδος της ανάπτυξης ή τις ανέσεις των περιοίκων.

Το προτεινόμενο νέο «Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας», θα έχει εφαρμογή μόνο σε περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών σε οικοδομές που εξασφάλισαν πολεοδομική άδεια ή/και άδεια οικοδομής μέχρι την ημερομηνία της παρούσας Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με σκοπό την εξασφάλιση Πιστοποιητικών Έγκρισης και έκδοσης Τίτλων Ιδιοκτησίας. Το Σχέδιο θα έχει διάρκεια για 6 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της παρούσας Πρότασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα των πολιτών για άμεσες ενέργειες υποβολής αιτήσεων πριν τη λήξη του, ενώ παράλληλα να περιοριστεί το ενδεχόμενο πρόσθετων αυθαίρετων κατασκευών.

Το νέο σχέδιο προωθείται και επειδή το προηγούμενο που εφαρμόστηκε στις 29/07/2015, με ισχύ τεσσάρων ετών, μέχρι τις 31/12/2019 και το οποίο παρατάθηκε μέχρι στις 31/12/2023, κάλυψε/νομιμοποίησε υποστατικά που αφορούσαν 3.151 πολεοδομικές αιτήσεις, αριθμός πολύ μικρότερος από τις αυθαίρετες κατασκευές.

Το Σχέδιο καλύπτει ευρύ πεδίο εφαρμογής (οικιστική, βιομηχανική, γραφειακή, αναψυχής/ψυχαγωγίας, κ.ά.).

Εφαρμόζεται και σε οικοδομές που εξασφάλισαν πολεοδομική άδεια ή/και άδεια οικοδομής μέχρι και την ημερομηνία της παρούσας Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για σημαντική αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

Με το Σχέδιο εισάγεται καταβολή αντισταθμίσματος στις περιπτώσεις οικιστικής ανάπτυξης με τρεις κατηγοριοποιήσεις υπέρβασης του συντελεστή δόμησης, ως προκύπτουν εντός του κυρίως κελύφους της υφιστάμενης οικοδομής, εκτός του κυρίως κελύφους (οριζόντια ή κάθετη επέκταση), ή σε περίπτωση που με την υλοποιηθείσα αυθαίρετη κατασκευή έχει δημιουργηθεί επιπλέον οικιστική μονάδα, και εισαγωγή υποχρέωσης καταβολής αντισταθμίσματος και στις περιπτώσεις υπέρβασης του συντελεστή δόμησης και για άλλες κατηγορίες ανάπτυξης.

Παράλληλα εισάγεται υποχρέωση καταβολής αντισταθμίσματος για κανονιστικές αποκλίσεις (καλυμμένη βεράντα/πέργολα, μειωμένη απόσταση από τα σύνορα, αυξημένο ποσοστό κάλυψης, αυξημένο ύψος ή μήκος βοηθητικής οικοδομής κατά μήκος κοινού συνόρου, κ.ά.), με κατηγοριοποίηση σε μικρής κλίμακας και σημασίας απόκλιση, είτε μεγαλύτερης.

Προβλέπονται εολισης αντισταθμίσματα στα Ειδικά Ταμεία του ΚΟΑΓ για το Σχέδιο Προσιτής Στέγης, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση της εφαρμογής του, πριν τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας, αφαιρουμένου του 10% του απαιτούμενου αντισταθμίσματος, το οποίο θα κατατεθεί, πριν τη χορήγηση της πολεοδομικής άδειας στα Ταμεία των Πολεοδομικών Αρχών (Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης), για τον διοικητικό φόρτο που θα προκύψει με την εφαρμογή του Σχεδίου.

Σημειώνεται, ότι η αγοραία αξία του συντελεστή δόμησης θα υπολογίζεται με βάση τους ισχύοντες Πίνακες Γενικής Εκτίμησης του αρμόδιου Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, με χρήση και συμπλήρωση του Ειδικού Εντύπου για Εξαγορά της Υπέρβασης του Συντελεστή Δόμησης, ενώ στις περιπτώσεις κανονιστικών αποκλίσεων από πρόνοιες των Σχεδίων Ανάπτυξης, καθορίζεται συγκεκριμένο ποσό για κάθε κατηγορία απόκλισης, ανάλογα με την κλίμακα και σημασία της, καθώς και τη διοικητική περιοχή που εμπίπτει η ιδιοκτησία (Τοπικό Σχέδιο/Σχέδιο Περιοχής, ή Δήλωση Πολιτικής για την Ύπαιθρο), με χρήση του Πίνακα Αντισταθμισμάτων.

Η εφαρμογή του Σχεδίου είναι δυνατή και σε περιπτώσεις οικιστικών διαμερισμάτων σε υφιστάμενες πολυκατοικίες, για σκοπούς νομιμοποίησης κατασκευών που αφορούν στην ενσωμάτωση καλυμμένων βεραντών ή και στέγαση και ενσωμάτωση ακάλυπτων βεραντών στην οικιστική μονάδα, με την προϋπόθεση ότι με την αίτηση υποβάλλεται η γραπτή συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών.Σε περιπτώσεις υπέρβασης του συντελεστή δόμησης σε οικιστικές αναπτύξεις, απαιτείται η καταβολή αντισταθμίσματος, με βάση την αγοραία αξία, (Γενική Εκτίμηση του αρμόδιου Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας) και η υποχρέωση καταβολής διαφοροποιείται ως ακολούθως:

(i) Καταβολή αντισταθμίσματος ύψους 20% της αξίας της υπέρβασης του συντελεστή δόμησης, στις περιπτώσεις που η αίτηση αφορά αύξηση του δομήσιμου εμβαδού εντός του κελύφους της αρχικά εγκριμένης οικοδομής.

(ii) Καταβολή αντισταθμίσματος ύψους 25% της αξίας της υπέρβασης του συντελεστή δόμησης, στις περιπτώσεις που η αίτηση αφορά αύξηση του δομήσιμου εμβαδού με κάθετη ή οριζόντια επέκταση, εκτός του κελύφους της αρχικά εγκριμένης οικοδομής.

(iii) Καταβολή αντισταθμίσματος ύψους 30% της αξίας της υπέρβασης του συντελεστή δόμησης, στις περιπτώσεις που η αίτηση αφορά αύξηση του δομήσιμου εμβαδού λόγω αυθαίρετα ανεγερθείσας επιπλέον οικιστικής μονάδας.

Σε περίπτωση καταστήματος που εξασφάλισε πολεοδομική άδεια ή/και άδεια οικοδομής πριν την ημερομηνία της παρούσας Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου έχει υλοποιηθεί προσθήκη με μετατροπή του μεσοπατώματος σε κύρια χρήση, χωρίς την εξασφάλιση της απαιτούμενης πολεοδομικής άδειας, και για διευκόλυνση μικρών επιχειρήσεων ώστε να αυξήσουν τον ζωτικό τους χώρο και να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, σε ισόγεια καταστήματα εμβαδού ισογείου μέχρι 80 τ.μ., ή και σε ισόγεια καταστήματα που λειτουργούν ως γραφεία, η Πολεοδομική Αρχή είναι δυνατόν να εγκρίνει την πιο πάνω μετατροπή, ανεξαρτήτως του ύψους του (και μικρότερου των 2,60 μέτρων), χωρίς το εμβαδόν αυτό να υπολογίζεται στον συντελεστή δόμησης, και χωρίς να απαιτούνται επιπλέον χώροι στάθμευσης. Το κίνητρο αυτό είναι δυνατόν να εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις ενοποίησης καταστημάτων, ώστε να λειτουργούν ως ενιαία επιχείρηση, έστω και αν το άθροισμα του εμβαδού υπερβαίνει τα 80 τ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Για επιτόκια και κυπριακή οικονομία συζήτησαν ΠτΔ-Διοικητής ΚΤΚ

Θέματα που άπτονται του χρηματοοικονομικού τομέα, μεταξύ αυτών η πορεία των επιτοκίων, αλλά και η κυπριακή οικονομία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος...

Αυτά αποφάσισε το Υπουργικό για ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου με δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου....

Ελλάδα: Φωτιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους (βίντεο)

Φωτιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. Παντού υπάρχει μαύρος καπνός, ενώ έχουν ακουστεί και εκρήξεις. Για την κατάσβεση έχουν κινητοποιηθεί 35 πυροσβέστες...

Γαλλία: «Πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση για να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά Μακρόν

Το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, θεώρησε αποδεκτό σήμερα το αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές της Αριστεράς, κυρίως από...

EUROBANK – Ινδικό Επιμελητήριο: Υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την ίδρυση του νέου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου

Η Eurobank και το Ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) υπέγραψαν χθες, 16 Σεπτεμβρίου 2024, ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), προκειμένου να εργαστούν με στόχο την ίδρυση...

Λίβανος: Μαζικές εκρήξεις σε… γουόκι τόκι της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες (βίντεο)

«Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου» από έκρηξη βομβητών σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ στο AFP. Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!