Μακριά από το σπίτι της στην τουριστική Μέκκα της Τενερίφης, η Κάτι Παντίγια είναι μία μόνο από τους πολλούς ταξιδιώτες που δραπετεύουν από τον καύσωνα για πιο δροσερές διακοπές στις σκανδιναβικές χώρες.
Χώρες όπως η Νορβηγία και η Σουηδία στη βόρεια Ευρώπη είναι ψηλά στις επιλογές των επισκεπτών που επιλέγουν ψυχρότερα κλίματα, πράσινα τοπία και βουνά.
Το 2023, οι διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 22 τοις εκατό στη Νορβηγία και 11 τοις εκατό στη Σουηδία σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, κυρίως λόγω του τερματισμού των περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid το 2022 αλλά και της πτώσης των σκανδιναβικών νομισμάτων.
Η πρωτεύουσα της Λαπωνίας στη βόρεια Φινλανδία, το Ροβανιέμι, κατέγραψε άνοδο 29% στις διανυκτερεύσεις πέρυσι.
Έρευνα στη Γερμανία για τον τουριστικό οργανισμό Visit Sweden διαπίστωσε επίσης ότι δύο στους πέντε πολίτες σχεδιάζουν να αλλάξουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες λόγω της ζέστης στη νότια Ευρώπη, επιλέγοντας διαφορετικές εποχές ή πιο δροσερούς προορισμούς.
Για μερικούς ανθρώπους, οι υπερπλήρεις παραλίες της Μεσογείου και οι καύσωνες που προκαλούν δασικές πυρκαγιές και το μερικό κλείσιμο της Ακρόπολης στην ελληνική πρωτεύουσα τον Ιούνιο, είναι κάποια από τα δεδομένα που τους κάνουν να αναζητούν άλλες επιλογές.
Σήμερα, πολλοί προτιμούν να κάνουν μια βουτιά σε μια λίμνη ή ένα φιόρδ ή να απολαύσουν πεζοπορία σε καταπράσινα βουνά.
Η συχνότητα και η ένταση των ακραίων περιστατικών καύσωνα και η διάρκεια των κυμάτων καύσωνα έχουν αυξηθεί από το 1950 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ για το κλίμα.
Μέχρι το 2050, ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο ζέστης το καλοκαίρι, με τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη να διπλασιάζονται ή να τριπλασιάζονται με αύξηση της θερμοκρασίας από 1,5 βαθμούς Κελσίου έως 3 βαθμούς Κελσίου.