Η μετοχή της Rheinmetall ξεπέρασε σήμερα για πρώτη φορά τα 400 ευρώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Με γνώμονα, μεταξύ άλλων, την είδηση ότι ο γερμανικός αμυντικός κολοσσός σχεδιάζει να παράγει πυρομαχικά στην Ουκρανία, οι μετοχές του στην πλατφόρμα συναλλαγών Tradegate διαπραγματεύονταν το πρωί έως και 401,80 ευρώ. Από τις αρχές του 2024 έχει καταγράψει αύξηση 29,75%.
Στο νέο εργοστάσιο πυρομαχικών στην Ουκρανία, η Rheinmetall θα κατέχει μερίδιο 51% και το υπόλοιπο 49% θα ανήκει σε έναν Ουκρανό εταίρο που δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα παράγει ετησίως, εξαψήφιο αριθμό οβίδων 155 χιλιοστών.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και ο μαζικός επανεξοπλισμός σε όλη την Ευρώπη προκαλούν ευφορία στους επενδυτές στον αμυντικό τομέα. Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, η μετοχή της Rheinmetall έχει αυξηθεί κατά 300%. Αλλά και οι μετοχές της Renk και της Hensoldt , δύο άλλων γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών, αυξήθηκαν επίσης κατά 5,6 και 2,1%, αντίστοιχα.
Μαζικός επανεξοπλισμός
Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για την πολεμική βιομηχανία. Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η Πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, μαζί με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους εγκαινίασαν επίσης πριν λίγες ημέρες ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών της Rheinmetall στην Κάτω Σαξονία, σε συνεργασία με την δανέζικη Werk Niedersachsen, συνολικής δαπάνης 300 εκατομμυρίων ευρώ, «για να ενισχύσουν την ετοιμότητα του γερμανικού και του συμμαχικού στρατού».
Το νέο εργοστάσιο, με 500 θέσεις εργασίας, θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 200.000 βλημάτων πυροβολικού, 1.900 τόνων εκρηκτικών RDX και κινητήρων πυραύλων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall Αρμιν Πάπεργκερ τόνισε ότι «ιδρύουμε μια εγχώρια μονάδα παραγωγής που θα θέσει νέα πρότυπα και θα καλύψει πρωτίστως τις ανάγκες της γερμανικής Bundeswehr». Όπως είπε, στόχος είναι « να διασφαλίσουμε τη στρατηγική κυριαρχία της Γερμανίας στον τομέα των πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος «Με το Werk Niedersachsen, δημιουργούμε ένα ακόμη ευρωπαϊκό κέντρο για την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού και άλλων συστημάτων. Η πρωτοβουλία αντανακλά το αίσθημα ευθύνης μας και την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ικανότητα της χώρας μας και των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ να αμυνθούμε», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall.
«Η ανάγκη για οβίδες πυροβολικού σε πολλές χώρες είναι τεράστια -πρώτα και κύρια, φυσικά, στην Ουκρανία», εξήγησε το αφεντικό της Rheinmetall. Η γερμανική εταιρεία είναι άλλωστε ο σημαντικότερος εταίρος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. «Συνολικά, αυτή τη στιγμή έχουμε έργα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε εξέλιξη με την Ουκρανία και ο αριθμός αυξάνεται σχεδόν κάθε μέρα», δήλωσε ο Πάπεργκερ.
Ο υγιής ιός του «ασθενούς»
Μπορεί η Γερμανία να συνηθίζει σιγά σιγά στη νέα κατάσταση ως «ασθενής της Ευρώπης» ή το «Sorgenkind»- το προβληματικό παιδί με προβλήματα), αλλά υπάρχει και μια εξαίρεση : Η πολεμική βιομηχανία, ο «υγιής ιός του ασθενούς». Ενας κλάδος ,που στην πραγματικότητα βιώνει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές του, μεταπολεμικά.
Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, η Rheinmetall AG και η ουκρανική κρατική εταιρεία Ukrainian Defense Industry JSC (UDI, πρώην Ukroboronprom) ίδρυσαν την πρώτη τους κοινή επιχείρηση στο Κίεβο -την Rheinmetall Ukrainian Defense Industry LLC ( ESuT ). Σε πρώτη φάση θα επισκευάζονται και θα συντηρούνται τα θωρακισμένα οχήματα της Ουκρανίας και στη συνέχεια θα κατασκευάζονται καινούρια.
«Διπλασιάζουμε ή και τριπλασιάζουμε τις δυνατότητές μας σε μεμονωμένες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο CEO της Rheinmetall στην Handelsblatt . Μέχρι το επόμενο έτος, η παραγωγή βλημάτων της Rheinmetall θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης. Κάτι που φυσικά έχουν παρατηρήσει και οι επενδυτές, τετραπλασιάζοντας την αξία της μετοχής της εταιρείας.
Απάντηση στον Τραμπ
Η Rheinmetall απολαμβάνει πλέον την άνευ όρων υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ειδικά μετά από δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έθεσε το ενδεχόμενο να μην προστατεύονται οι εταίροι του ΝΑΤΟ που δεν συμβάλλουν στις στρατιωτικές δαπάνες.
Δεν είναι μάλιστα μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς που στηρίζουν την πολεμική βιομηχανία, αλλά και οι Πράσινοι εταίροι τους. Το εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel»κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο στο εξώφυλλο « Πράσινοι με στολή παραλλαγής».
Ο μόνος που μπορεί να έχει κάτι να πει είναι ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, για έναν πολύ κοινό λόγο: ποιος πληρώνει για τα όπλα;
Οι ίδιες οι πολεμικές βιομηχανίες πάντως προβλέπουν βελτίωση στις καταστάσεις αποτελεσμάτων τους ακόμη και μέχρι το 2030, εάν η γεωπολιτική ένταση διατηρηθεί, τουλάχιστον, στα σημερινά επίπεδα.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]