29.8 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 | 18:23

Ανθεκτικές οι μετοχές στην Ασία, μετριάζεται η άνοδος τιμής πετρελαίου

Οι ασιατικές μετοχές επέδειξαν ανθεκτικότητα τη Δευτέρα και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν εκ νέου αν και με μικρότερο ρυθμό, καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, προσθέτοντας γεωπολιτική αβεβαιότητα στα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα μέσα σε μια εβδομάδα γεμάτη συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών.

Η κλιμάκωση συνέπεσε με τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά, με τους δασμούς του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ένδειξη πανικού στους επενδυτές, καθώς οι αγορές συναλλάγματος παρέμειναν ήρεμες και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street ανέκαμψαν μετά από μια αρχική πτώση.

Το πετρέλαιο πρόσθεσε 1% στην αύξηση 13% της προηγούμενης εβδομάδας, δημιουργώντας ένα πληθωριστικό κύμα που, αν διατηρηθεί, θα κάνει ακόμη λιγότερο πιθανή μια μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν σε δύο μειώσεις έως τον Δεκέμβριο, με την πρώτη να θεωρείται πιθανότερη τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ την Τρίτη θα αποτελέσουν ακόμη ένα εμπόδιο, καθώς η υποχώρηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων μπορεί να πιέσει τον γενικό δείκτη, παρά την άνοδο των βασικών πωλήσεων.

Προς το παρόν, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI (εκτός Ιαπωνίας) αυξήθηκε κατά 0,3%. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 1,2%, ενώ οι μετοχές της Νότιας Κορέας σημείωσαν άνοδο 1,3%.

Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας κέρδισαν 0,1%, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,4% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 0,2% και του Nasdaq κατά 0,3%, ανακάμπτοντας από την αρχική πτώση.

Οι ευρωπαϊκές αγορές δέχθηκαν μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της εξάρτησης της περιοχής από εισαγωγές πετρελαίου. Τα συμβόλαια του EUROSTOXX 50 υποχώρησαν κατά 0,2%, του DAX κατά 0,3%, ενώ του FTSE παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,43%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό έναντι του γιεν στα 144,17, ενώ το ευρώ δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή, στα 1,1545 δολάρια. Η άνοδος των τιμών πετρελαίου αποτελεί αρνητικό παράγοντα για το γιεν και το ευρώ, δεδομένου ότι Ιαπωνία και ΕΕ είναι μεγάλοι εισαγωγείς ενέργειας, ενώ οι ΗΠΑ είναι εξαγωγέας.

Τα νομίσματα εξαγωγικών χωρών πετρελαίου, όπως η Νορβηγία και ο Καναδάς, ωφελήθηκαν, με τη νορβηγική κορόνα να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2023.

«Αναμένεται ότι οι οικονομίες με θετικό ενεργειακό ισοζύγιο θα δουν τα νομίσματά τους να επωφελούνται από το σοκ στις τιμές πετρελαίου», σημείωσαν αναλυτές της Deutsche Bank. «Είναι αξιοσημείωτο ότι το δολάριο ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γεγονός που δείχνει πώς οι ΗΠΑ μετατράπηκαν από καθαρός εισαγωγέας σε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας τα τελευταία χρόνια».

Οι κεντρικές τράπεζες Νορβηγίας και Σουηδίας συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα, με τη δεύτερη να θεωρείται πιθανό να μειώσει τα επιτόκια.

Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και θεωρείται βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, φθάνοντάς τα στο μηδέν, ενώ υπάρχει και πιθανότητα να περάσουν σε αρνητικά επίπεδα, λόγω του ισχυρού ελβετικού φράγκου.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει την Τρίτη και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0,5%, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρότερης πολιτικής αργότερα μέσα στο έτος.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός έλαβε μια μέτρια ώθηση ως ασφαλές καταφύγιο λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και διατηρήθηκε στα 3.430 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι τιμές πετρελαίου υποστηρίζονται από τους φόβους ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μπορεί να επεκταθεί και να διαταράξει τις εξαγωγές από την περιοχή, ιδίως μέσω του ζωτικού Στενού του Ορμούζ.

Το Μπρεντ αυξήθηκε κατά 72 σεντς στα 74,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ανέβηκε κατά 84 σεντς στα 73,82 δολάρια το βαρέλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήBUSINESSΑνθεκτικές οι μετοχές στην Ασία, μετριάζεται η άνοδος τιμής πετρελαίου