Κλειδί για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και όχι οι εκποιήσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).
Σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, τη χαρακτηρίζει θετική, καθώς αναβαθμίζει την κυπριακή οικονομία, ενώ τονίζει ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν επαρκές επίπεδο κεφαλαιοποίησης, υψηλή ρευστότητα και η κερδοφορία τους αρχίζει να ανακάμπτει. Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι, παρ’ όλο που υπάρχει σημαντική μείωση των ΜΕΔ, εν τούτοις (η Κύπρος) έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ΜΕΔ στην ΕΕ.
Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι η Επιτροπή σημειώνει ότι “τρωτά σημεία” παραμένουν τα ΜΕΔ και το πλαίσιο των εκποιήσεων, το οποίο η έκθεση αναφέρει ότι αν είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό αποτελεί “το κλειδί για να ενθαρρύνει” τους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους, να αντιμετωπισθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, να μειωθούν περαιτέρω τα αποθέματα των ΜΕΔ και να βελτιώσουν την πειθαρχία πληρωμών στην Κύπρο.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ υπογραμμίζει ότι διαφωνεί με το αφήγημα “ότι οι εκποιήσεις βοηθούν την οικονομία”, σημειώνοντας ότι το αντίθετο συμβαίνει.
Συγκεκριμένα, για την Κύπρο, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι δεν υπάρχει απειθαρχία πληρωμών, αλλά προσωρινή δυσκολία των δανειοληπτών να πληρώνουν τις δόσεις τους, λόγω της ακρίβειας των αγαθών, των υπηρεσιών και της ενέργειας, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων. Αναφέρει ακόμα ότι η έκθεση της Επιτροπής παραγνωρίζει τα γεγονότα του 2013, “που οι συνέπειες τους εξακολουθούν να επηρεάζουν σημαντικό αριθμό δανειοληπτών μέχρι σήμερα”, ενώ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος φτώχειας του πληθυσμού στην Κύπρο ξεπερνά το 17%.
Επιπλέον, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. “Ας μας εξηγήσουν επιτέλους συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί και με ποιο τρόπο ενεργούν στρατηγικά. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι εννοούν αυτούς που ξοδεύουν τα μειωμένα σήμερα εισοδήματα τους, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες επιβίωσης αυτών και των οικογενειών τους”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ενώ από την άλλη σημειώνει τη μεγάλη ευθύνη των τραπεζών για την κατάσταση, “λόγω των ανεύθυνων δανεισμών που έκαναν για πολλά χρόνια”.
Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι οι δανειολήπτες “καίγονται” για να κάνουν αναδιαρθρώσεις, αλλά οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία, με όπλο την απειλή εκποίησης, αρνούνται να αφαιρέσουν τις υπερχρεώσεις.
“Κλειδί για τη μείωση των ΜΕΔ είναι η βιώσιμη αναδιάρθρωση, με την έννοια που της δίνουν η Οδηγία και ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας. Αν οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία ασχοληθούν σοβαρά με τις αναδιαρθρώσεις, δεν θα χρειάζονται τις εκποιήσεις”, ενώ τα ΜΕΔ θα μειωθούν σημαντικά με γοργούς ρυθμούς και η οικονομία της Κύπρου θα ωφεληθεί σημαντικά, καταλήγει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.