Εντεινόμενο ενδιαφέρον από τη Βουλγαρία καταγράφει η κτηματαγορά της Βόρειας Ελλάδας, με μεγάλη επίσης ζήτηση από Τούρκους πολίτες κυρίως για τη Θεσσαλονίκη.
Βούλγαροι πολίτες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, προβαίνουν την τελευταία διετία -και φέτος ακόμη περισσότερο- σε, χωρίς υπερβολή, αθρόες αγορές είτε μεμονωμένων παραθεριστικών κατοικιών στα πιο δημοφιλή θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας είτε ολόκληρων οικιστικών συγκροτημάτων αλλά και ξενοδοχείων στη Χαλκιδική και στα παράλια της Καβάλας και όλης της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπως και στη Θάσο.
«Αγοράζουν συχνά ολόκληρα κτίρια, όπως και ξενοδοχεία, τα οποία αναδιαμορφώνουν προς εκμετάλλευση, ενώ πλέον λειτουργούν και αρκετές βουλγαρικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, από μικρά καφέ μέχρι κατασκευαστικές εταιρείες» τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, μεσίτης Κώστας Γεωργάκος. Ειδικότερα όσον αφορά τη Χαλκιδική, σύμφωνα με τοπικούς μεσίτες, ποσοστό περίπου 70% των αγοραπωλησιών στην περιοχή αφορά αγοραστές από γειτονικές βαλκανικές χώρες, κυρίως για ιδιοκατοίκηση, αλλά και ως επένδυση προς εκμετάλλευση των ακινήτων, ενώ η Χαλκιδική καταγράφει φέτος αύξηση ζήτησης για ακίνητα της τάξης του 20%-25%.
Οι Βούλγαροι έχουν τα μεγαλύτερα κεφάλαια – Ποιοι ακολουθούν
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ζήτηση αφορά ακίνητα όχι μόνο χαμηλής αξίας, όπως πριν από μερικά χρόνια, αλλά κατά 80% ακίνητα αξίας από 100 έως 150 χιλιάδες ευρώ, ακόμη όμως και ακίνητα 300.000 ευρώ. Μικρότερο, αλλά σημαντικό ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική υπάρχει και από Γερμανούς, κυρίως για διαμερίσματα σε παραθεριστικούς οικισμούς. Σύμφωνα δε με τον κ. Γεωργάκο, από τους Βαλκάνιους αγοραστές ή ενδιαφερόμενους τα υψηλότερα κεφάλαια για αγορά κατοικίας διαθέτουν οι Βούλγαροι και ακολουθούν οι Σκοπιανοί, οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι. Σε όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως προσθέτει ο κ. Γεωργάκος, λαμβάνουν χώρα σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ακινήτων, ενώ επίσης καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σημαντική βελτίωση των οικονομιών τους και των εισοδημάτων των κατοίκων τους.
Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και η αύξηση των οχημάτων μεγάλου κυβισμού και κόστους που κυκλοφορούν στα θέρετρα της Χαλκιδικής το φετινό καλοκαίρι με πινακίδες Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Στη Θεσσαλονίκη στρέφουν το βλέμμα οι Τούρκοι
Έντονο ενδιαφέρον για απόκτηση ακινήτων καταγράφεται παράλληλα από Τούρκους για τη Θεσσαλονίκη. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Tzemis Real Estate Θεόδωρος Τζέμης, ο οποίος εξειδικεύεται στις περιοχές του κέντρου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία πολλοί κεμαλιστές προέβησαν σε αγορές ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, ενώ πλέον μετά τον διπλασιασμό του πλαφόν της Golden Visa για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον αυτό στρέφεται σε άλλες περιοχές (άλλους δήμους) του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως λ.χ. η Καλαμαριά.
Στα οικιστικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης επικεντρώνεται, επίσης, το συνεχιζόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από ισραηλινά funds και μεμονωμένους επενδυτές.