Οι αγορές φαίνεται να συμφωνούν με την άποψη αυτή, αν κρίνει κανείς από την ακατάσχετη αιμορραγία που σήμερα έχει συνέχεια. Η εικόνα που βλέπουμε το τελευταίο διήμερο μας επαναφέρει στον Μάρτιο του 2020, όταν ένας νέος θανατηφόρος ιός – ο Covid19 – χτυπούσε την πόρτα μας και έβαζε λουκέτο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Σήμερα είναι ο ιός του πανικού μπροστά στην προσπάθεια του Τραμπ να τελειώσει την παγκοσμιοποίηση αυτός που προκαλεί τις μαζικές ρευστοποιήσεις.
Βαθύ κόκκινο στα ταμπλό
Στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται και πάλι οι ιαπωνικές μετοχές με τον Nikkei 225 να υποχωρεί 3,75% και τον ευρύτερο δείκτη Topix να καταγράφει πτώση 3,7%. Απώλειες άνω του 2% και για τον S&P / ASX 200 στο Σίντνεϊ. Στο -1,5% ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.
Τα futures των χρηματιστηριακών δεικτών αποκαλύπτουν ότι μετά τη Μαύρη Πέμπτη, θα έχουν σήμερα ακόμη μία δύσκολη ημέρα για ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές.
Βυθίζεται το πετρέλαιο
Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο μετά τη χθεσινή κατρακύλα του, συνεχίζει σήμερα την πτώση του. Το αμερικανικό αργό με απώλειες 1% προσγειώνεται στα 66 δολάρια το βαρέλι. Με ανάλογη πτώση το μπρεντ υποχωρεί στα 69,5 δολάρια το βαρέλι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε δασμούς σε χώρες που κυμαίνονται από 10% έως 49%. Μάλιστα στην περίπτωση της Κίνας στην πραγματικότητα οι δασμοί φτάνουν το 54% αφού το 34% που ανακοινώθηκε ήρθε να προστεθεί στο υπάρχον 20%.
Από το 2% πάνω από το 20%
Η Capital Economics υπολογίζει πως εάν σταθμίσουμε αυτούς τους δασμούς με βάση το μερίδιο κάθε οικονομίας στις αμερικανικές εισαγωγές, φαίνεται ότι ο μέσος δασμός αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 2% πέρυσι σε λίγο πάνω από 20%.
Και αν συνυπολογίσουμε τους τομεακούς δασμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα, τους ημιαγωγούς και την ξυλεία, που φαίνεται πως θα ακολουθήσουν, ο μέσος δασμός θα μπορούσε να φτάσει έως και το 25%. «Αυτό είναι χειρότερο ακόμα και από τη σχετικά απαισιόδοξη εκτίμησή μας μετά τις εκλογές, σύμφωνα με την οποία ο μέσος δασμός θα αυξανόταν στο 17%», σχολιάζει η CE.
Ο μέσος συντελεστής δασμών εκτινάσσεται έτσι πάνω από το προηγούμενο υψηλό του 1930. Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο ανατρεπτικό στοιχείο μιας ατζέντας, που περιλαμβάνει δραστικές περικοπές στη μετανάστευση, τις κρατικές δαπάνες, τη φορολογία και τη ρύθμιση της οικονομίας.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Νατάσα Στασινού •[email protected]