33.8 C
Nicosia
Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025 | 19:14

Έρχεται το zero export για τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Σε εφαρμογή θέτει ο διαχειριστής συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) τη λειτουργία zero export για τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) τα μέλη της, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Διαχειριστή τίθεται σε εφαρμογή η λειτουργία περιστασιακής μηδενικής έγχυσης για τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται για ιδία κατανάλωση.

Αυτή η ρύθμιση προκύπτει μετά από την τροποποίηση του «Περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμου του 2025», και στοχεύει στην προστασία των αυτοκαταναλωτών ανανεώσιμης ενέργειας, επιτρέποντάς τους να αξιοποιούν πλήρως την παραγόμενη ενέργεια από τα συστήματά τους, χωρίς περικοπές, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα μηδενικής έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο (zero export). Σκοπός του νόμου που θεσπίστηκε είναι σε περιόδους χαμηλής ζήτησης ενέργειας, η παραγόμενη ενέργεια να μην χάνεται με τις αποκοπές, αλλά να αξιοποιείται για ίδιο όφελος των παραγωγών.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στην εν λόγω λειτουργία έχουν όλοι οι παραγωγοί, αυτοπαραγωγοί και ιδιοκαταναλωτές ανεξαρτήτως κατηγορίας ισχύος, περιλαμβανομένων των οικιακών και των εμπορικών/βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Η εφαρμογή της προϋποθέτει την υποβολή σχετικής γραπτής αίτησης προς τον ΔΣΔ και την εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού ελέγχου έγχυσης, ρυθμισμένου σε μηδενική έγχυση.

Η περιστασιακή μηδενική έγχυση ενεργοποιείται μόνο σε περιόδους αδυναμίας του ηλεκτρικού δικτύου να απορροφήσει την πλεονάζουσα ενέργεια από ΑΠΕ, όπως σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής από ΑΠΕ. Στόχος είναι η μείωση των περικοπών, η διατήρηση της λειτουργικής ισορροπίας και η αποφυγή σοβαρών διαταραχών στη σταθερότητα του συστήματος.

Οι καταναλωτές που εντάσσονται στο εν λόγω πλαίσιο, αποκτούν ουσιαστικά τη δυνατότητα της μη αποκοπής της παραγόμενης τους ενέργειας και της αξιοποίησης της για την κάλυψη των εσωτερικών φορτίων ή/και αποθήκευση της, χωρίς καμία έγχυση στο δίκτυο. Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου απαιτείται αποκοπή ανανεώσιμης ενέργειας, τα συστήματα με ενεργοποιημένη λειτουργία περιστασιακής μηδενικής έγχυσης κατατάσσονται τελευταία στη σειρά περικοπών.

Τέλος σημειώνεται ότι η λειτουργία περιστασιακής μηδενικής έγχυσης είναι διαφορετική από τη μόνιμη μηδενική έγχυση, καθώς αυτή εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος, κυρίως σε περιπτώσεις σύνδεσης συστημάτων σε κορεσμένους υποσταθμούς, όπου δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα για έγχυση ενέργειας στο δίκτυο.

Η ΟΕΒ καλεί τα μέλη της που διαθέτουν ή σχεδιάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, να εξετάσουν την επιλογή ένταξής τους στη λειτουργία περιστασιακής μηδενικής έγχυσης, για ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και αποφυγή απωλειών παραγωγής.

H αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τερματισμό των περικοπών ενέργειας που παράγεται από οικιακά και εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα σε ώρες χαμηλής ζήτησης, επιτεύχθηκε μετά από σχετική πρόταση νόμου του πρόεδρου της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήBUSINESSΈρχεται το zero export για τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ