Στις αγορές βγαίνει το Ισραήλ για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η έκδοση ομολόγων θα είναι σε δολάρια και η διάρκεια των τίτλων θα είναι 5ετή, 10ετή και 30ετή.
Το μέγεθος της συμφωνίας θα είναι πιθανότατα γύρω στα 4 με 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, γεγονός που θα την καταστήσει μια από τις μεγαλύτερες εκδόσεις ομολόγων στην οικονομική ιστορία του Ισραήλ.
Η Bank of America Merrill Lynch, η BNP Paribas SA, η Deutsche Bank AG και η Goldman Sachs Group Inc. οργανώνουν την έκδοση.
Το Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης έχει εκδώσει αρκετά ομόλογα ιδιωτικής τοποθέτησης σε νομίσματα όπως το δολάριο, το ευρώ και το γεν αλλά δεν έχει βγει στις διεθνείς αγορές.
Προσφέρει τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα με καθοδήγηση περιθωρίου περίπου 160 μονάδων βάσης σε σχέση με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τις πηγές, το οποίο θα ισοδυναμούσε με απόδοση περίπου 5,8%. Η καθοδήγηση είναι περίπου 175 μονάδες βάσης για το 10ετές και 205 μονάδες βάσης για το 30ετές.
Η οικονομία και οι εκτιμήσεις των επενδυτών
Μέρος του σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος στην ισραηλινή οικονομία έχει υποχωρήσει. Το σέκελ έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες και είναι πολύ ισχυρότερο από ό,τι όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.
Παρόλα αυτά η δημοσιονομική εικόνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αποτυπώνει σημαντική συρρίκνωση. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε πτώση 19,4% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν αυξήθηκε κατά 1,8%. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η χειρότερη του αναμενόμενου πτώση οφείλεται στην πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 26,9%, καθώς η εμπιστοσύνη έπεσε κατακόρυφα μετά τις επιθέσεις και τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες τους.
Οι επενδυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας θα αντέξει, όπως αποτυπώνεται από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στο 5,7% από 6,5% που ήταν το μέγιστο επίπεδο. Βέβαια τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου, τα γνωστά CDS, ή το κόστος προστασίας από μια χρεοκοπία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η χρηματοδότηση του πολέμου
Το Ισραήλ θα χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια ρεκόρ φέτος για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, ανέφερε το Bloomberg. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί στην αγορά του σέκελ, αλλά ο εξωτερικός δανεισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια. Η σύγκρουση αναμένεται να κοστίσει στο Ισραήλ περίπου 255 δισ. σέκελ, ήτοι 70,3 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2025, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 13% της ΑΕΠ, σύμφωνα με την Τράπεζα του Ισραήλ.
Η κυβέρνηση έχει «σημαντικές ανάγκες χρηματοδότηση» που μπορεί να ανέλθουν σε περίπου 12 δισ. δολάρια φέτος, τα οποία θα αντλήσει από τις διεθνείς αγορές, σημειώνει ο Pascal Bode, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley.
Στις 10 Φεβρουαρίου η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση χρέους της χώρας από Α1 σε Α2 , υπογραμμίζοντας την οικονομική ζημιά του πολέμου της χώρας με τη Χαμάς, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και πυροδότησε γεωπολιτικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο.
Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι ο κύριος μοχλός της απόφασής της ήταν η «εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση με τη Χαμάς, τα επακόλουθα και οι ευρύτερες συνέπειές της εγείρουν ουσιαστικά πολιτικό κίνδυνο για το Ισραήλ, ενώ αποδυναμώνουν τους εκτελεστικούς και νομοθετικούς θεσμούς και τη δημοσιονομική του ισχύ για το ορατό μέλλον».
Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να την αφήνει εντός της περιοχής της επενδυτικής βαθμίδας και να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ισλανδία και τη Χιλή. Επιπλέον, η S&P Ratings την αξιολογεί δύο επίπεδα υψηλότερα, στο ΑΑ-.
Ο Yali Rothenberg, ο γενικός λογιστής του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ και συχνά αποκαλούμενος «οικονομικός διευθυντής της χώρας», ταξίδεψε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο για να συναντήσει επενδυτές που επιλέγουν να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως είναι τα ομόλογα.
Πηγή: OT