26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 18:25

Υφ.Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων

Ο στόχος μας είναι μέχρι το 2026 να επιτευχθεί η πλήρης κάλυψη της Κύπρου σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων, είπε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για παρουσίαση της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta) για την επέκταση των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές. Η παρουσίαση έγινε το πρωί της Τρίτης στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, έκανε λόγο για «μια κομβικής σημασίας πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού και αποσκοπεί στην κάλυψη ολόκληρης της Κύπρου -περιλαμβανομένων αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών – με δίκτυα οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων, διασφαλίζοντας έτσι την ισότιμη πρόσβαση και τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στην ψηφιακή οικονομία». Όπως είπε, «σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη μετάβαση της Κύπρου στην κοινωνία των Gigabit».

«Με την ολοκλήρωση του μεγάλου σε σημασία και έκταση έργου που ανακοινώνουμε σήμερα, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2026, στοχεύουμε όπως η Κύπρος καταστεί η πρώτη χώρα που θα έχει πετύχει πληθυσμιακή κάλυψη 100% σε όλο το φάσμα της συνδεσιμότητας υπερυψηλών ταχυτήτων, κινητής και σταθερής», πρόσθεσε ο Υφυπουργός. Παράλληλα, σημείωσε ότι το Υφυπουργείο επιδοτεί νέες συνδρομές και αναβαθμίσεις σε υψηλές ταχύτητες, επενδύοντας συνολικά €10 εκατομμύρια και καλύπτοντας 82.000 νοικοκυριά.

Ως Κυβέρνηση, είπε ο κ. Δαμιανού, «έχουμε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πλάνο για να αναβαθμίσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις ψηφιακές υποδομές του κράτους και τις υπηρεσίες που ενεργοποιούμε για τον πολίτη, τον επαγγελματία και την επιχείρηση». Ακόμη, υπέδειξε ότι «για να έχει τούτο μεγαλύτερη σημασία, θα πρέπει όλοι να μπορούν να τις αξιοποιήσουν εξίσου».

«Ως Πολιτεία, είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε απαραίτητη προσπάθεια για να στηρίξουμε, να διευκολύνουμε αλλά και να ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητες όλων των τηλεπικοινωνιακών φορέων», τόνισε ο Υφυπουργός Έρευνας, επισημαίνοντας ότι «η Cyta ήταν πάντοτε ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος και πολύτιμος συνεργάτης σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια».

Καταληκτικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μαζί – και σε αυτή την περίπτωση – θα επιτύχουμε τους στόχους μας και θα ενισχύσουμε ουσιαστικά την ψηφιακή ωριμότητα της χώρας μας, προς όφελος του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Νεοκλέους, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta ανέφερε ότι «το να προχωρήσουμε σε επενδύσεις που βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση του κράτους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία είναι μέσα στα καθήκοντά μας», προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών είναι μεγάλο στοίχημα ειδικά για τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγάλο πρόβλημα αστυφιλίας. «Με την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών μπορούμε να συμβάλουμε στην αύξηση του μόνιμου πληθυσμού των αγροτικών περιοχών», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια «μακροπρόθεσμη επένδυση».

Ακολούθως, ο κ. Νεοκλέους εξέφρασε την επιθυμία να αποπερατώσει το έργο μέχρι το τέλος του 2025, δηλαδή πριν από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Κάλεσε παράλληλα το Υφυπουργείο Έρευνας και το ΓΕΡΗΕΤ να βοηθήσουν τη Cyta στα επόμενα βήματα ώστε η Κύπρος να καταστεί ηγέτιδα στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνεργασία μας στα επόμενα χρόνια. Είμαστε στον σωστό δρόμο και έχουμε ό,τι χρειάζεται για να το καταφέρουμε.

Ο Ανδρόνικος Κάκκουρας, λειτουργός του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, παρουσίασε το ευρυζωνικό πλάνο της Κύπρου, το οποίο, όπως είπε, είναι ο οδικός χάρτης για όλες τις δράσεις δημόσιας παρέμβασης για ανάπτυξη της συνδεσιμότητας στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους του ευρυζωνικού πλάνου της Κύπρου, ο κ. Κάκκουρας σημείωσε την πρόσβαση των σταθερών δικτύων σε συνδεσιμότητα με ταχύτητα ≥100Mbps, η οποία να μπορεί άμεσα να αναβαθμιστεί σε 1 Gbps, τη σύνδεση (take-up) στο Διαδίκτυο με ταχύτητα λήψης ≥100Mbps για το 70% των νοικοκυριών, την αδιάλειπτη κάλυψη με δίκτυα 5G με ταχύτητα ≥100 Mbps για 100% του πληθυσμού σε οργανωμένες κοινότητες και σημαντικές οδικές αρτηρίες, καθώς και τη συνδεσιμότητα Gigabit για όλους τους κύριους χώρους συγκέντρωσης κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας.

Αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030 σε ψηφιακό επίπεδο, ο κ. Κάκκουρας σημείωσε την κάλυψη όλων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών από δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας (Gigabit) και την κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας υψηλών ταχυτήτων (5G) για όλους. Πρόσθεσε ότι, ως προς τον πρώτο στόχο, το 2022 η Κύπρος πέτυχε το 60% της κάλυψης και η ΕΕ το 73% της κάλυψης. Ως προς τον δεύτερο στόχο, είπε ότι η Κύπρος πέτυχε το 100% της κάλυψης ενώ η ΕΕ το 81%.

Μιλώντας για τις επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου για τη συνδεσιμότητα, ο κ. Κάκκουρας ανέφερε την ανάπτυξη δικτύων στις αγροτικές περιοχές, ύψους €35 εκατ., και το Σχέδιο Επιχορήγησης Συνδεσιμότητας, ύψους €10 εκατ.

Ο Γιώργος Μαληκίδης, Ανώτερος Διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικής της Cyta, ανέφερε ότι η ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές αφορά το 10% του πληθυσμού, 45.000 υποστατικά, 230 κοινωνικοοικονομικούς φορείς και 284 κοινότητες.

Ακόμη, επεσήμανε ότι σήμερα το δίκτυο Cyta Fiber καλύπτει το 80% των κατοικημένων περιοχών, 350.000 υποστατικά, 185.000 συνδεδεμένους πελάτες και έχει μέση ταχύτητα 250Mbps. Η συγκεκριμένη επένδυση ανήλθε σε €114 εκατ. Εν συνεχεία, είπε ότι το πλάνο της Cyta για την περίοδο 2024-2025 είναι η επέκταση του δικτύου Cyta Fiber σε όλες τις μεγάλες κοινότητες της Κύπρου, μια επένδυση ύψους €17 εκατ. που αφορά το 10% των κατοικημένων περιοχών και 40.000 υποστατικά. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι μέχρι το 2025 η Cyta θα έχει επενδύσει €131 εκατ. για να πετύχει την κάλυψη από το δίκτυο Cyta Fiber κατά 90%.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι το έργο που καλείται να αναλάβει η Cyta χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, όπως οι δύσκολες και απομακρυσμένες περιοχές, οι πολύ περιορισμένες υφιστάμενες υποδομές, το πολλαπλάσιο κόστος και η πολυπλοκότητα της κατασκευής.

Καταληκτικά, ο κ. Μαληκίδης είπε ότι τα οφέλη που θα αποκομίσει η Κύπρος από την εφαρμογή του Σχεδίου είναι η πλήρης (100%) πληθυσμιακή κάλυψη της Κύπρου με το Fiber To The Home (FTTH), η επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας που έθεσε η ΕΕ μέχρι το 2030, η άρση των τεχνολογικών περιορισμών για το πού ζει και δημιουργεί την επιχείρησή του ο καθένας στην Κύπρο, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου χωρίς περιορισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αερόστατα με σκουπίδια και περιττώματα στέλνει ο Κιμ στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα προειδοποίησε όσους κατοίκους ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα να προσέχουν ιδιαίτερα καθώς το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ κατευθεύνει...

Προώθηση τροποποίησης για ίδρυση παραστημάτων ξένων πανεπιστημίων ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ενέκρινε την προώθηση της τροποποίησης της νομοθεσίας για την ανώτερη εκπαίδευση με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργία στην...

Ενώπιον Κακουργιοδικείου δύο πρόσωπα για τον εντοπισμό οπλισμού στην Βορόκληνη

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας που θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου, θα παρουσιαστούν δύο πρόσωπα ηλικίας 46 και 35 ετών τα οποία είναι ύποπτα...

Μάχη για τη ζωή δίνει 30χρονος μοτοσυκλετιστής – Συγκρούστηκε με φορτηγό

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης. 29 Μαΐου στην επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, γύρω στις 10.00, 30χρονος μοτοσυκλετιστής καθώς...

Αμοιβαία βούληση για ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ στην Αθήνα

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Συνεχίζονται κανονικά στη Λάρνακα οι διαδικασίες για Αμάλθεια, παρά τη διακοπή εργασιών στην αποβάθρα

Συνεχίζονται κανονικά με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους οι διαδικασίες που αφορούν το σχέδιο Αμάλθεια στη Λάρνακα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!