33 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 15:17

Υπ. Ενέργειας: Σκληρή η διαπραγμάτευση για το τερματικό στο Βασιλικό

Γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει κατάληξη για το όλο θέμα του απόπλου της πλωτής μονάδας στο έργο του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη.

«Πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση που συνδέει τον απόπλου της πλωτής μονάδας με τις υπόλοιπες λύσεις οι οποίες προδιαγράφεται να δοθούν για τα υπόλοιπα δύο μέρη του τερματικού», είπε ο Υπουργός προσερχόμενος στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης της ΑΗΚ για το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Ενέργειας: Προς τερματισμό η σύμβαση με CΜC για τερματικό LNG Βασιλικο

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν τρία μέρη στο συγκεκριμένο τερματικό με το πιο σημαντικό την πλωτή μονάδα υλοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν άλλα δύο μέρη, η προβλήτα και το χερσαίο κομμάτι του τερματικού.

«Πιστεύουμε ότι τα δύο τελευταία είναι εύκολο να ολοκληρωθούν, έχουν ήδη 60% κατασκευή και το υπόλοιπο 40% πιστεύουμε ότι με κάποια δικά μας μέσα μπορούμε να το ολοκληρώσουμε», ανέφερε.

Σχετικά με την πλωτή μονάδα, είπε ότι πρόκειται αυτή τη στιγμή για το σημείο διαπραγμάτευσης.

«Η ΕΤΥΦΑ έχει επικεντρωθεί στην παραλαβή της συγκεκριμένης πλωτής μονάδας αφού αποτελεί το 75% του έργου», ανέφερε.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαβούλευση μεταξύ της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της εταιρεία CPP που ηγείται της κοινοπραξίας για την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού στο Βασιλικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο όσον αφορά την κατάληξη. Το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μια έντονη διαβούλευση μεταξύ των δύο μερών ώστε να καταλήξουν σε μια λύση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η λύση προδιαγράφηκε μέσα σε δύο σχέδια, δύο στοχεύσεις από πλευράς της ΕΤΥΦΑ που συμφωνήθηκαν με το Υπουργείο.

Εξήγησε ότι το πλάνο Α ήταν πάντοτε η ολοκλήρωση του τερματικού με μέσα που διαθέτει η συγκεκριμένη κοινοπραξία και το πλάνο Β είναι εκτός της συγκεκριμένης σύμβασης.

Σημείωσε ότι δεν έχει καταλήξει οπουδήποτε η διαβούλευση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, και είναι εύκολο να καταλήξει.

Πρόσθεσε ότι και τα δύο μέρη αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της συνέχισης της σύμβασης.

«Η πλευρά η δική μας βλέπει ότι υπάρχει ένα τερματικό το οποίο δεν ολοκληρώνεται, έχει πάρει πολλές παρατάσεις για να ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι υπάρχει αδυναμία στην άλλη πλευρά να το ολοκληρώσει και ουσιαστικά θα ήθελε να υπάρχει μια λύση γύρω από αυτές τις καθυστερήσεις τις οποίες έχουμε για τη λειτουργία του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου», ανέφερε.

Όσον αφορά την άλλη πλευρά, είπε ότι πιθανόν και η ίδια να αντιλαμβάνεται τις αδυναμίες της, οι οποίες πιθανόν να είναι τεχνικές ή και οικονομικές, «οπότε φαίνεται ότι η κατεύθυνση είναι κοινή προς μια λύση η οποία θα είναι έξω από τη συγκεκριμένη σύμβαση». Διευκρίνισε πώς αναφερόμενος σε λύση εκτός της σύμβασης, εννοείται ότι δεν θα είναι κάτι το οποίο περιγράφεται πλήρως μέσα από τη σύμβαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τι θα γίνει με το χρέος 20 δισ. δολαρίων – Ξαναρχίζει τις συνομιλίες η Ουκρανία

Νέο γύρο επίσημων συνομιλιών για την αναδιάρθρωση χρέους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησαν η Ουκρανία και οι διεθνείς ομολογιούχοι της, καθώς το Κίεβο δεν...

Το ζευγάρι που έχει βγάλει μια περιουσία από τα σκουπίδια

"Τα δικά σου σκουπίδια ο δικός μου θησαυρός". Μια έκφραση που δεν κυριολεκτεί αλλά στην περίπτωση ενός ζευγαριού από τη Νέα Υόρκη ισχύει και...

Φωτιά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης: Στις φλόγες σπίτια – Πυρκαγιά και στην Κέα – Μηνύματα από το 112

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί σπίτια  αυτή την ώρα στο Τρίλοφο από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην Θέρμη Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις...

Χαλλούμι: Για «πονεμένη ιστορία» κάνει λόγο ο ΓΓ ΑΚΕΛ – Μέτρα προαναγγέλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι

Πονεμένη ιστορία χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ την παραγωγή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, με βάση την φόρμουλα που έχει αποφασιστεί μετά από συνάντηση που...

Ποιοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα στηρίξουν Φον ντερ Λάιεν

Δύο από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές είπαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συνεχίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να...

Απαράδεκτη κωλυσιεργία στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με ΟΚΥπΥ, λένε οι συντεχνίες

Για «απαράδεκτη» κωλυσιεργία στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με ΟΚΥπΥ κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ. Αναφέρονται σε πρόσφατη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!