29.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Ιούλιος 2024 | 0:13

Υπ. Ενέργειας: Η Tesla και η Samsung επέδειξαν ενδιαφέρον για μπαταρίες στην Κύπρο

Μεγάλα παγκόσμια ονόματα, όπως η Tesla και η Samsung έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες για το οποίο οι επίσημοι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν για 150 Mega Watt σε πρώτη φάση τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου από το βήμα του Φόρουμ Διεθνών Επιχειρήσεων, στη Λεμεσό.

Ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε ενώπιον του Φόρουμ την στρατηγική της Κυβέρνησης για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ως τη μόνη πηγή για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας».

Στην παρουσίαση του ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες για την επίτευξη της στρατηγικής για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο. Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη δημιουργία «το συντομότερο δυνατόν» του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που, όπως ανέφερε, θα μειώσει άμεσα τους ρύπους κατά 35%-40% και κατ’ επέκταση το κόστους του ηλεκτρισμού. Τόνισε δε πως κάθε χρόνο παράγονται 3 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που, όπως είπε, αντιστοιχεί σε €300 εκατ. σε δικαιώματα αγοράς ρύπων, ένα κόστος που μετακυλύεται στον καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως τον φωτοβολταϊκών. Τόνισε ωστόσο ότι ενώ παράγονται συνολικά 750 Mega Watt από φωτοβολταϊκά, εντούτοις μόνο το 19% εισέρχεται στο σύστημα με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της παραγωγής να απορρίπτεται.

«Αυτό είναι αδιανόητο» είπε, προσθέτοντας πως ήδη το Υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης με μπαταρίες με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και συνολική χορηγία €40 εκατ. Ειδικότερα, όπως πρόσθεσε, η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της διαβούλευσης και αναμένεται σε πρώτη φάση να προκηρυχθεί διαγωνισμός για «αρκετά σημαντική» αποθήκευση δυναμικότητας 150 MW περί τον Σεπτέμβριο.

«Έχουμε ήδη ενδιαφέρον από μεγάλα ονόματα, όπως η Tesla, η Samsung και μερικοί άλλοι καθώς τα 150 ΜW είναι αρκετά μεγάλη ποσότητα και αφορά την πρώτη φάση», τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα, ο τρίτος πυλώνας, αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, είπε ο κ. Παπαναστασίου, για να τονίσει ότι σε περιπτώσεις ηλεκτρικών διασυνδέσεων, συνήθως η ροή ηλεκτρισμού πηγαίνει από τον φθηνότερο στον πιο ακριβό προορισμό. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους οφέλους από τον φορέα υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου, προκειμένου να την εξετάσει με τη βοήθεια οίκου «εγνωσμένου κύρους» έτσι ώστε να πάρει την επενδυτική απόφαση να εισέλθει στο κεφάλαιο του έργου με €100 εκατ.

Επανέλαβε ότι το έργο αυτό είναι ευρωπαϊκό και θα γίνει αφού έχει λάβει χρηματοδότηση €657 εκατ. που, όπως είπε, είναι η μεγαλύτερη που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Εξάλλου, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως ο στόχος για την έναρξη του ανοίγματος της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού είναι ο Ιούλιος του 2025, ενώ τόνισε πως στους στόχους περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου ηλεκτρισμού που θα διευκολύνει την περαιτέρω διείσδυση και αξιοποίηση των ΑΠΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!