26.8 C
Nicosia
Δευτέρα 23 Σεπτέμβριος 2024 | 18:30

Υπ. Ενέργειας: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μοιράζονται τους ίδιους στόχους και δεσμεύσεις για την κλιματική ουδετερότητα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο, ασφαλές και οικονομικά προσιτό ενεργειακό μέλλον για τους πολίτες μας.

Σε εναρκτήρια δήλωση του στην 2η Υπουργική Σύνοδο MED9 για την Ενέργεια, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρνακα, ο Υπουργός καλωσόρισε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τους προσκεκλημένους και σημείωσε πως «η συνάντηση μας υπενθυμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η ενέργεια στην περιοχή της Μεσογείου, όχι μόνο ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, αλλά και ως βασικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των επειγουσών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας».

Πρόσθεσε ότι «η περιοχή μας βρίσκεται σε μοναδική θέση στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, καθιστώντας την ζωτικό κόμβο για την ενεργειακή συνεργασία και καινοτομία. Ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μοιραζόμαστε, επίσης, τους ίδιους στόχους και δεσμεύσεις για την κλιματική ουδετερότητα και ως εκ τούτου, είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο, ασφαλές και οικονομικά προσιτό ενεργειακό μέλλον για τους πολίτες μας».

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ακόμα ότι «για την επίτευξη αυτών των στόχων, οφείλουμε να εργαστούμε μαζί, αξιοποιώντας τις συλλογικές μας δυνάμεις και προωθώντας τη συνεργασία σε τομείς όπως η προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η ανάπτυξη καινοτόμων και ανθεκτικών υποδομών».

Η σημερινή Σύνοδος, συνέχισε ο Υπουργός Ενέργειας «αποτελεί ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο ενεργειακό τοπίο».

Ταυτόχρονα κάλεσε όλους «να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πλατφόρμα που μας προσφέρεται, για να οικοδομήσουμε πάνω στα ήδη γερά θεμέλια που τέθηκαν κατά την πρώτη μας συνάντηση στη Βαλέτα και να χαράξουμε την πορεία μας προς τα εμπρός, η οποία δεν θα ωφελεί μόνο τα έθνη μας, αλλά θα συμβάλλει, επίσης, στις παγκόσμιες προσπάθειες για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι οι σημερινές συζητήσεις «θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, οδηγώντας σε συγκεκριμένες δράσεις και ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου η περιοχή της Μεσογείου θα αποτελεί φάρο βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης και συνεργασίας» κατέληξε ο Υπουργός Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στόχος της σημερινής συνάντησης που φιλοξενεί η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα της άτυπης συνεργασίας MED9 για το 2024, «είναι η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στην προσπάθεια μετατροπής της περιοχής της Μεσογείου σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας.

Στην Σύνοδο συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας ή εκπρόσωποί τους, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σημαντική άνοδος του ΧΑΚ – Νέα κέρδη για τράπεζες – Η Τράπεζα Κύπρου έφτασε στα 5 ευρώ στην Αθήνα

Κέρδη καταγράφηκαν κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας στο ΧΑΚ, με τη θετική ώθηση να δίνουν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις...

Ιράν: Τείχος άνω των 10 χλμ στα σύνορα με το Αφγανιστάν – «Μπλόκο» στους μετανάστες

 Τείχος μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων κατασκεύασε το Ιράν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, βασικό πέρασμα Αφγανών μεταναστών προς τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός του...

Σενεγάλη: Τουλάχιστον 30 πτώματα σε αποσύνθεση βρέθηκαν σε βάρκα

Σε αποσύνθεση βρέθηκαν τουλάχιστον 30 πτώματα σε σκάφος που παρασύρθηκε περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές της πρωτεύουσας της Σενεγάλης, Ντακάρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι...

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ αλλάζει την ισορροπία ασφαλείας στα βόρεια σύνορά του»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα αναμένει «περίπλοκες μέρες» καθώς το Ισραήλ εντείνει σήμερα  τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ενώ...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το Κυπριακό, οι «κόκκινες γραμμές» και η στόχευση της Αθήνας

Διάλογος χωρίς αυταπάτες, καμία υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές», έμφαση στη θετική ατζέντα: Σε αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνεται η στόχευση του Μαξίμου εν αναμονή...

Τράπεζα Κύπρου: Μετά από μια 7ετία και πάλι στο ταμπλό του ΧΑ – Το παραδοσιακό καμπανάκι κτύπησε και πάλι (φωτό)

Με το καθιερωμένο καμπανάκι, που κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ξεκίνησε η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των Κοινών Μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!