16.9 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 2:31

Υπουργός Ενέργειας: Μελετούμε εναλλακτικές λύσεις για «έξυπνους μετρητές ενέργειας»

Εναλλακτικές λύσεις, πιθανόν εκτός του τομέα των δημοσίων προσφορών, μελετούν το Υπουργείο Ενέργειας και η ΑΗΚ, προκειμένου να αποφευχθούν οι επανειλημμένες καθυστερήσεις που δημιουργούνται από τις προσφυγές αναφορικά με τον επιτυχημένο προσφοροδότη στην προμήθεια 400.000 «έξυπνων μετρητών», δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου.

Οι «έξυπνοι μετρητές», όπως εξήγησε, θεωρούνται ως βασική προϋπόθεση για τη διαχείριση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που είναι διασπαρμένη. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την κατακύρωση της προσφοράς στη Cyta για προμήθεια «έξυπνων μετρητών» στην ΑΗΚ, η οποία θα εφεσιβάλει την απόφαση με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ εκκρεμούν και άλλες προσφυγές ενώπιον του Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα.

«Εμείς επεξεργαζόμαστε στο Υπουργείο και στην ΑΗΚ εναλλακτική λύση, η οποία εναλλακτική λύση πιθανόν να δοθεί έξω από τη διευθέτηση των δημοσίων προσφορών», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου σε δηλώσεις έπειτα από συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, η σκέψη είναι όπως κηρυχθούν οι έξυπνοι μετρητές ως «κρίσιμη υποδομή».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, το θέμα παραμένει ανοικτό εδώ και δύο χρόνια και πάει από «αναβολή σε αναβολή». Αναφορικά με το θέμα της ευρωπαϊκής χορηγίας, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία συνοδεύεται από χρονικά ορόσημα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως η ΑΗΚ ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης όπως δοθεί παράταση λόγω των προσφυγών για τις οποίες, όπως είπε, δεν ευθύνεται η ΑΗΚ.

«Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση η ΑΗΚ, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό έχει κάνει, αλλά στο τέλος της ημέρας θα πρέπει, παράλληλα, να λειτουργούμε προς άλλες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου κατά τη συνεδρία, ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα υπάρξει δοκιμαστική λειτουργία της ανταγωνστικής αγοράς ηλεκτρισμού στο τέλος του έτους.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το Υπουργείο Ενέργειας, η ΡΑΕΚ, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου προδιαγράφουν ότι η αγορά θα πάει σε δοκιμαστική ανταγωνιστική λειτουργία μέχρι το τέλος της χρονιάς και υπάρχει χρονοδιάγραμμα με όλες τις ενέργειες, τις οποίες θα πρέπει να κάνει ο κάθε φορέας για να μπορέσει να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Σημείωσε δε ότι ενημέρωσε τη Βουλή διότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα υλοποίησης, αφού, όπως είπε, υπάρχει μια πρόκληση συνεχώς από διάφορους φορείς και την Επιτροπή Ενέργειας. «Θεώρησα σωστό ότι θα έπρεπε να αναφέρω ότι τέλος του χρόνου είναι ο στόχος, ο οποίος είναι υλοποιήσιμος με πιθανότητα 70%», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι αποφάσεις για το θέμα των «έξυπνων μετρητών».

«Δεν τους νοιάζει ο χρόνος, τους νοιάζει ότι θα πάνε σε προσφυγή, το χρονοδιάγραμμα είναι ανοικτό και αντ’ αυτού θα κάνουν διαβήματα για να μην χάσουν τα €30 εκατ. από την ΕΕ. Μελετούν τι μελετούν για να βρουν εναλλακτικούς τρόπους,. Με άλλα λόγια έχει πάρει το δρόμο του για προσφυγή το θέμα και ως εκ τούτου δεν έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εύχομαι υπομονή για τους Κύπριους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Εξάλλου σημείωσε ότι οι αναφορές του Υπουργού Εμπορίου για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού έγιναν «για να ξεφύγει επικοινωνιακά».

«Ουδέν αληθές, δεν λέει την αλήθεια. Στις 31 Δεκεμβρίου 2024 απλώς θα επαναληφθεί δοκιμαστική περίοδος και δεν θα είναι το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς, ας είμαστε πιο σοβαροί και να σεβόμαστε τι λέμε στον κυπριακό λαό και κυρίως στο πονεμένο Κύπριο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, χαρακτήρισε το θέμα των έξυπνων μετρητών πολύ σημαντικό, αφού αυτοί θα δώσουν ώθηση στους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας.

Και ο εκπρόσωπος της ΑΗΚ και ο Υπουργός ανέφεραν ότι μελετούν διαφορές εναλλακτικές λύσεις για τις οποίες θα ενημερωθούν το συντομότερο, είπε, εξηγώντας ότι υπάρχει σκέψη όπως κηρύξουν τους «έξυπνους μετρητές» ως κρίσιμη υποδομή για να μπορέσουν να δοθούν άλλες λύσεις.

Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Κώστα είπε πως η ανταγωνιστική αγορά έπρεπε να ανοίξει από το 2014 και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή «λειτουργεί μια μεταβατική αγορά, η οποία δίνει το δικαίωμα σε αρκετούς να κάνουν υπερκέρδη στον τομέα της ενέργειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!