16.8 C
Nicosia
Πέμπτη 29 Φεβρουάριος 2024 | 9:52

ΥΠΕΣ: Εντυπωσιακή η αύξηση ενδιαφέροντος εγκατάστασης ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο

Η υιοθέτηση της Νέας Στρατηγικής για Προσέλκυση Επιχειρήσεων και Ταλέντων έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένες επιχειρήσεις για να εγκατασταθούν στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σημειώνοντας ότι το 2021 υποβλήθηκαν 5.475 αιτήσεις, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2022 οι αιτήσεις έφτασαν τις 7.883.

Ο κ. Νουρής, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του VIII Business Conference στη Λεμεσό, είπε, ότι οι πρωτοβουλίες, από πλευράς του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, «δημιουργούν νέες ευκαιρίες, τόσο για υπάρχουσες, όσο και για νέες επιχειρήσεις, που σκοπεύουν να μεταφερθούν στην Κύπρο».

Παρουσιάζοντας συνοπτικά τις νομοθεσίες και τους κανονισμούς που διευκολύνουν ξένες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στην Κύπρο, να απασχολούν προσωπικό από τρίτες χώρες, συνοδευόμενο από τις οικογένειές τους, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι σκοπός είναι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν καλύτερα «σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει η πανδημία και οι πρόσφατες επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης».

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι τα κίνητρα που έχουν δοθεί από πλευράς του Υπ. Εσωτερικών, εμπίπτουν στη Νέα Στρατηγική για Προσέλκυση Επιχειρήσεων και Ταλέντων, στη Νέα Πολιτική Αδειοδότησης Αναπτύξεων καθώς και στη Νέα Πολιτική Αδειοδοτήσεων και Τοπικών Σχεδίων. Διαβεβαίωσε, δε, ότι «οι προσπάθειες της κυβέρνησης για βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, είναι συστηματικές και συνεχείς».

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στον Μηχανισμό που τέθηκε σε ισχύ από το 2020, για την ταχεία εγκατάσταση επιχειρήσεων στην Κύπρο, ο οποίος εξελίχθηκε το 2022 στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων, υπό το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Σημείωσε, ακόμα, τη συμβολή της αναθεωρημένης πολιτικής για αλλοδαπούς που φτάνουν στη χώρα στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να διευκολύνεται η μετεγκατάσταση πολιτών τρίτων χωρών, καθώς και των μελών των οικογενειών τους, αλλά και για να επιτρέπεται η απασχόληση συζύγων.

Εξήγησε, ακόμα, ότι μέχρι το τέλος του 2026 οι υπάρχουσες εταιρείες ξένων συμφερόντων, θα μπορούν να εργοδοτούν υπαλλήλους από τρίτες χώρες, χωρίς αριθμητικό περιορισμό, ενώ από το 2027, το μέγιστο των υπαλλήλων αυτών, θα ανέρχεται στο 70% του συνόλου των υπαλλήλων της εταιρείας.

«Η υιοθέτηση της Νέας Στρατηγικής έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένες επιχειρήσεις για να εγκατασταθούν στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας ότι το 2021 υποβλήθηκαν 5475 αιτήσεις, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2022 οι αιτήσεις έφτασαν τις 7883. Ανέφερε, δε, ότι 4242 αιτήσεις για εγκατάσταση οικογενειών που συνδέονται με ξένες επιχειρήσεις στην Κύπρο υποβλήθηκαν το 2021, ενώ ο αριθμός αυτός έφτασε τις 4524 αιτήσεις τους πρώτους οχτώ μήνες του 2022.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε, ακόμα, στο μέτρο της παραχώρησης ειδικής βίζας για Digital Nomads, λέγοντας ότι επίσης εκδηλώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον το 2022, με 127 αιτήσεις από υπηκόους τρίτων χωρών μέχρι το Αύγουστο, οι οποίες και εγκρίθηκαν. Αρχικά, είχε αποφασιστεί η παραχώρηση της ειδικής αυτής βίζας σε 100 άτομα, αριθμός που αναθεωρήθηκε στα 500, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος. Η βίζα παραχωρείται για ένα έτος και υπάρχει περιθώριο ανανέωσης για δύο ακόμα, εξήγησε ο Υπουργός.

Τέλος, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που είχε η ρύθμιση για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για πολεοδομικές άδειες, λέγοντας ότι υποβλήθηκαν 4.080 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν 3.327, δηλαδή ποσοστό 82%. Όπως εξήγησε, μέσω της διαδικασίας αυτή μπορούν να εγκριθούν αιτήσεις που αφορούν σε ένα ή δύο οικιστικές αναπτύξεις σε εγκεκριμένα τεμάχια, ακόμα και εντός 10 ημερών, και πρόσθεσε ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου η ρύθμιση αυτή επεκτάθηκε, ώστε να αφορά και σε πιο σύνθετες αναπτύξεις. Εξέφρασε, δε, την ευχή ότι μέχρι το τέλος του έτους η Βουλή θα εγκρίνει και το νομοσχέδιο για διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων, αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ.Δικαιοσύνης: Νέο σύστημα απενεργοποίησης κινητών στις Φυλακές για αποτροπή της οργάνωσης εγκλημάτων

Στην εγκατάσταση νέου συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, για αντιμετώπιση του προβλήματος της οργάνωσης εγκλημάτων, μέσα απο τις φυλακές, προχωρά το Yπουργείο Δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις στο...

Υφυπουργός Πολιτισμού: Στη Βουλή το 2024 το νομοσχέδιο κατοχύρωσης του καλλιτέχνη

Περί τα τέλη του 2024 θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση το νομοσχέδιο κατοχύρωσης του επαγγέλματος του Καλλιτέχνη, εκτιμά η Υφυπουργός Πολιτισμού,...

Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο σε οχήματα στην οδό Ζαΐμη, κοντά στο Πεδίον του Άρεως. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν μεταβεί στο σημείο. Εξετάζεται...

«Θυσιάζουν την ασφάλεια γιατί έχει κόστος» – Ποιους εύφλεκτους διαλύτες βρήκαν πραγματογνώμονες στα Τέμπη

Στα ευρήματα των πραγματογνωμόνων στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, όπου συγκρούστηκαν δύο αμαξοστοιχίες με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ατόμων, αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, ο...

Ώρα να κοιτάξουμε τον Γρηγόρη στα μάτια 

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* 67 χρόνια  συμπληρώνονται  από την ιστορική  3η Μαρτίου 1957 κατά την οποία ο γενναίος των γενναίων του αδούλωτου Κυπριακού Ελληνισμού προτίμησε...

Σφραγίζονται τα δύο τελευταία εισιτήρια για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Coca-Cola

Τα δύο τελευταία εισιτήρια για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Coca – Cola σφραγίζονται σήμερα μετά τη χθεσινή πρόκριση της Ομόνοιας και της Πάφου. Συγκεκριμένα, στις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!