24.1 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιούνιος 2024 | 3:59

Τράπεζα Κύπρου: Η περήφανη ιστορία 125 χρόνων και το Κοινό Κυπρίων που αποτέλεσε φάρο και οδηγό

Ένα όραμα που ρίζωσε 125 χρόνια πριν, μέσα από τις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έμελλε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό ίδρυμα του τόπου, διαγράφοντας μια σπουδαία πορεία γεμάτη ορόσημα και επιτεύγματα.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και υπερηφάνειας, στην παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σκηνής του τόπου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, η Τράπεζα Κύπρου γιόρτασε την Τετάρτη 10 Απριλίου, 125 χρόνια ενεργής δράσης και δυναμικής παρουσίας στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «η Τράπεζα Κύπρου αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης και πυλώνα οικονομικής σταθερότητας, υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό, το αποκούμπι του λαού μας σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, ενώ ήταν και παραμένει κομμάτι της κοινωνίας της Κύπρου, το Κοινό Κυπρίων, που έλκει την ύπαρξή του από τα βάθη της Ιστορίας».

Πιστή στις αξίες της, διατηρώντας την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της, όλα αυτά τα χρόνια βάδισε σε δύσκολα μονοπάτια, κολύμπησε σε αχαρτογράφητα νερά και αποτέλεσε πυλώνα ελπίδας και προόδου.

«Είναι για μένα μεγάλη συγκίνηση να συμμετέχω στο σημαντικό φετινό ορόσημο, να μοιράζομαι με υπερηφάνεια όσα έχει επιτύχει ο οργανισμός, αλλά και να σας εκφράζω εκ μέρους όλων μας ευγνωμοσύνη για την αμέριστη υποστήριξη και εμπιστοσύνη που διαχρονικά εισπράττει η Τράπεζα Κύπρου από τον κυπριακό λαό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου.

Μία τράπεζα, μία ιστορία

Η ιστορία της Τράπεζας Κύπρου, όπως την παρουσίασε κατά την εκδήλωση ο γνωστός Ελλαδίτης δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου, ξεκινά το 1899, όταν στο κατώφλι του 20ου αιώνα μια ομάδα Κυπρίων οραματιστών, που πίστεψαν στην ιδέα της αποταμίευσης και του Συνεργατισμού, έκαναν το μεγάλο άλμα για το νησί, ιδρύοντας το «Ταμιευτήριο Λευκωσία», σηματοδοτώντας μια νέα εποχή. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1912 το Ταμιευτήριο μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία υπό την επωνυμία Τράπεζα Κύπρου, η οποία στο πέρασμα των χρόνων θα ταυτιστεί με την οικονομία, την κοινωνία και την ιστορία της Κύπρου.

Αποφασισμένη να υποστηρίξει την κυπριακή οικονομία, το 1943 εξαπλώνεται σε όλο το νησί, και γίνεται η Τράπεζα όλων των Κυπρίων, υιοθετώντας ως επίσημο έμβλημά της το αρχαίο χάλκινο κυπριακό νόμισμα με την επιγραφή «Κοινό Κυπρίων», που αποτέλεσε φάρο και οδηγό για το μέλλον.

Ένας σύγχρονος οργανισμός

Το αποτύπωμά της στη σύγχρονη ιστορία του τόπου είναι έντονο και η συνεισφορά της σε κρίσιμες περιόδους και ορόσημα υπήρξε σημαντική και καθοριστική. Κατάφερε, όχι μόνο να διαχειριστεί αποτελεσματικά σημαντικές κρίσεις, αλλά και να εξελιχθεί σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο οργανισμό, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλή ρευστότητα και βιώσιμη κερδοφορία. Έναν οργανισμό που αποπνέει ανθεκτικότητα και σταθερότητα, που δίνει μερίσματα στους μετόχους του, που εισπράττει την εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Έναν οργανισμό που εξυπηρετεί πάνω από το 75% του πληθυσμού της Κύπρου, πάνω από 56 χιλιάδες επιχειρήσεις και πάνω από 50 χιλιάδες διεθνείς πελάτες, με τις ασφαλιστικές εταιρείες του να προσφέρουν υπηρεσίες σε πάνω από 170 χιλιάδες πελάτες.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου δήλωσε: «125 ολόκληρα χρόνια μετά από την ίδρυση της Τράπεζας Κύπρου, είμαστε περίφανοι γιατί η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου είναι εδώ, ισχυρή και έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και σοβαρότητα, να δημιουργούμε αξία για την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, το ίδιο το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και φυσικά για τους πελάτες και τους μετόχους μας».

Σταθερά δίπλα στην κοινωνία

Στη μακρόχρονη πορεία της, η Τράπεζα Κύπρου απέδειξε ότι η Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στο DNA της. Ορόσημο, η ίδρυση του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου» το 1984, το οποίο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής, έχοντας ως κύριο στόχο τη διαφύλαξη και διάδοση του πολιτισμού μας.

Το επιστέγασμα ωστόσο της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας, είναι η ίδρυση του Ογκολογικού Κέντρου το 1998, το οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει σχεδόν 50 χιλιάδες ασθενείς.

Σημαντικά ορόσημα αποτελούν επίσης, η ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας IDEA το 2015, του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού εκκολαπτηρίου για νεοφυείς επιχειρήσεις και το «Support CY», το οποίο δημιουργήθηκε το 2020, εν μέσω πανδημίας, με στόχο την άμεση υποστήριξη των επαγγελματιών πρώτης γραμμής.

Ελάχιστοι οργανισμοί παγκοσμίως έχουν συνδέσει το όνομα τους με την ιστορία μιας χώρας, όπως η Τράπεζα Κύπρου με την Κύπρο. Σήμερα,125 χρόνια από την ίδρυση της Τράπεζας Κύπρου, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του τόπου, ανταποκρινόμενο πλήρως στις προκλήσεις των καιρών, παραμένει ισχυρό, έχοντας πάντοτε την πυξίδα του στραμμένη στους πελάτες του και τη χώρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στη Λευκωσία (φωτό)

Ζημιές σε οικίες προκάλεσαν το απόγευμα του Σαββάτου οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Λακατάμιας στη Λευκωσία. Από την ένταση των ανέμων,...

Ύδρα: Συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού για τη φωτιά από τα πυροτεχνήματα

Συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς χθες το...

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα– Μάχη με τις φωτιές σε Θράκη, Εύβοια, Άνδρο και Πελοπόννησο

Μάχη με δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν και σήμερα οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας Την τελευταία ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες...

Η υπουργός Γεωργίας στις πληγείσες από πυρκαγιές κοινότητες Λευκωσίας

Τις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας που πλήγηκαν στις 15 Ιουνίου από την πυρκαγιά επισκέπτεται η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου μαζί...

Η Γεωργία κατάφερε να πάρει βαθμό από την Τσεχία (1-1)

Τον πρώτο της βαθμό σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου απέσπασε η Εθνική ομάδα της Γεωργίας, απέναντι στην Τσεχία σε αγώνα για τη 2η...

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!