34.3 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 13:31

Τι προβλέπει το έγγραφο της δημόσιας πρότασης και τα στρατηγικά σχέδια της Eurobank για την Ελληνική

Το στρατηγικό της πλάνο για την Ελληνική Τράπεζα «αποκαλύπτει» στο έγγραφο δημόσιας πρότασης που κατέθεσε και δημοσίευσε, η Eurobank.

Σκοπός της δημόσιας πρότασης είναι η Eurobank να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Ελληνικής.

Μέσω της δημόσιας πρότασης δίνεται το δικαίωμα στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας να πουλήσουν μέρος ή το σύνολο των μετοχών τους, με τους ίδιους όρους όπως στις πρόσφατες αγορές των 107.726.260 μετοχών από την Eurobank από ανεξάρτητους θεσμικούς και επαγγελματίες πωλητές.

Υπενθυμίζεται ότι Eurobank ήδη κατέχει άμεσα ποσοστό 55,48% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Τα στρατηγικά σχέδια της Eurobank σχετικά με την Ελληνική, όπως αναφέρεται στην δημόσια πρόταση, αφορούν τη συνέχιση και ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της και δεν προτίθεται να προβεί άμεσα σε οποιαδήποτε τροποποίηση του Καταστατικού της.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η Eurobank ενδέχεται να εξετάσει την πραγματοποίηση αλλαγών στο Καταστατικό της Ελληνικής σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η Eurobank δεν προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στο αντικείμενο δραστηριότητας της Ελληνικής που περιλαμβάνει, την παροχή ενός ευρέος φάσματος τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν χρηματοδοτικές, επενδυτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες θεματοφυλακής και πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων τρίτων (Factoring) καθώς και τη διαχείριση και πώληση ακινήτων, που αποκτήθηκαν κυρίως από εξόφληση χρεών, αλλά ούτε και στον τρόπο και τόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της.

Ωστόσο, η Eurobank εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης των εργασιών της Ελληνικής Τράπεζας σε ορισμένους τομείς, όπως π.χ. η εταιρική τραπεζική και κατ’ επέκταση σε άλλους συναφείς τομείς όπως υπηρεσίες treasury, συναλλακτικής τραπεζικής κ.α.

Το ίδιο ισχύει και στις υπηρεσίες τραπεζικής ιδιωτών όπου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των εργασιών της Ελληνικής με υπηρεσίες συναλλακτικής τραπεζικής, τραπεζοασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες κτλ.

Η Eurobank προτίθεται να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής Τράπεζας για την άσκηση των συνήθων δραστηριοτήτων της και δεν σκοπεύει να προβεί σε αλλαγή της χρήσης των στοιχείων πάγιου ενεργητικού της Ελληνικής.

H Eurobank ενδέχεται να εξετάσει σε μελλοντικό χρόνο μια πιθανή ανασυγκρότηση των δραστηριοτήτων της Ελληνικής για την πιο ομαλή, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία της χωρίς να επηρεαστεί η φύση των δραστηριοτήτων της.

Λόγω της παρουσίας της Eurobank στην κυπριακή αγορά μέσω της θυγατρικής της, Eurobank Cyprus Ltd, η Eurobank δύναται να εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της εν λόγω θυγατρικής με την Ελληνική, σε περίπτωση που αποκτήσει ικανό ποσοστό.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Eurobank δεν σκοπεύει να επιφέρει μονομερώς ουσιώδεις μεταβολές στην υφιστάμενη πολιτική απασχόλησης στην Ελληνική.

Η Eurobank μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης προτίθεται να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο και να προτείνει την αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

H Eurobank δεν προτίθεται να παραχωρήσει οποιαδήποτε ειδικά οφέλη στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής.

Τέλος, η Eurobank θα τοποθετηθεί σε επόμενες Γενικές Συνελεύσεις έναντι ενδεχόμενων προτάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου για καταβολή μερίσματος, αφού λάβει υπόψη:

α) πιθανές σχετικές εποπτικές συστάσεις,

β) τη συνάφεια του εκάστοτε προτεινόμενου από το Διοικητικό Συμβούλιο μερίσματος με τη μερισματική πολιτική της Ελληνικής Τράπεζας και

γ) προτεραιότητες οι οποίες προηγούνται της πληρωμής μερίσματος, όπως ενδεικτικά, επέκταση και διεύρυνση των εργασιών της Ελληνικής προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και των πελατών της, όπως αναφέρονται αναλυτικά πιο πάνω, επενδύσεις για τον περαιτέρω τεχνολογικό και ψηφιακό εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό της κ.α.

  • ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής

Επίσκεψη στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή πραγματοποιεί από την Πέμπτη 18 έως το Σάββατο 20 Ιουλίου ο...

Το Δ.Σ. Πάφου ανακαλεί τον τίτλο Επίτιμου Δημότη στον Μενέντεζ μετά την ενοχή του

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ανακάλεσε την απόφαση για απονομή στον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Πάφου και του Χρυσού Κλειδιού...

Νέα υποχώρηση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο

Νέα ετήσια μείωση, την εντέκατη συνεχόμενη από τον περασμένο Αύγουστο, παρουσίασε ο Δείκτης Κατασκευαστικών Υλικών τον Ιούνιο, με τη μείωση να ωθείται κυρίως από...

ΠτΔ σε DPA: Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Το DPA σημειώνει...

Βασιλικό: Επίσημο διαζύγιο CMC-ΕΤΥΦΑ – Βολές από την κινεζική κοινοπραξία

Τον τερματισμό της σύμβασης για την κατασκευή του τερματικού παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου και επαναεριοποίησης στο Βασιλικό ανακοίνωσε σήμερα η κατασκευάστρια κοινοπραξία CMC. «Έπειτα από...

Παραιτείται από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης

Την παραίτησή του από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με κείμενο που δημοσίευσε το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουλίου στα μέσα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!