Κανένα θέμα οικονομικής βιωσιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, δεν αντιμετωπίζει, κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου, Great Sea Interconnector, και προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος, Θόδωρος Σκυλακάκης, μία μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση στη Λευκωσία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Λίγο πριν από την κάθοδό του στο νησί, όπου θα συμμετάσχει στην αυριανή ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο κ. Σκυλακάκης προέβη σε νέες δηλώσεις, επιχειρώντας να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα προς την κυπριακή πλευρά, στοχεύοντας απευθείας και τους Κύπριους καταναλωτές.
Όπως περιέγραψε, με βάση τα στοιχεία της μελέτης και του μοντέλου του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών, οι διαφορές τιμών μεταξύ Ελλάδας Κύπρου είναι τόσο μεγάλες (ακριβότερη κατά 72 ευρώ η κυπριακή αγορά από την ελληνική το 2024), που σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη από πλευράς Κυπρίων καταναλωτών.
Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου (να μπορεί, δηλαδή, να κάνει το έργο ο κατασκευαστής, ο ΑΔΜΗΕ, που ανήκει κατά 51% στον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να έχει ζημία, κάτι που δεν επιτρέπεται και νομικά).
Η οικονομική βιωσιμότητα, συμπληρώνει, δεν έχει επιτευχθεί αν και αποτελεί υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προπαντός μετά από την απόφαση της ΡΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι παρήλθαν οι σχετικές συμβατικές προθεσμίες με τον κατασκευαστή του καλωδίου.
Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος παραθέτει και γράφημα ως προς το κόστος του έργου σε σχέση με τις τιμές του ηλεκτρισμού σε Κύπρο και Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να εξεταστούν εξονυχιστικά όλα όσα προβληματίζουν την κυπριακή πλευρά για την υλοποίηση του Great Sea Interconnector ενόψει της αυριανής ευρείας σύσκεψης στην Κύπρο.
Στην αυριανή σύσκεψη εκτός από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι /του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.