26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 15:43

Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων €17 εκ. προκήρυξε το Υπ. Ενέργειας

To Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του «Σχεδίου Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μεγάλων Επιχειρήσεων» συνολικού ποσού €17 εκατ. που χρηματοδοτείται τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, το σχέδιο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου για την περίοδο 2021 – 2026, με τα €10 εκατ. της χορηγίας να προέρχονται από το νέο Σχέδιο REPowerEU της ΕΕ, μέσω του αντίστοιχου κεφαλαίου στο ΣΑΑ Κύπρο, που αφορούν μόνο σε κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών που εξυπηρετούν τους στόχους του REPowerEU.

Σκοπός του σχεδίου είναι η στήριξη, ανάπτυξη και αναβάθμιση των Μεγάλων Επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης της ενεργειακής τους αναβάθμισης. Η χρηματοδοτική ενίσχυση συνίσταται στην παροχή χορηγίας για καθορισμένες επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προώθηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια, εγκαταστάσεις ή και εξοπλισμό, καθώς και στη μετάβαση λειτουργίας των επιχειρήσεων σε κυκλικό μοντέλο.

Το μέγιστο συνολικό ποσό χορηγίας που μπορεί να παραχωρηθεί σε μια Μεγάλη Επιχείρηση ανέρχεται σε €750.000.

Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι νέες ή υφιστάμενες Μεγάλες Επιχειρήσεις, που βρίσκονται εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, εξαιρουμένων των περιοχών στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο λόγω της τουρκικής εισβολής.

Στις επιλέξιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν περιλαμβάνονται δραστηριότητες που σχετίζονται με τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και της παραγωγής οίνου και ξυδιού από οίνο που περιλαμβάνονται στο Μέρος ΙΙ του Παραρτήματος VII του Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013.

Η περίοδος υποβολής των προτάσεων θα αρχίσει την 26η Απριλίου 2024 και ώρα 9.00 π.μ. και οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μόνο μέσω του ηλεκτρονικού Συστήματος Σχεδίων Χορηγιών του ΥΕΕΒ, στην ιστοσελίδα https://fundingapps.meci.gov.cy, χρησιμοποιώντας Chrome, Firefox και Edge, μέχρι και τις  28 Ιουνίου 2024 και ώρα 11.59 μ.μ.

Η σειρά προτεραιότητας θα καθορίζεται με βάση τη σειρά υποβολής των προτάσεων (άμεση αξιολόγηση) και το ανώτατο ποσό εγκρίσεων δεν θα ξεπεράσει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του Σχεδίου.

Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η χορήγηση ενίσχυσης σε «προβληματικές επιχειρήσεις», όπως ορίζονται στο Άρθρο 1, σημείο 4, στοιχείο γ (1.4.γ) και Άρθρο 2, σημείο 18 (2.18) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ.651/2014.

Αναφέρεται τέλος ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν τον τελικό Οδηγό του Σχεδίου, στον οποίο αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες, καθώς και άλλα απαιτούμενα έντυπα ή έγγραφα, από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας (https://www.industry.gov.cy/gr/).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22867149 και 22409323.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αμοιβαία βούληση για ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ στην Αθήνα

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Συνεχίζονται κανονικά στη Λάρνακα οι διαδικασίες για Αμάλθεια, παρά τη διακοπή εργασιών στην αποβάθρα

Συνεχίζονται κανονικά με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους οι διαδικασίες που αφορούν το σχέδιο Αμάλθεια στη Λάρνακα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά...

ΤτΕ: Αρνητική ροή δανείων τον Απρίλιο – Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Αρνητική ήταν η ροή δανείων τον Απρίλιο κατά 815 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,513 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε...

Μισαλλόδοξο κήρυγμα Ερντογάν για Άλωση και Αγιά Σοφιά

Φανατικές και μισαλλόδοξες αναφορές για τη μαύρη επέτειο της Άλωσης αλλά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, επεφύλαττε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Κοινοβουλευτική...

Βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο το οικονομικό κλίμα

Βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο του 2024 το οικονομικό κλίμα, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,6 μονάδες σε σύγκριση με τον...

Αναβάθμιση δημόσιων νοσηλευτηρίων, ζητά η ΠΕΟ με αφορμή 5 χρόνων ΓεΣΥ

Την ανησυχία της ότι πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας δεν έχουν προχωρήσει στα αναγκαία βήματα αναβάθμισης των δημόσιων...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!