30.2 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 13:53

Πρέσβης Κίνας: Ολοκλήρωση κύριου τμήματος τερματικού στο Βασιλικό στο τέλος 2024 με αρχές 2025

Το κύριο τμήμα του έργου του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025, εφόσον τα διάφορα μέρη μπορούν πραγματικά να εργαστούν μαζί, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λιού Γιαντάο.

“Το έργο στο Βασιλικό είναι κάπως περίπλοκο. Τώρα επανήρχισαν κανονικά οι εργασίες. Βλέπουμε να υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες και οι προοπτικές είναι λαμπρές”, είπε ο Κινέζος Πρέσβης.

Ο κ. Λιού απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο εργαστηρίου για δημοσιογράφους που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης νωρίτερα αυτό τον μήνα των «Δυο συνεδριών» της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης (του κοινοβουλίου) και της Εθνικής Επιτροπής της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας που γίνονται κάθε χρόνο την άνοιξη στο Πεκίνο. Πρόκειται για διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στη βάση του πολιτικού συστήματος της χώρας, και όπως είπε ο κ. Λιού αποτελούν ένα σημαντικό παράθυρο για κατανόηση της κινέζικης δημοκρατίας και της οικονομίας της χώρας.

Ερωτηθείς για τη στάση της Κίνας έναντι του θέματος που προέκυψε όσον αφορά τις εργασίες από την κινεζική κοινοπραξία CPP-METRON, η οποία ανέλαβε την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό ο κ. Λιού είπε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, πως θεωρεί πως αυτή τη στιγμή μετά τα όσα δημοσιεύθηκαν και τις συζητήσεις που έγιναν μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε την αιτία του προβλήματος και ποιός έχει την ευθύνη.

Σημείωσε πως την περασμένη Παρασκευή αντιπρόσωπος της κινέζικης κοινοπραξίας είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου και κατέληξαν σε μια πολύ εποικοδομητική συναντίληψη και πως το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε επίσκεψη στον χώρο του έργου και προέβη σε μια πολύ θετική δήλωση.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχουν προσδώσει μεγάλη σημασία και έχουν υποστηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το έργο. Το εκτιμούμε πάρα πολύ αυτό», ανέφερε.

Είπε πως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και άλλων θεμάτων έχουμε δει να υπάρχουν κάποια ζητήματα σχετικά με αυτό το έργο. Ωστόσο, υπογράμμισε, «θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες».

Ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό για τις δυο πλευρές να έχουν κατά νου τη μεγάλη εικόνα, να εργαστούν μαζί με ειλικρίνεια, να τηρήσουν το συμβόλαιο και να επιδιώξουν αμοιβαίο όφελος.

Ο κ. Λιού επεσήμανε πως εφόσον οι δυο πλευρές μπορέσουν να ακολουθήσουν αυτό το πνεύμα θα μπορέσουν να χειριστούν κατάλληλα τα όποια προβλήματα και «να καταστήσουν αυτό το έργο ένα έργο που θα έχει οφέλη για τον λαό, θα πετύχει θετικά αποτελέσματα για όλους (win-win results), και θα καταδείξει τη φιλία μεταξύ των δυο χωρών».

Υπογράμμισε πως το τερματικό στο Βασιλικό είναι ένα πολύ καλό έργο και δεν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα όπως το ποιος προσβάλλει ποιόν. Και οι δυο πλευρές έχουν φιλία μεταξύ τους, και οι δυο πλευρές ακολουθούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και επιδιώκουν αμοιβαία οφέλη, επεσήμανε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πλευρές θα συνεχίσουν να προσδίδουν σημασία και να υποστηρίζουν αυτό το έργο.

“Ελπίζουμε ότι αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί ομαλά σύντομα ώστε ο κυπριακός λαός να μπορέσει σύντομα να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό από υγροποιημένο φυσικό αέριο και η Κύπρος να πετύχει τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό επίσης σύντομα”, ανέφερε

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προωθηθούν άλλα σχετικά έργα ώστε το όλο εγχείρημα να αποδώσει σύντομα. Εξήγησε πως εννοεί την εγκατάσταση αγωγών και τον μετασχηματισμό του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Ερωτηθείς αν το έργο να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ο Πρέσβης της Κίνας είπε πως “το χρονοδιάγραμμα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν καθορισμένο για τον Ιούλιο 2022 και το χρονοδιάγραμμα που ήταν καθορισμένο στη συμπληρωματική συμφωνία ήταν για τις 23 Ιουλίου φέτος. Ωστόσο έχουμε βιώσει τόσες πολλές εξελίξεις”, ανέφερε.

Είπε πως εφόσον τα διάφορα μέρη ενισχύσουν τη συνεργασία με μεγάλη ειλικρίνεια το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. “Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει κατάλληλη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων μερών. Τότε μπορεί να αναμένεται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο”, επεσήμανε.

Εξήγησε πως το έργο αποτελείται από δυο μέρη. Το ένα είναι το σκάφος FSRU. Οι εργασίες για αυτό γίνονται στη Σαγκάη και «πέραν του 99.9% αυτού του σκάφους έχει ήδη ολοκληρωθεί», επεσήμανε. Είπε πως το σκάφος αυτό θα παραδοθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Σε σχέση με τις χερσαίες εργασίες στον χώρο όπου γίνεται το έργο είπε πως επί του παρόντος έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν κατά 50%. Ανέφερε πως οι εργασίες αυτές δεν έχουν να κάνουν με πολύ εξελιγμένες ή υψηλές τεχνολογίες .

Ορισμένοι Κινέζοι εργάτες θα έλθουν σύντομα στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη των χερσαίων εργασιών. Και με την κινέζικη επάρκεια και ταχύτητα οι προοπτικές για αυτό το έργο είναι πολύ αισιόδοξες, ανέφερε.

“Εφόσον τα διάφορα μέρη μπορούν πραγματικά να εργαστούν μαζί τότε θεωρώ ότι το κύριο τμήμα του έργου στο Βασιλικό μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου έτους”, είπε ο Κινέζος Πρέσβης.

Κυπριακό

Ερωτηθείς για τη θέση της χώρας του σε σχέση με την νέα προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο κ. Λιού είπε πως παρακολουθούν αυτό το θέμα πολύ στενά, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού αργά ή γρήγορα.

Πρόσθεσε πως η θέση αυτή αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες όχι μόνο του κυπριακού λαού αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Είπε πως η Κίνα έχει μια συνεπή και ξεκάθαρη θέση σε αυτό και «υποστηρίζει σθεναρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την επανέναρξη των συνομιλιών και την αρχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορα μέρη για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ελπίζουμε ότι στη βάση ειρηνευτικών συνομιλιών μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική, δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού σύντομα», σημείωσε.

«Το πρόβλημα αυτό συνεχίζεται για πολύ καιρό αλλά τώρα βλέπουμε ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας. Αυτό είναι ο διορισμός από τον ΓΓ του ΟΗΕ της Προσωπικής του Απεσταλμένης για το Κυπριακό», πρόσθεσε.

Είπε πως ο ίδιος προσωπικά συναντήθηκε με την κ. Ολγκίν και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέρη θα υποστηρίξουν τη δουλειά της ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δυο κοινότητες θα οικοδομήσουν μια συναίνεση σύντομα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Διαβεβαίωσε πως η Κίνα θα συνεχίσει να παίζει έναν αντικειμενικό και δίκαιο ρόλο στη διευκόλυνση της επίτευξης του οράματος της επανένωσης της Κύπρου τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ όσο και στο πλαίσιο διμερών επαφών.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως οι αρχές της Πρωτοβουλίας της Κίνας για την Παγκόσμια Ασφάλεια (GSI) που έπαιξαν, όπως είπε, πολύ σημαντικό ρόλο στη συμφιλίωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μπορούν επίσης να εφαρμοστούν και για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Διμερείς σχέσεις Κύπρου – Κίνας

Ερωτηθείς ποιά είναι τα πιο πρακτικά βήματα που μπορούν να ληφθούν για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κίνας, ο κ. Λιου είπε πως οι δυο χώρες έχουν πολύ καλές σχέσεις.

“Αυτό που έχουμε τώρα είναι ένας στρατηγικός συνεταιρισμός. Οι δυο λαοί μας απολαμβάνουν μια παραδοσιακή φιλία και στη νέα εποχή έχουν εδραιώσει αυτό τον στρατηγικό συνεταιρισμό”, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως η σχέση Κίνας – Κύπρου έχει λαμπρές προοπτικές σε τομείς συνεργασίας που ολοένα και επεκτείνονται.

Ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί σημαντικοί τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτή η σχέση.

Επεσήμανε, εξάλλου, το γεγονός πως και οι δυο χώρες είναι σθεναρά δεσμευμένες στην αρχή της μίας Κίνας και στην αρχή της μιας Κύπρου. Πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό θεμέλιο «για την περαιτέρω ανάπτυξη του στρατηγικού μας συνεταιρισμού και της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών».

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ – Κίνας είπε πως η κυπριακή Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός συνεχίζουν να παίζουν έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση τις σχέσεις Κίνας – ΕΕ.

«Το εκτιμούμε πάρα πολύ αυτό και ελπίζουμε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να παίζει ένα τέτοιο εποικοδομητικό θετικό ρόλο», ανέφερε.

Είπε, περαιτέρω, πως Κίνα και Κύπρος μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες καθώς και τις ίδιες ή παρόμοιες θέσεις σε μείζονα διεθνή ζητήματα.

Σημείωσε πως οι δυο χώρες μπορούν να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους υπό την Πρωτοβουλία Μιας Ζώνης και Ενός Δρόμου (Belt and Road Initiative) της Κίνας.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία με την Κίνα στην ψηφιακή ανάπτυξη, στην πράσινη ενέργεια, την καινοτομία και τον τουρισμό», ανέφερε.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των επαφών μεταξύ των λαών των δυο χωρών και των διαπολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών.

Είπε περαιτέρω πως στο πλαίσιο αυτό πως οι δυο πλευρές θα εξετάσουν την πιθανότητα για υπογραφή συμφωνιών σε σχέση με τον πολιτισμό, τη νεολαία και άλλους τομείς.

Ανέφερε εξάλλου πως οκτώ κινέζικες πόλεις και τέσσερις πόλεις έχουν δημιουργήσει τη Συμμαχία Αδελφοποιημένων Πόλεων Κίνας – Κύπρου.

Εξάλλου στην αρχική του ομιλία, ο Πρέσβης της Κίνας είπε πως σε ό,τι αφορά την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Ζιπίνγκ έχει πολύ καλές επαφές με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και οι δυο χώρες στηρίζουν πάντα σθεναρά η μια την άλλη σε θέματα που αφορούν τα καίρια συμφέροντα και τις πολύ μεγάλες ανησυχίες της κάθε μιας.

Επεσήμανε πως ο όγκος του εμπορίου Κίνας – Κύπρου ήταν κοντά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέρσι και πως οι εξαγωγές της Κύπρου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 11,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ακόμη σημείωσε πως οι κινέζικες εταιρείες έδωσαν μια ισχυρή ενίσχυση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

M.Καρογιάν: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία

Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ - Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν κατά την ειδική συνεδρία τη Δευτέρα της Βουλής των Αντιπροσώπων για...

Ν.Παπαδόπουλος: Στήριξη, όχι υπονόμευση του ΠτΔ στις προσπάθειες λύσης

Την ανάγκη ενότητας γύρω από αυτά στα οποία συμφωνούν όλοι και στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας για διεκδίκηση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος...

Συνάντηση συντεχνιών με ΟΚΥπΥ για ωρομίσθιους την Τρίτη

Συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ θα έχουν αύριο Τρίτη το πρωί οι συντεχνίες ώστε να αποφευχθεί η 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι...

Νέο κατάστημα Lidl στο Neon Mall of Pafos

Η Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, σηματοδοτεί την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου καταστήματος της Lidl Κύπρου στην Πάφο, εγκαινιάζοντας το 21ο συνολικά κατάστημά της,...

Ρόδος: Σύλληψη Αμερικανίδας για βιασμό συμπατριώτισσας της !

Μια 35χρονη Αμερικανίδα συνελήφθη στη Ρόδο κατηγορούμενη για βιασμό 20χρονης συμπατριώτισσας της. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία η σύλληψη της έγινε χθες το...

Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα

Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:46) να βρίσκεται στις 163,54 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 0,29%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει ζημιές 0,30%, τυγχάνοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!