34.7 C
Nicosia
Σάββατο 13 Ιούλιος 2024 | 16:40

Οι λόγοι που οι Κύπριοι άφησαν την εργασία τους το 2022

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια άτομα μεταξύ 25 και 54 ετών στην ΕΕ είχαν πρόσφατα αφήσει την εργασία τους κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, με το 68,9% από αυτούς να το κάνουν για λόγους που σχετίζονται με την αγορά εργασίας (τέλος συμβολαίου ορισμένης διάρκειας, απόλυση ή κλείσιμο επιχείρησης για οικονομικούς λόγους) σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ως άτομα που έχουν πρόσφατα αφήσει την εργασία τους ορίζονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι άφησαν την εργασία τους τρεις μήνες πριν την συλλογή των στοιχείων και βρίσκονται χωρίς εργασία. Τα συγκεκριμένα δεδομένα εστιάζουν στην ηλικιακή ομάδα 25 – 54 ετών.

Το ποσοστό αυτό ήταν κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) χαμηλότερο από ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως αναφέρεται.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν 38,9%, ωστόσο η Eurostat δεν παρείχε στοιχεία για τις αλλαγές στα ποσοστά αυτά σε εθνικό επίπεδο.

Μεταξύ των κρατών μελών, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων αφήνουν τη δουλειά τους για λόγους που σχετίζονται με την αγορά εργασίας καταγράφηκε στην Ιταλία (89,9%), ενώ ακολουθούσαν η Ουγγαρία (88,6%), η Ελλάδα (87,6%), η Ισπανία (81,6%) και η Κροατία (70,6%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των κρατών μελών ήταν αρκετά χαμηλότερα, με το χαμηλότερο να έχει καταγραφεί στις Κάτω Χώρες (27,3%). Ακολουθούσαν η Τσεχία (31,6%), η Λιθουανία (32,3%), η Εσθονία (36,6%) και η Ιρλανδία.

Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό όσων άφησαν πρόσφατα την εργασία τους για λόγους που σχετίζονται με την αγορά εργασίας ήταν ψηλότερο από τον μέσο όρο μεταξύ των ατόμων με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (74,6%). Ακολουθούσαν τα άτομα με ανώτερο και μεσαίο επίπεδο μόρφωσης (67,8% και 66,2% αντίστοιχα).

Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς εργασία ήταν το τέλος ενός συμβολαίου. Συνολικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, το 53,1% όσων άφησαν την εργασία τους (1,8 εκατομμύρια άτομα) το έκαναν λόγω λήξης συμβολαίου, καταγράφοντας μείωση 3,9 πμ σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο το 2021 (57,0%, 2,0 εκατομμύρια άτομα).

Η λήξη συμβολαίου ήταν ο συχνότερος λόγος τέλους εργασίας μεταξύ όσων είχαν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (57,1%). Ακολουθούσαν τα άτομα με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (56,3%) και με μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης (47,5%).

Ο δεύτερος πιο συχνός λόγος για τον οποίο εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς εργασία ήταν η απόλυση ή το κλείσιμο της επιχείρησης για οικονομικούς λόγους (545 χιλιάδες άτομα ή 15,8% του συνόλου των πρόσφατα ανέργων σε σχέση με 15,1% το τρίτο τρίμηνο του 2021).

Ακολουθούν τα άτομα που άφησαν την εργασία τους χωρίς να δηλώνουν συγκεκριμένο λόγο (478 χιλιάδες άτομα, 13,9%), οι λόγοι εκπαίδευσης ή προσωπικοί λόγοι (311 χιλιάδες άτομα, 9,0%) και οικογενειακοί λόγοι, ασθένεια ή συνταξιοδότηση (283 χιλιάδες άτομα, 8,2%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει καταγραφεί αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αφήνουν τη δουλειά τους για λόγους εκπαίδευσης και προσωπικούς λόγους. Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση 1,9 πμ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 (από 246 χιλιάδες άτομα σε 311 χιλιάδες) για λόγους που περιλαμβάνουν την φροντίδα φίλων ή μη συγγενών, ξεκούραση, ταξίδια ή μετακόμιση.

Η αύξηση αυτή ήταν ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ όσων είχαν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (αύξηση 2,6 πμ στο 5,9%) και μεταξύ όσων είχαν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (αύξηση 2,5 πμ στο 10,8%).

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την υποψηφιότητά του παρά τις επικρίσεις και ανησυχίες

Ο Τζο Μπάιντεν διέψευσε για μία ακόμη φορά τις εικασίες περί αποχώρησής του από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σε προεκλογική...

American Airlines: Καμπίνα αεροσκάφους γέμισε καπνό – Οι επιβάτες το εγκατέλειψαν με τις τσουλήθρες

Στιγμές τρόμου έζησαν επιβάτες πτήσης της American Airlines, όταν η καμπίνα του αεροσκάφους γέμισε καπνό από έναν φορητό υπολογιστή μέσα σε τσάντα. Το περιστατικό σημειώθηκε...

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Σκότωσε την 37χρονη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

Μια ακόμη σοκαριστική γυναικοκτονία σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 13 Ιουλίου στην Αμφιλοχία, με τον δράστη στη συνέχεια να αυτοκτονεί. Ο 42χρονος δράστης, σύμφωνα με...

Σύλληψη 48χρονου για την υπόθεση απάτης τύπου «πυραμίδα»

Στη σύλληψη ενός προσώπου ηλικίας 48 ετών προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση απάτης τύπου «πυραμίδα»...

Αισιόδοξος για θετικά νέα πριν το τέλος του έτους για το κυπριακό ο Χριστοδουλίδης

Τη βεβαιότητα ότι σύντομα και πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες για...

Γκουτέρες προς Μητσοτάκη: Θα εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που έλαβε χώρα στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!