33.7 C
Nicosia
Παρασκευή 14 Ιούνιος 2024 | 22:35

Νικολάου: Όχι σε φορολόγηση κερδών τραπεζών – Θα πληγεί η αξιοπιστία της Κύπρου

Τυχόν επιπρόσθετη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών στη μορφή windfall tax θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, προειδοποιεί ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του έτους και ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση νόμου που ετοιμάζει το ΑΚΕΛ, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία ένα τέτοιο πολιτικό ρίσκο το οποίο θα επικρέμεται και θα πλήττει, όπως υπέδειξε, περαιτέρω τη φήμη της χώρας.

«Δεν μπορείς να προωθείς πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων που είναι υγιές για την οικονομία και την ίδια ώρα από μόνος σου να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού και σε τελευταία ανάλυση να φορολογείς τους επενδυτές», ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου.

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή η επιβολή windfall tax στα κέρδη των τραπεζών που για δέκα ολόκληρα χρόνια κατέγραφαν ζημιές και πλήρωναν όμως τους φόρους τους, θα αποτελέσει στίγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της Κύπρου», παρατήρησε.

Διερωτήθηκε ο κ. Νικολάου κατά πόσο υπάρχει λόγος να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει και τράβηξε πίσω όταν η κυβέρνηση της αντιλήφθηκε τη ζημιά που θα έκανε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μετά και από σχετικές υποδείξεις και της ΕΚΤ.

«Όλοι βλέπουμε ότι η κυπριακή οικονομία τρέχει με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και σε αυτή τη θετική εξέλιξη, ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι σημαντικός», υπέδειξε ο κ. Νικολάου και διερωτήθηκε εκ νέου:

«Είναι πιο σημαντικό να αντληθούν επιπρόσθετα €50 εκατ. από το τραπεζικό σύστημα για να πλήξουν την αξιοπιστία της χώρας;».

Τόνισε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα πληρώνουν τέλος επί των καταθέσεων που ανέρχεται συνολικά σε €75 εκατ. ετησίως.

Ειδικότερα η Τράπεζα Κύπρου, είπε, πληρώνει διάφορους φόρους ετησίως γύρω στα €144 εκατ.

«Συνεπώς οι επενδυτές των τραπεζών», πρόσθεσε, «πληρώνουν σημαντικό φόρο.  Είναι κρίμα από μόνοι μας να προκαλούμε προβλήματα χωρίς λόγο», σημείωσε και επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο roadshow στο Λονδίνο που και ο ίδιος ήταν παρών.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο κ. Μητσοτάκης που είχε ρωτηθεί κατά πόσο η κυβέρνηση του θα επιβάλει φορολογία στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών είχε απαντήσει:

«Δεν μπορεί η Ελλάδα που προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις και να εισέλθει σε επενδυτική βαθμίδα, να φορολογεί τους επενδυτές».

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗ

Ερωτηθείς να σχολιάσει το διορισμό του Χριστάκη Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που ήταν επί σειρά ετών ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Τρ. Κύπρου, ο κ. Νικολάου αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του Διοικητή σχολίασε:

«Είμαστε ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός της χώρας και η συνεργασία με τον εκάστοτε Διοικητή της ΚΤ ήταν και είναι πάντα δεδομένη. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ο κ. Πατσαλίδης».

Επεσήμανε ότι χωρίς να υπάρξει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, χωρίς να υπάρχουν υγιείς τράπεζες οι οποίες να χρηματοδοτούν την οικονομία της χώρας και χωρίς να υπάρχουν ξένες επενδύσεις «δεν θα είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται και σήμερα.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που επιβάλλεται να υπάρχει ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας, είπε, είναι πάντα σημαντικός.

ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟ EUROBANK

Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank και την επέκταση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα με την εξαγορά της CNP, o Πανίκος Νικολάου είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει τη δική της στρατηγική ως προς τον τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών.

«Εάν και εφόσον γίνει η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, είναι κάτι το οποίο δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα. Το μόνο το οποίο μπορεί να μας επηρεάσει είναι να σπρώξουμε πιο γρήγορα κάποιες αποφάσεις», παρατήρησε.

Ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει ένα μοντέλο το οποίο συνδυάζεται με το βασικό τραπεζικό προϊόν, τις ασφάλειες, τα payments κλπ.

Στόχος, είπε, είναι η Τράπεζα Κύπρου να συνεχίσει να επενδύει πάρα πολλά στην τεχνολογία «γιατί πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτό το σκέλος το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές τομές που θα υλοποιηθούν σταδιακά και βραχυπρόθεσμα».

Σε ότι αφορά το αίτημα των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου να διεκδικούν συμμετοχή στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και των σχετικών αποζημιώσεων που θα παραχωρηθούν μόνο σε κουρεμένους καταθέτες και κάτοχους αξιογράφων, ο κ. Νικολάου είπε ότι η απόφαση να μείνουν εκτός οι κουρεμένοι μέτοχοι, δεν είναι της Τράπεζας Κύπρου. «Είναι απόφαση του ΥΠΟΙΚ», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ένοπλη συμπλοκή με ένα νεκρό, σε πολυσύχναστο μέρος, στον Πειραιά

Ένοπλη συμπλοκή, έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ  στην ακτή Μουτσοπούλου, στον Πειραιά, μεταξύ τριών Κούρδων τουρκικής υπηκοότητας, την ώρα που κόσμος έκανε τα ψώνια...

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την την ανακοίνωση του ανασχηματισμού το πρωί...

Πήγε να αγοράσει αυτοκίνητο 178,500 ευρώ και έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης διερευνά η Αστυνομία, με θύμα αυτή τη φορά 48χρονο κάτοικο Λεμεσού Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο 48χρονος, το προηγούμενο χρονικό διάστημα...

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες

Νέα κίτρινη προειδοποίηση προχώρησε το Τμήμα Μετεωρολογίας για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μάλιστα η προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ στη μία ξημερώματα.

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού ο κίνδυνος για πυρκαγιές – Δείτε ποινές για άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού θα παραμείνει και το Σάββατο ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών. Τονίζεται ότι απαγορεύεται το...

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% σημείωσε το ΧΑΚ – Απώλειες 0,37% την Παρασκευή

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την προκήρυξη πρόωρων...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!