27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:41

Νικολάου: Όχι σε φορολόγηση κερδών τραπεζών – Θα πληγεί η αξιοπιστία της Κύπρου

Τυχόν επιπρόσθετη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών στη μορφή windfall tax θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, προειδοποιεί ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του έτους και ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση νόμου που ετοιμάζει το ΑΚΕΛ, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία ένα τέτοιο πολιτικό ρίσκο το οποίο θα επικρέμεται και θα πλήττει, όπως υπέδειξε, περαιτέρω τη φήμη της χώρας.

«Δεν μπορείς να προωθείς πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων που είναι υγιές για την οικονομία και την ίδια ώρα από μόνος σου να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού και σε τελευταία ανάλυση να φορολογείς τους επενδυτές», ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου.

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή η επιβολή windfall tax στα κέρδη των τραπεζών που για δέκα ολόκληρα χρόνια κατέγραφαν ζημιές και πλήρωναν όμως τους φόρους τους, θα αποτελέσει στίγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της Κύπρου», παρατήρησε.

Διερωτήθηκε ο κ. Νικολάου κατά πόσο υπάρχει λόγος να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει και τράβηξε πίσω όταν η κυβέρνηση της αντιλήφθηκε τη ζημιά που θα έκανε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μετά και από σχετικές υποδείξεις και της ΕΚΤ.

«Όλοι βλέπουμε ότι η κυπριακή οικονομία τρέχει με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και σε αυτή τη θετική εξέλιξη, ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι σημαντικός», υπέδειξε ο κ. Νικολάου και διερωτήθηκε εκ νέου:

«Είναι πιο σημαντικό να αντληθούν επιπρόσθετα €50 εκατ. από το τραπεζικό σύστημα για να πλήξουν την αξιοπιστία της χώρας;».

Τόνισε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα πληρώνουν τέλος επί των καταθέσεων που ανέρχεται συνολικά σε €75 εκατ. ετησίως.

Ειδικότερα η Τράπεζα Κύπρου, είπε, πληρώνει διάφορους φόρους ετησίως γύρω στα €144 εκατ.

«Συνεπώς οι επενδυτές των τραπεζών», πρόσθεσε, «πληρώνουν σημαντικό φόρο.  Είναι κρίμα από μόνοι μας να προκαλούμε προβλήματα χωρίς λόγο», σημείωσε και επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο roadshow στο Λονδίνο που και ο ίδιος ήταν παρών.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο κ. Μητσοτάκης που είχε ρωτηθεί κατά πόσο η κυβέρνηση του θα επιβάλει φορολογία στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών είχε απαντήσει:

«Δεν μπορεί η Ελλάδα που προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις και να εισέλθει σε επενδυτική βαθμίδα, να φορολογεί τους επενδυτές».

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗ

Ερωτηθείς να σχολιάσει το διορισμό του Χριστάκη Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που ήταν επί σειρά ετών ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Τρ. Κύπρου, ο κ. Νικολάου αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του Διοικητή σχολίασε:

«Είμαστε ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός της χώρας και η συνεργασία με τον εκάστοτε Διοικητή της ΚΤ ήταν και είναι πάντα δεδομένη. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ο κ. Πατσαλίδης».

Επεσήμανε ότι χωρίς να υπάρξει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, χωρίς να υπάρχουν υγιείς τράπεζες οι οποίες να χρηματοδοτούν την οικονομία της χώρας και χωρίς να υπάρχουν ξένες επενδύσεις «δεν θα είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται και σήμερα.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που επιβάλλεται να υπάρχει ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας, είπε, είναι πάντα σημαντικός.

ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟ EUROBANK

Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank και την επέκταση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα με την εξαγορά της CNP, o Πανίκος Νικολάου είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει τη δική της στρατηγική ως προς τον τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών.

«Εάν και εφόσον γίνει η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, είναι κάτι το οποίο δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα. Το μόνο το οποίο μπορεί να μας επηρεάσει είναι να σπρώξουμε πιο γρήγορα κάποιες αποφάσεις», παρατήρησε.

Ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει ένα μοντέλο το οποίο συνδυάζεται με το βασικό τραπεζικό προϊόν, τις ασφάλειες, τα payments κλπ.

Στόχος, είπε, είναι η Τράπεζα Κύπρου να συνεχίσει να επενδύει πάρα πολλά στην τεχνολογία «γιατί πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτό το σκέλος το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές τομές που θα υλοποιηθούν σταδιακά και βραχυπρόθεσμα».

Σε ότι αφορά το αίτημα των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου να διεκδικούν συμμετοχή στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και των σχετικών αποζημιώσεων που θα παραχωρηθούν μόνο σε κουρεμένους καταθέτες και κάτοχους αξιογράφων, ο κ. Νικολάου είπε ότι η απόφαση να μείνουν εκτός οι κουρεμένοι μέτοχοι, δεν είναι της Τράπεζας Κύπρου. «Είναι απόφαση του ΥΠΟΙΚ», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!