Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο την Τρίτη (9/1), οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων έσπασαν όλα τα… κοντέρ και ξεπέρασαν τα 45,7 δισ. ευρώ, στην πλέον πολυσύχναστη ημέρα όλων των εποχών. Εξίσου «γεμάτο» είναι το καλεντάρι και στις κρατικές εκδόσεις, με τις κυβερνήσεις σε Ισπανία, Βέλγιο, Βρετανία, Ιταλία να «βγαίνουν» στις αγορές και να δέχονται προσφορές έως και 10 φορές υψηλότερες του ζητούμενου ποσού.

Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό το αμόκ; Οι επενδυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία να εξασφαλίσουν μια υψηλή απόδοση, προτού οι κεντρικές τράπεζες ξεκινήσουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Μην ξεχνάμε ότι, παρότι το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων φαίνεται ότι πηγαίνει ελαφρώς πιο πίσω, εντούτοις είναι σαφές ότι στα τέλη του 2024 τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτό σημαίνει, επομένως, ότι οι τιμές στα ομόλογα σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβαίνουν εκ νέου, ενώ οι αποδόσεις θα τείνουν προς περαιτέρω μείωση, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους για όσους επενδύουν στο κρατικό και εταιρικό χρέος. Έτσι, λοιπόν, όσοι έχουν ρευστό σπεύδουν να «κλείσουν» μια τελευταία καλή απόδοση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυτή η επενδυτική «μανία» στους ομολογιακούς τίτλους.

Βέβαια, όπως εξηγούν διάφοροι αναλυτές, ο Ιανουάριος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αρκετές ομολογιακές εκδόσεις και υψηλή επενδυτική προσφορά. Όμως, αυτό που συμβαίνει στις πρώτες ημέρες του 2024 ξεπερνά κατά πολύ το «συνηθισμένο».

Το «κύμα», όπως είναι λογικό, έχει φθάσει και στην Ελλάδα, κάτι φυσικά που ευνοεί όσους έχουν προγραμματίσει εκδόσεις την τρέχουσα περίοδο. Η Πειραιώς, ενδεικτικά, έλαβε συνολικές προσφορές 1,8 δισ. ευρώ για το ομόλογο Tier 2 των 500 εκατ. ευρώ. Τη σκυτάλη θα πάρουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι Autohellas – Intralot, οι οποίες στοχεύουν στην άντληση 200 και 130 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Μην ξεχνάμε, δε, και τους σχεδιασμούς του ελληνικού δημοσίου για την έκδοση νέου μακράς διάρκειας ομολόγου, με την JP Morgan να εκτιμά ότι η φετινή «πρεμιέρα» του ΟΔΔΗΧ στις αγορές θα λάβει χώρα προς τα τέλη Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι η απόδοση των 10ετών κρατικών τίτλων κυμαίνεται στα επίπεδα των 3,2%, τα οποία -παρότι είναι ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με το προ εβδομάδων 2,9%- εξακολουθούν να είναι τα χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2022, όταν δηλαδή ξεκίνησε και η «εκστρατεία» της ΕΚΤ για υψηλότερα επιτόκια.

Γεράσιμος Χιόνης  [email protected]