33.8 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 20:49

ΕΤΥΚ: Μέρος των κερδών των τραπεζών να το επωφεληθούν οι εργαζόμενοι τους

Είναι σωστό και δίκαιο ένα μέρος των κερδών των τραπεζών να το επωφεληθούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, στο πλαίσιο της ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είπε ο Χρίστος Παναγίδης, Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ, στο 56ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το Σάββατο.

Σε ανακοίνωση της ΕΤΥΚ αναφέρεται ότι στην ομιλία του ο κ. Παναγίδης, αναφέρθηκε στην υπερβολική κερδοφορία που έχουν ανακοινώσει οι Τράπεζες για το 2023, αναφέροντας ότι, δεν πρέπει οι Διοικήσεις να ξεχνούν ότι, όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη, η ίδια η ΕΤΥΚ εισηγήθηκε μειώσεις στους μισθούς και στα ωφελήματα “και οι συνάδελφοι συνειδητά και με υπευθυνότητα, επωμίστηκαν αυτό το δυσανάλογο βάρος για να σώσουν τις Τράπεζες τους”.

Πρόσθεσε ότι “είναι σωστό και δίκαιο, σήμερα που βγάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη, ένα μέρος αυτών των κερδών να το επωφεληθούν οι συνάδελφοι, μέσα στα πλαίσια της ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ κατέκρινε τη Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, λόγω του ότι προχώρησε μονομερώς στην παραχώρηση bonus σε μέρος του προσωπικού της, με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς την ύπαρξη αντικειμενικών, αξιοκρατικών κριτηρίων, σημειώνοντας ότι η πρακτική αυτή φέρνει στη μνήμη τα bonus που παραχωρούσαν οι Διοικήσεις των Τραπεζών πριν το 2013, τα οποία, όπως είπε, ήταν μια από τις αιτίες της οικονομικής κρίσης.

Σημείωσε ότι ήταν έντονα και πολλά τα παράπονα των εργαζομένων της Τράπεζας και η ενέργεια αυτή της Διοίκησής της κάθε άλλο παρά εκλήφθηκε από το προσωπικό ως ενέργεια επιβράβευσης και αναγνώρισης του προσωπικού της, αφού η αδιαφάνεια και η έλλειψη αντικειμενικών, αξιοκρατικών κριτηρίων, δημιούργησε ανάμεσα στους συναδέλφους μεγάλη αναστάτωση, αίσθημα αδικίας και έριξε ακόμα πιο χαμηλά το ηθικό τους.

Το Συνέδριο καταδίκασε αυτή την ενέργεια της Τράπεζας, την οποία χαρακτήρισε “προκλητική”, αφού από τα ποσά που δόθηκαν, η μερίδα του λέοντος έχει μοιραστεί στα στελέχη της Ανώτατης Διοίκησης της Τράπεζας, ενώ σημειώνεται ότι αυτά προήλθαν κυρίως μέσα από την “απαράδεκτη επιτοκιακή πολιτική της εις βάρος των πελατών και της κοινωνίας του τόπου μας γενικότερα”, όπως σημείωσε ο κ. Παναγίδης.

Στην ομιλία του επίσης ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ αναφέρθηκε στην, από κοινού με συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα, ίδρυση νέου Συνεργατικού Ταμιευτηρίου που θα εξυπηρετεί τα μέλη των Οργανώσεων αυτών. “Με την προσπάθεια αυτή στοχεύουμε στη διεύρυνση των επιλογών των συναδέλφων για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια και ικανοποίηση έτσι των αναγκών τους, αφού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων, ταλαιπωρούνται αφάνταστα”, είπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 56ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ αποφάσισε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και την ανάληψη από πλευράς της ΕΤΥΚ της μεταφοράς και ταφής, καθώς και ανέγερσης μνημείου, στρατιώτη εξ Ελλάδος που δεν βρέθηκαν συγγενείς του. Επιπλέον, αποφάσισε την ανάπτυξη στον χώρο των μέσων επικοινωνίας, για παράδειγμα με δημιουργία ιστοσελίδας ή εφημερίδας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την έγκριση της έκθεσης δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, της οικονομικής έκθεσης της ΕΤΥΚ και της έκθεσης των Ελεγκτών. Στο τέλος πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΥΚ για την τριετία 2024 – 2027.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!