32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 18:31

Εκκαθαριστής Λαϊκής: Διορισμός συμβούλων για ρευστοποίηση 4,81% Τράπεζας Κύπρου

Με τον διορισμό συμβούλων και με συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου προτίθεται ο εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, Αυγουστίνος Παπαθωμάς, να προχωρήσει στη ρευστοποίηση του 4,81% που κατέχει η εταιρεία στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, και το οποίο στο τέλος Ιουνίου αποτιμάτο στα €88 εκατ.

Αυτό αναφέρει ο εκκαθαριστής σε έκθεσή του προς τους πιστωτές για την περίοδο από την 31 Μαΐου 2022, ημερομηνία που ανέλαβε τα καθήκοντά του, μέχρι και τις 31 Μαΐου 2024.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι μετοχές που κατέχει η πρώην Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου αποτελούν στην ουσία το σημαντικότερο μελλοντικό έσοδο για τον εκκαθαριστή.

Με βάση την έκθεσή του προς τους πιστωτές της Τράπεζας, η οποία κατέρρευσε το 2013, οι συνολικές εισπράξεις από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του μέχρι το τέλος Μαΐου 2024 ανέρχονται σε €199,3 εκατ.

Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος που αντιστοιχεί στο 91% των συνολικών εισπράξεων, αφορά σε μετρητά κατατεθειμένα σε λογαριασμούς στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ύψους €182,6 εκατ., τα οποία περιήλθαν στον έλεγχό του με τον διορισμό του ως εκκαθαριστή στις 31 Μαΐου.

Το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των εισπράξεων αφορούσε δεσμευμένο με δικαστική απόφαση ποσό από πιστωτές στη Μάλτα ύψους €14,27 εκατ., ενώ το μέρισμα μετοχών που κατέχει η εταιρεία στην Τράπεζα Κύπρου ανήλθε σε €1,07 εκατ.

Οι μελλοντικές εισπράξεις

Ο εκκαθαριστής παραθέτει επίσης κατάλογο με περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας από τα οποία αναμένει μελλοντικές εισπράξεις, με κορυφαίο το μερίδιο 4,81% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, η αξία του οποίου στις 30 Ιουνίου 2024 (€4,10 ανά μετοχή) ανερχόταν στα €88 εκατ.

Οι μετοχές, σημειώνει ο εκκαθαριστής «θα ρευστοποιηθούν μέσω διαδικασίας πώλησης εκτός Χρηματιστηρίου, με τον διορισμό συμβούλων με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εισπράξεων προς όφελος των πιστωτών».

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εισπράξεις παρουσιάζεται ποσό ύψους €13,39 εκατ. που αφορά εισπρακτέους φόρους στην Ελλάδα, ποσό που επιβεβαιώθηκε από ελληνικά δικαστήρια. Ωστόσο, η Ελληνική Δημοκρατία έχει καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης των αποφάσεων αυτών, ενώ έγινε συμψηφισμός των εισπρακτέων φόρων με άλλες φορολογίες της εταιρείας, κάτι για το οποίο ο εκκαθαριστής, με τη συνδρομή φορολογικών και νομικών συμβούλων, προβαίνει σε ενέργειες για αναίρεση των προνομιακών αυτών πληρωμών και επιστροφή του συνολικού ποσού. Όσον αφορά την ανανεμενόμενη είσπραξη του ποσού αυτού σημειώνεται ότι υπάρχουν «πολύ χαμηλές πιθανότητες είσπραξης του εν λόγω ποσού», αφού είναι πρακτικά δύσκολο να αμφισβητηθούν οι συμψηφισμοί αυτοί.

Στον κατάλογο με περιουσιακά στοιχεία από τα οποία αναμένονται μελλοντικές εισπράξεις, περιλαμβάνεται επίσης χαρτοφυλάκιο με διαγραφέντα χρέη στην Ελλάδα, για το οποίο ετοιμάστηκε προσχέδιο προσφοράς, αλλά σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό, ενώ περιλαμβάνεται επίσης θυγατρική εταιρεία Investment Company Renta στην Ουκρανία, χωρίς να υπολογίζεται η αξία της αυτή τη στιγμή λόγω του πολέμου στη χώρα.

Εξάλλου οι πληρωμές του εκκαθαριστή για την περίοδο ανέρχονται σε €2,55 εκατ., με τις μεγαλύτερες πληρωμές να ανέρχονται σε €945.098 για δικηγορικά έξοδα για δικαστικές αποφάσεις στην Κύπρο, €940.100 για την αμοιβή του εκκαθαριστή και των συμβούλων, ενώ τρίτη υψηλότερη πληρωμή είναι οι επαγγελματικές αμοιβές εσωτερικών συνεργατών ύψους €286.531.

Όσον αφορά τους προνομιούχους πιστωτές (αποζημιώνονται πρώτοι), ο εκκαθαριστής αναφέρει στην έκθεσή του πως μέχρι την ημερομηνία αυτής της έκθεσης, έχει υποβληθεί και επαληθευτεί απαίτηση από ένα και μόνο προνομιούχο πιστωτή. Πρόκειται για το Τμήμα Φορολογίας – ΦΠΑ, που υπέβαλε απαίτηση  επαλήθευσης χρέους για ποσό ύψους €1.07 εκατ., το οποίο αφορά βεβαίωση ΦΠΑ, η οποία θεωρείται προνομιούχα στη βάση του άρθρου 300(1)(α)(ii) του περί Εταιρειών Νόμου, Κεφ. 113.

Σημειώνει επίσης ότι εκκρεμούν πέντε αγωγές εναντίον της εταιρείας ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων, οι οποίες συνεχίζουν κατόπιν άδειας, και οι οποίες σε περίπτωση που επιτύχουν, πιθανόν να δημιουργήσουν προνομιακά δικαιώματα.

Όπως αναφέρεται, από τις εν λόγω αγωγές, τρεις αφορούν το ταμείο προνοίας των πρώην υπαλλήλων της Εταιρείας, μια προωθείται ξεχωριστά από πρώην υπάλληλο της Εταιρείας και αφορά το ταμείο προνοίας αυτού, και μια αφορά ισχυριζόμενες αποζημιώσεις προς πρώην υπάλληλο της Εταιρείας.

Το συνολικό ποσό των αξιώσεων στις πιο πάνω αγωγές ανέρχεται σε περίπου €78.300.000, σημειώνεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι έχει υποβληθεί απαίτηση επαλήθευσης χρέους από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπό την ιδιότητα της ως Αρχής Εξυγίανσης, για ποσό ύψους €24.100 που αφορά λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξυγίανσης για την περίοδο 01/01/2022 μέχρι 31/05/2022.

Στα €2,32 δις οι μέχρι στιγμής αιτήσεις από μη προνομιούχους πιστωτές

Όσον αφορά επαληθεύσεις από μη προνομιούχους πιστωτές, ο κ. Παπαθωμάς σημειώνει ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 έχουν παραληφθεί από τον Εκκαθαριστή συνολικά 5.536 απαιτήσεις επαλήθευσης χρέους από μη προνομιούχους πιστωτές, εκ των οποίων έχουν επαληθευτεί 5.432 απαιτήσεις για το συνολικό ποσό των €2.320.800.260.

Ο Εκκαθαριστής εξακολουθεί να λαμβάνει απαιτήσεις επαλήθευσης χρέους από πιστωτές, όπου παρουσιάζεται ικανοποιητικός λόγος αναφορικά με την καθυστέρηση υποβολής, όπως αναφέρεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μικρή άνοδος στο ΧΑΚ – Στις 164,50 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός του δείκτης διααμορφώθηκε στις 164,50 μονάδες με κέρδη 0,56%. Ο δείκτης  FTSE/CySE 20...

Συγχαρητήρια Χριστοδουλίδη στη Φον Ντερ Λαϊεν

Τα θερμά του συγχαρητήρια για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε την Πέμπτη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε...

Μητσοτάκης: Θερμά συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της

Τα θερμά του συγχαρητήρια εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). «Η εμπειρία...

Βανδή: Συνεργάτιδα της τραγουδίστριας αποκαλύπτει ότι τους προστάτευαν για να φύγουν από την Τουρκία

Η τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή είχε προγραμματίσει μια εμφάνιση για την ενίσχυση του οργανισμού «Turkish Education Foundation». Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την εμφάνιση της, ακύρωσε τη συναυλία, προκαλώντας...

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόπειρα δολοφονίας του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ...

Νέα αύξηση του υδράργυρου στους 42 βαθμούς – Κίτρινη προειδοποίηση

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για υψηλές θερμοκρασίες. Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 42 βαθμούς κελσίου. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!