38.6 C
Nicosia
Δευτέρα 24 Ιούνιος 2024 | 17:12

Διαστάσεις προσλαμβάνει η διαφορά ΕΤΥΦΑ-Κοινοπραξίας CCP για το τερματικό Βασιλικό – Ο Πρόεδρος βλέπει τον Κινέζο πρέσβη και δηλώνει “το κράτος δεν εκβιάζεται”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε ότι θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το τερματικό στο Βασιλικό, σημειώνοντας πως “το κράτος δεν εκβιάζεται”.

Σε δηλώσεις το Σάββατο, προσερχόμενος σε εκδήλωση για την έναρξη τουρνουά καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ερωτηθείς για το θέμα της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ της ΕΤΥΦΑ και της κινέζικης κοινοπραξίας CPP-METRON CONSORTIUM LTD (CMC), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το έργο έχει τρεις φάσεις. “Είναι το πλοίο, είναι το χερσαίο, είναι και το τερματικό που υπάρχει κάποια πρόοδος, κάποια (έργα) προχωρούν και κάποια δεν προχωρούν”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα και ότι δεν πρόκειται να μπει σε ένα δημόσιο διάλογο με την εταιρεία. “Οφείλω να πω ότι με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις. Το κράτος δεν εκβιάζεται, το κράτος είναι πιστό στις υποχρεώσεις του και πάντα αναταποκρινόμαστε και είμαστε εδώ και υπάρχει αυτό το θέμα να το αντιμετωπίσουμε”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας τη Δευτέρα με μοναδικό θέμα συζήτησης το συγκεκριμένο.

“Έχουμε έναν σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί”, τόνισε, που σχετίζεται, όπως ανέφερε, με την πρόοδο στο Βασιλικό και το έργο που ανέλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονολογικές και πολλές άλλες.

“Με απόλυτα καλή πίστη, θέληση θα διαχειριστούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και ελπίζω με καλή βούληση και θέληση από την άλλη πλευρά ότι θα βρεθούν λύσεις”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο β’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «φυσικά υπάρχει σχέδιο β’, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε σχέδιο β’, αλλά δεν θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλα όσα προνοούνται βάσει του συμβολαίου», ανέφερε.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, κληθείς να σχολιάσει την δημόσια αντιπαράθεση, μέσω ανακοίνωσεων, της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της κινέζικης κοινοπραξίας CPP-METRON Consortium Ltd (CMC), σε σχέση με την πορεία κατασκευής του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Ο κ. Παπαναστασίου δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί της ουσίας της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών, αλλά και των όσων υποστηρίζει η κινέζικη κοινοπραξία, σημειώνοντας ωστόσο: «η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου η κατασκευάστρια κοινοπραξία του τερματικού LNG στο Βασιλικό CPP-METRON CONSORTIUM LTD (CMC), αυτή τη φορά υποδεικνύοντας πως η πορεία υλοποίησης των χερσαίων έργων στο τερματικό δεν σχετίζεται με τη μη παραλαβή της πλωτής μονάδας FSRU Προμηθέας, όπως επιχειρεί, σύμφωνα με τη CMC, “να αποπροσανατολίσει η ΕΤΥΦΑ”.

Η κοινοπραξία ιατυπώνει παράλληλα τη θέση πως αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες, η CMC δικαιούται να αποζημιωθεί δικαίως και όχι να τιμωρηθεί.

Στη νέα ανακοίνωση της η CMC, επαναλαμβάνει ότι η “ΕΤΥΦΑ έχει ζητήσει τεράστιες αλλαγές σε αυτό που είχε αρχικά συμφωνηθεί να κατασκευάσει στο χερσαίο τμήμα η CMC”, υποδεικνύοντας ότι η ΕΤΥΦΑ δεν μπορεί “να χρησιμοποιεί τα χερσαία έργα για να αποσπάσει την προσοχή σε σχέση με τους κακούς της χειρισμούς  σε αφορά το με το FSRU και άλλες δικές της αποτυχίες”.

Η κοινοπραξία σημειώνει πως έπειτα από δημόσια σχόλια της CMC σχετικά με τη διαθεσιμότητα του FSRU ΕΤΥΦΑ Προμηθέας στη Σαγκάη και την αποτυχία της ΕΤΥΦΑ να το παραλάβει, εμφανίστηκαν ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο χθες (17 Μαΐου) επικρίνοντας “λανθασμένα” την πορεία ολοκλήρωσης των χερσαίων έργων στο τερματικό LNG στο Βασιλικό. Προσθέτει πως αδράττει ως εκ τούτου την ευκαιρία για να παρουσιάσει εν συντομία την πραγματική εικόνα σε ό,τι αφορά τα χερσαία έργα.

Επαναλαμβάνει ότι η ΕΤΥΦΑ έχει υποβάλει “υπερβολικά και αδικαιολόγητα αιτήματα” για αλλαγές στο σχέδιο και την κατασκευή των χερσαίων τμημάτων της εγκατάστασης, τα οποία έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις και κόστος.

Η CMC αναφέρει ότι ανέλαβε τη σύμβαση για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του τερματικού LNG τον Δεκέμβριο του 2019, κάτι που περιελάβανε την παράδοση του χερσαίου αγωγού, τη δημιουργία υπόγειου «αποθηκευτικού χώρου» που απαιτείται σε ένα τέτοιο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου και τον Σταθμό Μείωσης και Μέτρησης Πίεσης (PRMS).

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, η ΕΤΥΦΑ και ο Σύμβουλός της Hill “ανέθεσαν επανειλημμένα στον ανάδοχο αρχικά να παρεκκλίνει από τις αρχικές συμφωνηθείσες τεχνικές προδιαγραφές και δεύτερον να υιοθετήσει διαφορετικές και αντικρουόμενες παραμέτρους λειτουργίας”.

Σύμφωνα με τη CMC, πολλές άλλες αλλαγές που ζητά η ΕΤΥΦΑ στα χερσαία έργα περιλαμβάνουν τη σύνθεση LNG, τις βαλβίδες, τη σχεδιαστική ταχύτητα ροής και τα δωμάτια ελέγχου. «Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν στην ανάγκη για πρόσθετα έργα μηχανικής, προμηθειών, έργων πολιτικού μηχανού, και δοκιμές, καθώς και σε αύξηση του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των χερσαίων έργων συνολικά», λέει η κατασκευάστρια κοινοπραξία.

Η CMC επαναλαμβάνει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να καλύψει αυτές τις πολλές αλλαγές αλλά και ότι υπάρχουν επιπτώσεις χρόνου και κόστους από τις αποφάσεις της ΕΤΥΦΑ που πρέπει να αναγνωριστούν.

Η CMC αναφέρει ακόμη ότι ενημέρωσε την ΕΤΥΦΑ για τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των αλλαγών και πρόσφερε διάφορες εναλλακτικές επιλογές, με εκτιμώμενες τιμές για κάθε επιλογή, ωστόσο, όπως προσθέτει, η ΕΤΥΦΑ έδωσε οδηγίες στη CMC να μην διεκδικήσει αποζημίωση και αρνήθηκε να πληρώσει για τις πρόσθετες εργασίες.

Η CMC εκτιμά ότι ο πρόσθετος χρόνος και το κόστος που σχετίζονται με τις οδηγίες της ΕΤΥΦΑ ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Επομένως, προσθέτει, η κατάσταση των χερσαίων έργων δεν αποτελεί απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της CMC και στα ερωτήματά της σχετικά με το γιατί η ΕΤΥΦΑ δεν έχει παραλάβει το πλοίο FSRU (το οποίο ήταν έτοιμο από τα μέσα Ιανουαρίου), ούτε με τη μη καταβολή των πληρωμών στη CMC από την ΕΤΥΦΑ, ούτε με μυριάδες άλλα ζητήματα που τέθηκαν από την ΕΤΥΦΑ στην πορεία υλοποίησης του έργου και στην προσπάθεια της CMC να το παραδώσει, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάφος: 41χρονη έχασε τις αισθήσεις της σε πανηγύρι – Την συνόδευσαν αστυνομικοί στο νοσοκομείο

Σημαντική βοήθεια στην άμεση μεταφορά γυναίκας στο Νοσοκομείο, προσέφεραν χθες βράδυ, μέλη της Ομάδας «Ζ» της Τροχαίας Πάφου. Γύρω στις 11.15μ.μ. χθες, κατά τη διάρκεια...

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στις πτήσεις από Μάντσεστερ – Πτήσεις ήρθαν στην Κύπρο με καθυστέρηση

Με καθυστέρηση έφτασαν χθες βράδυ από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ στον αερολιμένα Λάρνακας, ορισμένες πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Από το Γραφείο...

Σύλληψη δύο νεαρών για υπόθεση κλοπής και εμπρησμού οχήματος στην Πάφο

Στην σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 14 και 17 ετών προχώρησε  την Κυριακή η  Αστυνομία Πάφου προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για διερευνώμενη υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου...

EURO 2024: «Μάχη» στο Κροατία-Ιταλία, ελπίδες για Αλβανία έναντι πρώτης Ισπανίας

Ολοκληρώνεται η αγωνιστική δράση και στον 2ο όμιλο του EURO 2024 το βράδυ της Δευτέρας (24/6) με τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες να...

Η επιστροφή από τα παράλια θα δημιουργήσει αυξημένη κίνηση στους δρόμους – Συστάσεις της Αστυνομίας

Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία οχημάτων στις κυριότερες οδικές αρτηρίες σύμφωνα με την Αστυνομία. Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας αυξημένη...

ΥΠΕΞ Έλλάδας: Απαράδεκτη ενέργεια η απειλή κατά της Κύπρου

Απαράδεκτη ενέργεια συνιστά η απειλή κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!