28.8 C
Nicosia
Σάββατο 20 Ιούλιος 2024 | 5:31

Δήμητρα: Η επένδυση στην Ελληνική αποτελεί στρατηγική επιλογή

Σήμα για τη στάση της Demetra Holdings έναντι της δημόσιας πρότασης της Eurobank Α.Ε. για απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, έστειλε κατά την ομιλία του κατά την γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δήμητρα Επενδυτική, Γιώργος Κουρρής.

Yπενθυμίζεται ότι η Demetra κατέχει σήμερα στην Ελληνική το 21,3%(σ.σ.δεύτερος μεγαλομέτοχος) και η στάση που θα τηρήσει έναντι της δημόσιας πρότασης θεωρείται ως κομβικής σημασίας ως προς το κατά πόσο η Eurobank θα μπορέσει να αποκτήσει το ποσοστό εκείνο που θα της επιτρέψει να προχωρήσει απρόσκοπτα τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την Ελληνική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχθές Τετάρτη, η Eurobank Α.Ε. ανακοίνωσε την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) της δημοσίευσης του Εγγράφου Δημόσιας Πρότασης για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, με την αντιπαροχή που προσφέρεται στους μετόχους της Ελληνικής που θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση να ανέρχεται στα €2,56,  ανά μετοχή, πληρωτέα σε μετρητά.

Μιλώντας χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Demetra Holdings, ο Γιώργος Κουρρής φρόντισε να διαμηνύσει με νόημα πως η συμμετοχή της εταιρείας στο κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, «αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική επιλογή».

Ειδικότερα, και αναφερόμενος στα οικονομικά του ομίλου ο κ. Κουρρής ανέφερε ότι, «παρ’ όλη την αβεβαιότητα, τα αποτελέσματα του έτους για τον όμιλο της Demetra Holdings Plc είναι σημαντικά».

Ενδεικτικά, σημείωσε, το κέρδος του ομίλου μετά τη φορολογία ανήλθε στα €89 εκατομμύρια κατά το έτος 2023 σε σχέση με €9,1 εκατομμύρια το 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρρή, «η σημαντική αύξηση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη συμπερίληψη του μεριδίου κέρδους ύψους σχεδόν €78 εκατομμυρίων που αναλογεί στον όμιλο από τη συμμετοχή του στην Ελληνική Τράπεζα, σε σχέση με κέρδος ύψους €4,5 εκατομμυρίων που αναγνωρίστηκε κατά το προηγούμενο έτος».

Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου, συνέχισε, ανήλθαν στα €379 εκατομμύρια σε σχέση με €289 εκ. το 2022, ενώ τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανήλθαν στα €368 εκ. που ισοδυναμούν με €1,84 ανά μετοχή, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 33,3% κατά τη διάρκεια του έτους.

«Κατά την υπό ανασκόπηση χρήση, σημαίνουσα θέση στις εργασίες μας εξακολουθεί να έχει η συμμετοχή στο κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία για μας πάντα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική επιλογή», υπέδειξε ο κ. Κουρρής.

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Κουρρή, η συνολική επένδυση της εταιρείας στην Ελληνική Τράπεζα μέσω διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίων από το 2013 μέχρι σήμερα ανέρχεται στα €94 εκατομμύρια, ενώ η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανήλθε στο 21,3%, «με αποτέλεσμα η Δήμητρα για το 2023 να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας από την οποία αντλεί σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της».

Η τεχνολογία έκανε τεράστια άλματα

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δήμητρα Επενδυτική ανέφερε ότι «το 2023 ήταν ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από πολλές προκλήσεις, αλλά συνάμα και ευκαιρίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο», σημειώνοντας πως «είμαστε σε μια φάση σημαντικών αλλαγών και ανακατατάξεων, που επιδρούν άμεσα στην οικονομία, στις επενδυτικές στρατηγικές μας, αλλά και στις ζωές μας γενικότερα».

Η τεχνολογία, είπε, «έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία 2-3 χρόνια και πλέον είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσει πολλούς τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα μέσω των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI)».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ανοίγει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας σε διάφορους τομείς, όπως είναι η υγεία, ο τομέας των υπηρεσιών, αλλά και σε τομείς της μεταποίησης.

Επιπλέον, εκτίμησε, αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τους χρόνους στην έρευνα και ανάπτυξη και να επιβραδύνει τα σχετικά κόστη.

«Αναμένεται ότι η τεχνολογία θα είναι σύμμαχος στο πλευρό της ανθρωπότητας στην πράσινη μετάβαση, η οποία είναι απαραίτητη, αν αναλογιστεί κάποιος την κλιματική αλλαγή που ήδη βιώνουμε έντονα στην καθημερινότητά μας», υπογράμμισε.

«Παρόλο ότι η πράσινη μετάβαση στη φύση της είναι πληθωριστική, εντούτοις, η τεχνολογία αναμένεται να δράσει αποπληθωριστικά, βάζοντας αντίβαρο στο τεράστιο κόστος που χρειάζεται για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Κουρρή, «υπάρχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις οικονομίες ανά το παγκόσμιο, αλλά και για πρώτη φορά σε συστηματική βάση, τις χρηματιστηριακές αποδόσεις, αφού έχουν ως αποτέλεσμα τη συμπίεση του επενδυτικού ορίζοντα από χρόνια σε μερικούς μήνες, λόγω έλλειψης ορατότητας, αλλά και της σημαντικής αύξησης της μεταβλητότητας στις αγορές».

Σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά ανέφερε ότι «το 2024 έχει χαρακτηριστεί ως το έτος που σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης θα μεταβεί στις κάλπες».

«Το διακύβευμα για την ανθρωπότητα είναι ψηλό, αφού μέσα από τις εκλογές στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία, αναμένεται να διαμορφωθούν οι γεωπολιτικές τάσεις για την επόμενη πενταετία», είπε.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο, τόνισε, «θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι το δικό σας συμφέρον και γι’ αυτό εργαζόμαστε καθημερινά, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και των νόμων και κανονισμών της χρηματιστηριακής αγοράς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

IC Markets (EU) Ltd : Έφεση κατά της απόφασης Κεφαλαιαγοράς – Η ΕΚ αγνόησε στοιχεία

Η IC Markets (EU) Ltd ανακοινώνει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη βάση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2024,...

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά...

Τουρκία: Τουριστικό σκάφος στον Μαρμαρά έπιασε φωτιά και βυθίστηκε – Επέβαιναν 110 άτομα – 7 οι τραυματίες (βίντεο)

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκεύης (19/7) στην Τουρκία, καθώς τουριστικό σκάφος 20 μέτρων βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαρμαρά, αφού πρώτα έπιασε...

Καμίνι η Κύπρος – Σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος – Διπλή προειδοποίηση

Διπλή προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με την κίτρινη προειδοποίηση, «η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου...

Άλλες 4 μέρες υπό κράτηση δυο εκ των συλληφθέντων για την πυραμίδα Metamax

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για...

Έκλεισε λωρίδα αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού λόγω οδικής σύγκρουσης

Λόγω οδικής σύγκρουσης στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, πριν την έξοδο Κοτσιάτη, έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση η δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με ανάρτηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!