28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 | 16:36

Ακριβότερα κατά 5% τα αεροπορικά εισιτήρια στην Κύπρο τον Αύγουστο

Αύξηση 5% κατέγραψαν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2026, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, ενώ οι τιμές των οργανωμένων διακοπών αυξήθηκαν κατά 3,7%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Eurostat, σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές των αεροπορικών μεταφορών επιβατών μειώθηκαν κατά 0,4%, ενώ οι οργανωμένες διακοπές κατέγραψαν αύξηση 3,2%, ίση με τον γενικό πληθωρισμό.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων τον Αύγουστο καταγράφηκαν στην Ελλάδα με 16,3% και στην Ιρλανδία με 14,4%. Αντίθετα, σε δέκα κράτη μέλη καταγράφηκαν μειώσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, με τη Σλοβακία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 61,2%. Στις υπόλοιπες χώρες όπου σημειώθηκαν μειώσεις, αυτές κυμάνθηκαν από 15,8% στην Ισπανία έως 0,9% στη Λιθουανία.

Όσον αφορά τις οργανωμένες διακοπές, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση κατέγραψε το Βέλγιο, με 16,2%, ακολουθούμενο από την Πορτογαλία με 14,3%, τη Σουηδία με 12,8%, τη Λιθουανία με 12,3% και τη Ρουμανία με 11,9%.

Αντίθετα, τέσσερα κράτη μέλη κατέγραψαν μειώσεις στις τιμές των οργανωμένων διακοπών. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στην Εσθονία με 21,1%, ενώ ακολούθησαν η Ισπανία με 5,2%, η Ιταλία με 4,8% και η Ιρλανδία με 0,4%.

Διακυμάνσεις στις τιμές από τις αρχές του 2025

Σύμφωνα με την Eurostat, τόσο οι τιμές των οργανωμένων διακοπών όσο και εκείνες των αεροπορικών μεταφορών επιβατών παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις από τον Ιανουάριο του 2025, με τα αεροπορικά εισιτήρια να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Τον Απρίλιο του 2025, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είχαν αυξηθεί κατά 13,7% σε ετήσια βάση, προτού μειωθούν κατά 3,2% τον επόμενο μήνα.

Οι διακυμάνσεις συνεχίστηκαν και το 2026, με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων να καταγράφουν μείωση 2,9% τον Ιανουάριο και 4,7% τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο σημειώθηκε αύξηση 8,1%.

Αντίστοιχα, οι τιμές των οργανωμένων διακοπών είχαν αυξηθεί κατά 8,3% τον Ιανουάριο και 8% τον Φεβρουάριο του 2025, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους. Τον Απρίλιο του 2025 η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 7,7%, ενώ από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο οι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής πλησίασαν περισσότερο τον γενικό πληθωρισμό.

Τον Απρίλιο του 2026, οι τιμές των οργανωμένων διακοπών μειώθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση, προτού ανακάμψουν τους επόμενους μήνες και καταγράψουν αύξηση 3,2% τον Αύγουστο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήBUSINESSΑκριβότερα κατά 5% τα αεροπορικά εισιτήρια στην Κύπρο τον Αύγουστο