Δύο νομοσχέδια για επέκταση φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον περί λοιμοκάθαρσης νόμο, με στόχο να προβούν σε εθελοντική μείωση ενοικίων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Το πρώτο νομοσχέδιο προνοεί για πίστωση φόρου που θα παραχωρείται σε ιδιοκτήτες ακινήτων και θα ισούται με το 50% της μείωσης που θα παραχωρηθεί στο ενοίκιο και πρέπει να είναι μεταξύ 30% με 50%. Η έκπτωση στο ενοίκιο θα πρέπει να γίνεται για περίοδο από έναν μέχρι 3 μήνες. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα σε ιδιοκτήτες που προβαίνουν σε εθελοντική μείωση ενοικίου. Η εισφορά αυτή είναι στο 3% επί του 75% του ενοικίου.
Η διαφοροποίηση των νομοσχεδίων αυτών, από τους ανάλογους νόμους που τέθηκαν σε ισχύ κατά την προηγούμενη περίοδο απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι ότι αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις με πλήρη η μερική αναστολή εργασιών λόγω των μέτρων κατά του COVID-19 και όχι όλες τις επιχειρήσεις. Ισχύουν για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Κατά τη συνεδρία, εκ μέρους της ΠΟΒΕΚ εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των κινήτρων, αφού η συμμετοχή είναι εθελοντική, υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν φορολογική ταυτότητα ή δεν δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια ή ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν ενοικιαστήρια συμβόλαια με τους ενοικιαστές τους.
Ερωτηθείσα από βουλευτές για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν, αφού η πίστωση φόρου θα υπολογιστεί στη δήλωση προσωρινής φορολογίας, που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31 Ιουλίου του 2021. Ερωτηθείσα από βουλευτές, για το κόστος του μέτρου, ανέφερε ότι στο ακραίο σενάριο που όλοι οι ιδιοκτήτες διεκδικήσουν το 50% για τρεις μήνες, η δημοσιονομική επίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη δυνατότητα επιδότησης από το κράτους του ενός τρίτου του ενοικίου, ανέφερε ότι το συνολικό ποσό ενοικίων που έχουν δηλωθεί στο τμήμα φορολογία είναι €650 εκ ευρώ, οπότε αν μιλάμε για επιδότηση 1/3 η δημοσιονομική επίπτωση είναι τεράστια. Ωστόσο από την Πρόεδρο της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε ότι αυτό το ποσό αφορά το σύνολο του δωδεκάμηνου για όλα τα ενοίκια και όχι για μόνο τις επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την πανδημία και είπε ότι οι υπολογισμοί αυτοί εκ μέρους του Υπουργείου δεν είναι στοχευμένοι. Ο βουλευτής του Πλατφόρμας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης ζήτησε από το Υπουργείο να γίνει επιτέλους μια άσκηση επί χάρτου για τις επιχειρήσεις που πλήγηκαν.
Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι είναι προφανές πως το ΥΠΟΙΚ χωρις στόχευση, αμελέτητα και χωρίς να το ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, αλλά μόνο η εικόνα, έχει προβεί σε μια εισήγηση που δεν θα πιάσει τόπο.
Ανέφερε ότι έθεσαν στο Υπουργείο το θέμα της απευθείας επιδότησης του ενοικίου από την Κυβέρνηση έτσι ώστε να επωφελούνται απευθείας οι ενοικιαστές, σε αντίθεση με τα κίνητρα που είναι σε εθελοντική βάση, ενώ οι ιδιοκτήτης θα εισπράξει τα οφέλη σε μεταγενέστερο στάδιο. Πρόσθεσε ότι οι ενοικιαστές είναι σήμερα που χρειάζονται υποστήριξη, ωστόσο αυτό δεν επιτυγχάνεται αφού το ΥΠΟΙΚ, όπως είπε, “δεν έχει αντίληψη της πραγματικότητας και των δυσκολιών”, που έχουν οι ενοικιαστές, ιδιαίτερα οι ΜμΕ επιχειρήσεις, οι οποίες πασχίζουν να κρατηθούν στη ζωή εν μέσω πανδημίας.
Κάλεσε το ΥΠΟΙΚ να κάνει δεύτερες σκέψεις και να επανέλθει με ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα υποστηρίζει κατευθείαν τον ενοικιαστή και θα επιδοτεί απευθείας το ενοίκιο και θα ανακουφίζει τους ενοικιαστές, αναγκάζοντας υποχρεωτικά τους ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάυλος Μυλωνάς ανέφερε ότι υπάρχει δική του πρόταση νόμου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών να φέρει κριτήρια και κατηγοριοποιήσεις όλων αυτών των ανθρώπων, που χρήζουν στήριξης, αναφέροντας ότι όλες οι άλλες προτάσεις συγκρούονται με το σύνταγμα.
Είπε επίσης ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα προσπαθήσει προς την κατεύθυνση μιας ανάλογης πρότασης, ωστόσο θα ήταν ορθότερο και με λιγότερα εμπόδια αν αυτή η πρόταση ερχόταν από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να αποφευχθούν προβλήματα συνταγματικότητας ή ισχυρισμοί για ανικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει την οικονομική επίπτωση.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών πολύ σωστά και σοφά καθόρισε τις δημοσιονομικές του δυνατότητες στα €200 εκ, που είναι όπως είπε ένα τεράστιο ποσό σε δύσκολες συνθήκες, για να δώσει χορηγίες σε όλες τις επιχειρήσεις αναλόγως της μείωσης του κύκλου εργασιών. Πρόσθεσε ότι αν αυτά τα χρήματα δίνονταν μόνο σε όσους ενοικιάζουν επαγγελματικά υποστατικά, θα υπήρχαν τεράστιες αντιδράσεις από όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Είπε επίσης με αυτή την χορηγία του ΥΠΟΙΚ μια επιχείρηση μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε λειτουργικό κόστος της επιχείρησης. Πέραν αυτού, είπε, υπάρχουν και αυτά τα φορολογικά κίνητρα έτσι ώστε να υπάρχει μείωση των ενοικίων, όπου είναι εφικτό, μέσω εθελοντικής συμφωνίας.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι δυστυχώς η συζήτηση και οι απαντήσεις που δόθηκαν επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι οι προτάσεις δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα των ενοικίων σε μια περίοδο lockdown. Πρόσθεσε ότι είναι ελάχιστο το αντίκρισμα που έχει αυτή η πρόταση σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
Είπε ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την υιοθέτηση από την Κυβέρνηση μιας τριμερούς προσέγγισης με επιδότηση ενοικίου και μια προσωρινή ρύθμιση που να αφορά και τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή. Πρόσθεσε ότι η παρούσα πρόταση όπως και η αρχική δυστυχώς πάσχουν γιατί δεν είναι δεσμευτικές, ενώ πολλοί δεν δηλώνουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν άρα δεν θα επωφεληθούν από την πίστωση.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι η συσσώρευση ενοικίων είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια πολλών επιχειρήσεων ιδιαίτερα μικρών που έχουν χάσει εισοδήματα και οι ρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν βοηθούν ούτε τους ενοικιαστές ούτε τους ιδιοκτήτες. Κάλεσε το ΥΠΟΙΚ να εξετάσει και τη θέση του αλλά και μια πιο βιώσιμη λύση για επιδότηση ενοικίου στη λογική επιμερισμού του κόστους μεταξύ κράτους, ενοικιαστή και ιδιοκτήτη.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Άγγελος Βότσης σημείωσε το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν ήταν σε θέση να δώσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου όταν εφαρμόστηκε την προηγούμενη περίοδο. Πρόσθεσε ότι αυτό το μέτρο είναι εντελώς αναποτελεσματικό και δεν λύνει το πρόβλημα. Υπενθύμισε εισήγηση που υποβλήθηκε και δεν έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση για καταβολή του 1/3 του ενοικίου από το κράτος, του 1/3 από τον ιδιοκτήτη και του 1/3 από τον ενοικιαστή. Πρόσθεσε ότι δεν είναι απαγορευτικό το κόστος για το κράτος αφού 600 εκ ευρώ είναι το ποσό των ενοικίων που εισπράττεται για όλες τις επιχειρήσεις και τα υποστατικά. Αν οι μισές από αυτές, πρόσθεσε, είναι αυτές που έχουν πληγεί, μιλάμε για 25 εκατομμύρια ευρώ που αν επιμεριστούν κατά 1/3 θα είναι 8 εκ ευρώ το κόστος για το κράτος.
ΠΗΓΗ : ΚΥΠΕ