9.1 C
Nicosia
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 | 19:52

Με πρόταση νόμου επιδιώκει η Επ. Προσφύγων να αντιμετωπίσει θέμα παραχώρησης τίτλων για οικίες σε χαλίτικη γη

Με πρόταση νόμου προσανατολίζεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων να ρυθμίσει το ζήτημα που αφορά την μη παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες που ανέγειραν κατοικίες σε χαλίτικη γη, κυρίως την δεκαετία του ’80, με υποδείξεις κρατικών υπηρεσιών.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η παραχώρηση τίτλων για οικίες που ανεγέρθηκαν σε χαλίτικη γη και το ζήτημα αυτό συζητήθηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Προσφύγων με στόχο να εξευρεθεί σωστή ρύθμιση και αντιμετώπιση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε μετά την συνεδρίαση ότι ναι μεν η νομοθεσία δεν επιτρέπει παραχώρηση κρατικής γης για ανέγερση κατοικίας, αλλά σημείωσε ότι αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε υπόθεση και ότι πρόκειται για μια κατάσταση μετά τον πόλεμο όπου ο κάθε πρόσφυγας προσπαθούσε να στεγάσει την οικογένειά του έξω από τα αντίσκηνα.

Ανέφερε ότι θα ετοιμαστεί έγγραφο εργασίας πάνω σε πρόταση νόμου για να δούμε πως ρυθμίζεται το ζήτημα και πως αποδίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας σε ανθρώπους που το ίδιο το κράτος τους υπέδειξε να αναγείρουν σε χαλίτικη γη.

Εντός της συνεδρίασης ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε σε περίπτωση πρόσφυγα που έκτισε, όπως ο ίδιος καταγγέλλει με επιστολή καθ’ υπόδειξη του επαρχιακού γραφείου κτηματολογίου, το 1978 σε χαλίτικη γη στο Στρόβολο και τώρα το Κτηματολόγιο αρνείται να τον αποκαταστήσει και να του εκδώσει τίτλο ιδιοκτησίας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά όντως υπάρχουν περιπτώσεις ανέγερσης σε τεμάχια κρατικής γης κυρίως γύρω στο 1980 και ότι έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν, αλλά είναι αδιευκρίνιστο με τι άδεια δόθηκε το πράσινο φως για ανέγερση, ποιος καθοδήγησε την απόφαση και ότι δεν υπάρχει κάτι εγγράφως για την ανέγερση.

Είπε επίσης πως στη Λευκωσία είναι καταγεγραμμένες 40 υποθέσεις, στη Λάρνακα 1 και στην Πάφο 2.

Ανέφερε επίσης ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκε άδεια χρήσης εφ’ όρου ζωής αλλά όχι τίτλος ιδιοκτησίας.  Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ είπε ότι όταν υπάρχουν τέτοια αιτήματα εξετάζονται κατά περίπτωση, αλλά λέγεται στους αιτούντες ότι πρέπει πρώτα να αποτείνονται στην υπηρεσία μέριμνας για τυχόν άλλα σχέδια που υπάρχουν για στέγαση.

Ο κ. Κέττηρος επέμεινε στο γεγονός ότι πολλοί έκτισαν σε χαλίτικη γη με υπόδειξη του Κτηματολογίου και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και κάτι το επίσημο για καθοδήγηση προσφύγων να κτίσουν εκτός συνοικισμών αυτοστέγασης.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας υπέδειξε πως μετά τον πόλεμο η κατάσταση ήταν δύσκολη και ότι πρέπει αυτό το κενό να ρυθμιστεί με νομοθετική ρύθμιση και να προστατευθεί ο κόσμος που έκτισε σε χαλίτικη γη.

Εκπρόσωπος της Πολεοδομίας δήλωσε πως η οδηγία που έλαβαν είναι κάθε περίπτωση να εξετάζεται χωριστά με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε μια νέα κατηγορία προσφύγων αλλά να βρούμε εκείνη τη μέθοδο και τον τρόπο να τους αποκαταστήσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στο 74% της κανονικής η βροχόπτωση τον Ιανουάριο

Στο 74% της κανονικής για τον Ιανουάριο ανήλθε η μέση ποσότητα βροχόπτωσης που έπεσε στις ελεύθερες περιοχές από την 1η μέχρι και τις 8.00 το...

Διορθώθηκε το Internet Banking και Mobile App της Τράπεζα Κύπρου

Επανήλθε το Internet Banking και Mobile App της Τράπεζα Κύπρου. Νωρίτερα το απόγευμα υπήρξε τεχνικό πρόβλημα με το Internet Banking και Mobile App της Τράπεζα.

Δίκη Al Jazeera: Οι δικηγόροι ζητούν αναστολή της διαδικασίας

Με τις προδικαστικές ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ήγειραν θέματα αναστολής της διαδικασίας, αλλά και κατάχρησης εξουσίας, συνεχίστηκε τη Δευτέρα ενώπιον του Μόνιμου...

Νουρής: Οι καλύτεροι έλεγχοι από την αρχή θα απέτρεπαν λάθη για το ΚΕΠ

Η διενέργεια καλύτερων ελέγχων στα πρώτα στάδια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) θα είχε προλάβει πολλά από τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία, είπε...

Προτάσεις Χριστοδουλίδη για καταπολέμηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών

Τις προτάσεις του για την πρόληψη και καταπολέμηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της...

Οι προτάσεις Μαυρογιάννη για το στεγαστικό

Μερικές από τις προτάσεις του για το στεγαστικό πρόβλημα παρουσίασε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης σε δήλωση του τονίζοντας ότι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW