5.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 | 5:30

Διαφωνίες για επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία

Πρόταση νόμου για επέκταση κατά τρεις μήνες στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για σκοπούς μειωμένου ΦΠΑ 5% στην περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας, εξέτασε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η σχετική πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου προβλέπει την τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε η υπεύθυνη δήλωση την οποία υποβάλλει δικαιούχο πρόσωπο στην αρμόδια αρχή, προκειμένου να καταβάλει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% στην περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας, να δύναται να υποβληθεί μέχρι τρεις μήνες μετά την ημερομηνία που η κατοικία περιέρχεται στην κατοχή του, αντί σε χρόνο πριν να περιέλθει αυτή στην κατοχή του, όπως αναφέρεται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Επιπροσθέτως, προτείνεται όπως η συγκεκριμένη ρύθμιση εφαρμόζεται και στις εκκρεμούσες ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου υποθέσεις οι οποίες αφορούν αιτήσεις ακυρώσεως κατά απόφασης αρμόδιας αρχής που εκδόθηκε, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της υπό αναφορά υπεύθυνης δήλωσης από τον δικαιούχο.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι στόχος της πρότασης νόμου που κατέθεσε, είναι η διευκόλυνση νεαρών ζευγαριών, τα οποία προβαίνουν στην αγορά πρώτης κατοικίας να απολαμβάνουν του ωφελήματος του μειωμένου ΦΠΑ 5% αντί 19%.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που νεαρά ζευγάρια, για διάφορους λόγους δεν τύγχαναν του ωφελήματος, καθώς η απόκτηση του ακινήτου έγινε σε μεταγενέστερο στάδιο από την υποβολή της αίτησης με αποτέλεσμα να απευθυνθούν στα δικαστήρια για τη ρύθμιση του ζητήματος.

Σημείωσε ότι η πρόταση νόμου θα δώσει λύση στην στρέβλωση που παρατηρείται και ταλαιπωρεί αρκετά ζευγάρια.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Νάγια Συμεωνίδη είπε ότι η πρόταση νόμου δεν είναι στο πνεύμα της νομοθεσίας του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει επιστροφή ΦΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για πρώτη κατοικία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση νόμου που έχει ενώπιον της η Επιτροπή προνοεί την εκ των υστέρων ρύθμιση του μειωμένου ΦΠΑ, κάτι που δεν συνάδει με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ανέφερε επίσης ότι η νομοθεσία δεν μπορεί να έχει αναδρομικότητα για να καλύψει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου.

Εκ μέρους του Τμήματος Φορολογίας αναφέρθηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στο σκοτάδι περιοχές της Λευκωσίας λόγω κεραυνού

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν περιοχές της Λευκωσίας μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε το δίκτυο της ΑΗΚ. Κεραυνός φαίνεται να χτύπησε το δίκτυο της Αρχής, βυθίζοντας στο...

Με τσουκτερό κρύο και χιονιά στις κάλπες

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει και χαλάζι ενώ στα ορεινά θα πέσει χιόνι. Οι...

Κύπρος: Οι Προεδρικές εκλογές από το 1959 μέχρι σήμερα – Τα αποτελέσματα και οι Προέδροι

H Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου 1960, βάσει των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου (11 - 19 Φεβρουαρίου 1959), που υπέγραψαν οι δύο κοινότητες του νησιού...

Πως θα ψηφίσουν όσοι έχουν κορωνοϊό

Πρόσθετες οδηγίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Τα άτομα που διανύουν τον αυτοπεριορισμό τους...

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία μπορεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας πριν τις εκλογές του Μαΐου

Η Τουρκία πλησιάζει στην απόφαση να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα, αφήνοντας πιθανώς τη Σουηδία εκτός. Ο...

Κίεβο: Σειρήνες ήχησαν και μετά τη συνέντευξη Τύπου Ζελένσκι – Φον ντερ Λάιεν – Μισέλ

Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν για ακόμη μια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά τη συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα που παραχώρησαν ο Ουκρανός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW