28.8 C
Nicosia
Σάββατο 8 Μαΐου 2021 | 16:36

Δεν θα συνέλθει εκτάκτως η Βουλή για τις κρατικές εγγυήσεις

Δεν τίθεται θέμα να συνεδριάσει, εκτάκτως, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την παρούσα βουλευτική περίοδο για να συζητήσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη από πλευράς της Κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε «με την κανονική διαδικασία και χωρίς να ζητήσουν να κατατεθεί με την διαδικασία κατ΄ επείγοντος».

Ανέφερε ότι «γνώριζε το Υπουργείο Οικονομικών ότι η τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ήταν στις 12 Απριλίου» και πρόσθεσε πως «είναι οδηγίες του Προέδρου της Βουλής όπως στις 14 Απριλίου σταματήσουν οι συνεδρίες των Επιτροπών».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι γνώριζαν ότι δεν ήταν δυνατό να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών στις 12 Απριλίου, επιλέγοντας να ακολουθήσουν την διαδικασία της κανονικής κατάθεσης, όπως η ίδια η Κυβέρνηση επέλεξε, και όχι με την μορφή του κατ΄ επείγοντος.

Άρα δεν υπήρχε ο χρόνος είτε να συζητηθεί το νομοσχέδιο είτε για να γίνει διαβούλευση επί του νομοσχεδίου είτε για να κατατεθούν ή να συζητηθούν τροπολογίες, αλλά ούτε υπήρχε χρόνος για να τηρηθεί ο κανονισμός της Βουλής των 15 ημερών για το θέμα των τροπολογιών, πρόσθεσε.

Η Βουλή θα αυτοδιαλυθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, στις 22 Απριλίου, λόγω των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι εισηγήσεις των κομμάτων και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, δίδει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις για τη σύναψη δανείου από τις τράπεζες, συνολικού ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό κατανέμεται μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεσαίων επιχειρήσεων σε αναλογία 70 – 30.

Η κατηγοριοποίηση γίνεται στη βάση του αριθμού του προσωπικού που εργοδοτεί η κάθε επιχείρηση.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), καλεί την Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει με την ψήφιση του Νόμου Περί Κρατικών Εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια πριν από την διάλυση του Νομοθετικού Σώματος.

Η ΟΕΒ αναφέρει ότι η «ρευστοτική ασφυξία» των επιχειρήσεων χωρίς τον εν λόγω Νόμο, θα προκαλέσει σοβαρά «θρομβωτικά επεισόδια» σε ένα οικονομικό σώμα, το οποίο υποφέρει εδώ και δεκατρείς μήνες από αναρίθμητα «υποκείμενα νοσήματα» και οι επιπλοκές για κάποια από τα «ζωτικά του όργανα» θα είναι μη αναστρέψιμες.

«Η αποπαγοποίηση νέων θέσεων στο Δημόσιο, η εκ νέου διόγκωση της κρατικής μηχανής και η εκτόξευση του κρατικού μισθολογίου σε μη διαχειρίσιμα ύψη, δεν μπορεί να θεωρείται προτεραιότητα σημαντικότερη από την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», προσθέτει.

Επίσης, η ΟΕΒ αναφέρει ότι τα πράγματα προωθούνται με λάθος σειρά και προσθέτει πως «η πανδημία θα τελειώσει και πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις βιώσιμες για να χρηματοδοτούν την λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Tο ΑΚΕΛ θα προσφεύγει στη δικαιοσύνη για το όνομα του στο ψηφοδέλτιο

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης όπως τα κόμματα κατέλθουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το όνομα με...

20.000 δόσεις εμβολίων παράγγειλαν οι προσωπικοί γιατροί

Προσεγγίζουν τις 20.000 οι δόσεις των εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν παραγγελθεί από τους Προσωπικούς Ιατρούς μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε η Λειτουργός του...

Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν θα δεχθούν τη λύση που προτείνει η Τουρκία

Κάθετη ήταν η θέση των Ευρωπαίων εταίρων ότι ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να ανεχθούν ή να δεχθούν ως λύση στο Κυπριακό αυτό που...

Νέα πρόκληση Τατάρ: Το ψευδοκράτος αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους

Η "τδβκ" είναι "ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους", δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, ενώ είπε πως όσο εξελίσσεται η...

Εβδομαδιαία μικρά κέρδη παρουσίασε το ΧΑΚ

Κέρδη της τάξης του 0,44% παρουσίασε στην πρώτη εβδομάδα Μαΐου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 64,31 μονάδες, σημειώνοντας...

Αναστασιάδης: Παρά την πανδημία καταφέραμε και συγκρατήσαμε την ανεργία κάτω του 8%

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε, σήμερα, σε συζήτηση με θέμα την Εργασία και την Απασχόληση, που διοργανώνει η Πορτογαλική Προεδρία της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!