12.8 C
Nicosia
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 | 2:25

Ακίνητα: Στα €3,8 δισ. οι συναλλαγές το 2021

Στα €3,8 δισεκατομμύρια, ανήλθε κατά το 2021 η συνολική αξία των συναλλαγών στην κυπριακή αγορά Ακινήτων και Ανάπτυξης Γης, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 26% (-14% σε σύγκριση με το 2019), σύμφωνα με τη νέα έκδοση της PwC Κύπρου για τον τομέα των ακινήτων, η οποία αναφέρεται σε «ενδείξεις ανάκαμψης» του τομέα, «μετά τη σημαντική πτώση της δραστηριότητας, που παρατηρήθηκε κατά το 2020, κυρίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας και του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, από την 1 Νοεμβρίου 2020».

Οι συναλλαγές ξένων αγοραστών, κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 24%, αναφέρεται στην έκδοση της PwC Κύπρου, η οποία σημειώνει πως «σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο του 2021 και μετά, οι συναλλαγές από ξένους αγοραστές ξεπερνούν ακόμα και τα προ-πανδημίας επίπεδα, αναδεικνύοντας τη δυναμική της κυπριακής αγοράς ακινήτων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα έκδοση της PwC Κύπρου για τον τομέα των ακινήτων, η αξία των συναλλαγών στον οικιστικό τομέα ανήλθε στα €2,4 δισ. (διαμερίσματα €1,3 δισ. και οικίες €1,1 δισ.), καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 16% σε επίπεδο αξίας συναλλαγών και 23% σε επίπεδο όγκου συναλλαγών, συγκριτικά με το 2020.

Οι συναλλαγές τεμαχίων γης αποτέλεσαν κύριο πυλώνα ανάπτυξης κατά το 2021, όπως αναφέρεται στην έκδοση της PwC Κύπρου, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει στα €950 εκατ., αντιπροσωπεύοντας 44% της συνολικής αύξησης της αξίας των συναλλαγών του τομέα.

Συνολικά, σύμφωνα με την PwC Κύπρου, ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στις 19.100, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 32%, ενώ ξεπέρασε ακόμα και τις συναλλαγές που καταγράφηκαν το 2019 κατά 11%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση από την εγχώρια αγορά.

Όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών, καταγράφηκαν 7.300 συναλλαγές τεμαχίων γης κατά το 2021, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 43%.

Αναφέρεται επίσης ότι παρά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, καταγράφηκαν συνολικά 139 συναλλαγές που αφορούν ακίνητα πολυτελείας με αξία άνω του €1,5 εκατ. κατά το 2021, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2020.

Η συνολική αξία των συγκεκριμένων συναλλαγών, προστίθεται, ανήλθε στα €380 εκατ., καταγράφοντας μείωση 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, «γεγονός που αποδεικνύει πως παρά τη μείωση στον όγκο των συναλλαγών, οι αξίες των ακινήτων που πουλήθηκαν ήταν κατά μέσο όρο πιο υψηλές».

«Παρά το ότι τα σημάδια ανάκαμψης του κλάδου είναι εμφανή σε όλες τις επαρχίες, εντούτοις η αξία των συναλλαγών κατά το 2021 παρουσιάζει μείωση, σε σύγκριση με το 2019, με εξαίρεση τη Λευκωσία, η οποία κατέγραψε αύξηση, λόγω κυρίως στο ότι η Λευκωσία αποτελεί κατεξοχήν αγορά που καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, η οποία αποτέλεσε τον κύριο πυλώνα που οδήγησε στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη του τομέα κατά το 2021», σημειώνει η PwC Κύπρου.

Οι επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης σε αξίες συναλλαγών ακινήτων, σε σύγκριση με το 2020, με τη Λεμεσό να αποτελεί το 42% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την PwC Κύπρου, ένας από τους πιο ανθεκτικούς τομείς ακινήτων κατά το 2021, φαίνεται να είναι οι οικιστικές μονάδες αξίας €100.000 – €300.000., γεγονός που οφείλεται, όπως αναφέρει, «κυρίως, στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης από την εγχώρια αγορά, η οποία ευνοείται από το συνεχιζόμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και την δυναμική της αγοράς ενοικίασης, τα οποία δημιουργούν ευκαιρίες για συναλλαγές αγοράς – ενοικίασης (buy-to-let transactions)».

Συνολικά, η αξία των συναλλαγών αυτών ανήλθε στα €1,1 δισ. κατά το 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 33% σε σχέση με το 2020 και 15% αύξηση σε σχέση με το 2019.

Όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, κατά το 2021, σύμφωνα με την PwC Κύπρου, παρατηρήθηκε συνεχής αύξηση του κόστους των κατασκευαστικών υλικών (11%), η οποία οδηγήθηκε κυρίως από την αύξηση της τιμής των μεταλλικών προϊόντων (23% ετήσια αύξηση) και των προϊόντων ξυλείας, χημικών και πλαστικού (10% ετήσια αύξηση).

«Παρά τις αυξήσεις αυτές, κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2021 ο όγκος νέων αδειών οικοδομής αυξήθηκε κατά 17%, ενώ η αξία των αδειών αυτών παρουσίασε μείωση 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι νέες αναπτύξεις είναι κατά μέσο όρο μικρότερης κλίμακας», υπογραμμίζει.

Εξάλλου, σε δήλωση ο Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι «παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου 2020, ο τομέας ακινήτων και ανάπτυξης γης διατήρησε τη θέση του ως ένας από τους τομείς που παρουσιάζουν ταχεία ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία, ωθούμενος κυρίως από την αύξηση των συναλλαγών από την εγχώρια αγορά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κίνα: Πέντε νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην πόλη Σιάν

Πέντε άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Σιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί στη βορειοδυτική Κίνα. Η...

Πρώτο και καλύτερο το Μαρόκο στον 6ο όμιλο

Ένα παθιασμένο Μαρόκο προκρίθηκε στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά από το 1986, νικώντας τους ήδη αποκλεισμένους Καναδούς με 2-1, αφού εκμεταλλεύτηκε...

Η Κροατία άφησε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου το Βέλγιο

Η Κροατία προκρίθηκε στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από μια γεμάτη ένταση ισοπαλία (0-0) με το Βέλγιο, που αποτέλεσε την αρνητική έκπληξη στο...

Έρχονται τα πρώτα 85 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η πρώτη δόση ύψους 85 εκ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ για την Κύπρο, θα γίνει εκταμίευση την Παρασκευή. Την ανακοίνωση...

Απάντηση ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση για την οικονομία

«Φιλότιμη η προσπάθεια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να αλλάξει κουβέντα, αλλά η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη», απαντάει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς στις δηλώσεις...

Στα βορειοανατολικά της Κύπρου έρχεται το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» αναμένεται, σύμφωνα με την σχετική NAVTEX, να βγει για έρευνες σε περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές, το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW