19.8 C
Nicosia
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 | 15:36

Στη Μάλτα για την αεροπορική συνδεσιμότητα ο Καρούσος

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της συνεργασίας των νησιωτικών κρατών μελών της ΕΕ στα θέματα που αφορούν στην Αεροπορική Συνδεσιμότητα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος μετέβη στη Μάλτα και είχε σήμερα διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του κ. Άαρον Φαρούτζια.

Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Fit for 55 σε σχέση με τις αεροπορικές μεταφορές και συμφωνήθηκε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των δύο κρατών, για να διατηρηθεί το ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα προς όφελος των νησιωτικών και περιφερειακών κρατών της ΕΕ.

Ο στόχος είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Προεδρίας της ΕΕ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμφώνησαν οι δυο Υπουργοί.

Ειδικότερα, θα πρέπει να παραμείνουν στη νομοθετική πρόταση η πρόνοια για εξαίρεση ανεφοδιασμού αεροσκαφών για την Κύπρο και τη Μάλτα για τα αεροδρόμια όπου η μεταξύ τους η απόσταση είναι λιγότερη των 1200 χιλιομέτρων.

Επίσης, να παραμείνει η παραχώρηση των 20 εκατομμυρίων δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με προσπάθεια αύξησης τους σε 60 εκατομμύρια για να υποβοηθηθεί η χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων έτσι ώστε να καλυφθεί η αύξηση του κόστους έναντι των συμβατικών καυσίμων. Ειδικά για την Κύπρο και τη Μάλτα να παραμείνει η πρόνοια για κάλυψη του 100% της διαφοράς τιμής βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και συμβατικού καυσίμου.

Συζητήθηκε, επίσης, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης με ανταλλαγή από τους Υπουργούς των εμπειριών τους μέχρι σήμερα, για την υλοποίηση της στρατηγικής τους για την ηλεκτροκίνηση, των προβλημάτων που έχουν προκύψει και λύσεις που έχουν προωθηθεί.

Στo πλαίσιo της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών που θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί η τροποποίηση του Κανονισμού για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο νησιωτικές χώρες είναι οι ίδιες και οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους και ανέφεραν ότι θα γίνει ο απαραίτητος συντονισμός των δυο Υπουργείων, ούτως ώστε οι δύο χώρες να καταφέρουν με τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών να έχουν την καλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα με την Ηπειρωτική Ευρώπη και να αντλήσουν κονδύλια από την ΕΕ στα πλαίσια της πολιτικής για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό να κρατήσουμε ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα σε ότι αφορά στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει το νομοθετικό πακέτο Fit for 55 στις αερομεταφορές. Iδιαίτερα οι αναφορές και οι εξαιρέσεις για τα νησιά, και για αυτό τον λόγο κτίζουμε συμμαχίες εντός ΕΕ με χώρες όπως είναι η Μάλτα και αναλαμβάνουμε από κοινού πρωτοβουλίες με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των προτάσεων για μείωση των αρνητικών επιπτώσεων, αλλά και την προώθηση των από κοινού θέσεων μας σε σχέση με τις αερομεταφορές, τις οδικές μεταφορές αλλά και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων μας σε σχέση με τη γεωγραφική μας θέση και του νησιωτικού χαρακτήρα των χωρών μας.

Ο κ. Καρούσος, δεδομένης της σημαντικότητας τόσο του Fit for 55 και των προνοιών για τις αεροπορικές μεταφορές καθώς και του θέματος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Mεταφορών, μεταβαίνει στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα για συνάντηση με τον ομόλογο του κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κοινή εκστρατεία όλων των υποψηφίων για εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους

Μετά τη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε το επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για κοινή εκστρατεία όλων των υποψηφίων...

Στο Εισαγγελέα η υπόθεση με στημένα παιχνίδια στο μπάσκετ – Εκ πρώτης όψεως υπάρχουν αδικήματα

Με ανακοίνωση της η Επιτροπή Δεοντολογίας αναφέρεται στους αγώνες καλαθόσφαιρας με ενδεχόμενη διάπραξη, τόσο ποινικών αδικημάτων όσο και πειθαρχικών παραπτωμάτων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: H...

Κυπριακό: Σε διορισμό ειδικού απεσταλμένου από ΟΗΕ ελπίζει ο Πρόεδρος

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει από πλευράς ΓΓ των ΗΕ διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και ταυτόχρονα ανάπτυξη πρωτοβουλίας από πλευράς της ΕΕ...

Τουρκία: Πανηγυρίζει ο Τύπος για τα αμερικανικά F-16 – «Δεν υπάρχουν πλέον όροι αγοράς»

Σε πανηγυρικούς τόνους κινείται ο τουρκικός Τύπος με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αφαιρεθούν πλήρως από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό τα...

«Πολίτες του Ράιχ»: Οι νοσταλγοί του Χίτλερ περιμένουν την «Ημέρα Χ» στη Γερμανία – Σχεδίαζαν πραξικόπημα

Ο εφιάλτης της ακροδεξιάς φαίνεται να κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη, με νεοναζιστικές οργανώσεις να ξεπηδούν στη Γερμανία. Συναγερμό έχει σημάνει στο Βερολίνο...

Αύξηση παρουσιάζει η απασχόληση στην Κύπρο

Αύξηση παρουσιάζει η απασχόληση στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW