34.3 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 13:02

ΑΔΜΗΕ: Απόφαση-ορόσημο για τη μεθοδολογία εσόδου από τη ΡΑΑΕΥ-Προχωρά ο Great Sea Interconnector

Ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το έργο Great Sea Interconnector (GSI) αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΑΕΥ αναφορικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (ΦΕΚ 3751/28.6.24).

Με την απόφαση αυτή, η ελληνική ρυθμιστική αρχή αναγνωρίζει την ανάγκη καταβολής του εσόδου από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου, σε εναρμόνιση με τη ρυθμιστική αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ) η οποία έλαβε αντίστοιχη απόφαση το καλοκαίρι του 2023 (επί του προηγούμενου Φορέα Υλοποίησης).

Στην απόφασή της, η ΡΑΑΕΥ προσδιορίζει επιπλέον τον επιμερισμό των λειτουργικών δαπανών σε ποσοστό 50-50%, υιοθετώντας την πρόταση του ΑΔΜΗΕ να αναληφθεί μεγαλύτερο μερίδιο του λειτουργικού κόστους έναντι του 37% που προβλέπεται για το Capex.

Τέλος, η μεθοδολογία που προβλέπει η ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει ισχυρότερη πρόβλεψη για την κάλυψη του γεωπολιτικού κινδύνου του έργου, αναφέροντας ρητά ότι θα καλυφθούν πλήρως τα έξοδα μέσω της ρυθμιστικής περιουσιακής βάσης, κάτι που αναμένεται και από την αντίστοιχη απόφαση της ΡΑΕΚ λόγω της εθνικής σημασίας του έργου και για τις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη ΡΑΕΚ η εισήγηση για το έσοδο του Great Sea Interconnector

Τονίζεται ότι η λήψη της εν λόγω απόφασης από τη ΡΑΑΕΥ είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι με βάση την προοπτική έκδοσης αυτής της απόφασης απετράπη η αναστολή παραγωγής από την κατασκευάστρια εταιρεία των υποβρύχιων καλωδίων Nexans, λόγω ρυθμιστικής αβεβαιότητας.

Κρίσιμα ορόσημα

Επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι η έκδοση δύο επιπλέον αποφάσεων από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το έργο έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε να εκλείψει ο ρυθμιστικός κίνδυνος που υπάρχει ακόμη αυτή τη στιγμή, και να δοθεί το full notice to proceed στην εταιρεία Nexans, αλλά και να επιταχυνθεί η είσοδος επενδυτών που αναμένουν το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο για να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις. Παρά το ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν έχει ολοκληρωθεί, ο ΑΔΜΗΕ έλαβε δεσμευτικούς όρους χρηματοδότησης (term sheet) από εμπορική τράπεζα και έχει ήδη καταθέσει και στους δύο ρυθμιστές την πρότασή του για το έσοδο (wacc), η οποία τους ενσωματώνει μαζί με τον βαθμό τεχνικής πολυπλοκότητας του έργου.

Την αναγκαιότητα να κλείσουν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου υπογράμμισε σε σύσκεψη που είχε τις προηγούμενες ημέρες και η Κομισιόν με τους ρυθμιστές Ελλάδας και Κύπρου και τον Φορέα Υλοποίησης. Επιπλέον, η Κομισιόν έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην αρχή της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου και συγκεκριμένα η πρόοδος σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο και η πορεία των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε χρηματοδοτικό επίπεδο, πέραν του term sheet από εμπορική τράπεζα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η χρηματοδότηση του έργου με βάση την αναθεωρημένη μελέτη κόστους-οφέλους, ενώ πρόοδος καταγράφεται και στις συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΠΑ, DFC.

Παράλληλα, η Nexans έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το detail marine survey και συνεχίζει την κατασκευή του καλωδίου, ενώ ο Φορέας Υλοποίησης βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο των σταθμών μετατροπής Siemens προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία και να υπογραφεί η σύμβαση εντός του 2024.

Νέα επίσκεψη του ΑΔΜΗΕ στην Κύπρο

Στις 11 Ιουλίου η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα παραδώσει στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κύπρου κ. Γιώργο Παπαναστασίου το πλήρες τεύχος της μελέτης κόστους-οφέλους του GSI, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας είχαν παρουσιαστεί στις κυπριακές αρχές στις αρχές Ιουνίου.

Κατά την επίσκεψή της στη Λευκωσία, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα έχει συναντήσεις εργασίας με τη ΡΑΕΚ προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι αναγκαίες παράμετροι ώστε να οριστεί εγκαίρως το ρυθμιστικό πλαίσιο από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή και να μην κινδυνεύσει με αναστολή λόγω καθυστερήσεων, το κόστος της οποίας, εξάλλου θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Τέλος, ο Φορέας Υλοποίησης θα έχει συναντήσεις με χρηματοδοτικούς και άλλους οικονομικούς φορείς της Κύπρου, καθώς και με εκπροσώπους του κυπριακού Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης για τους Κύπριους Καταναλωτές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βασιλικό: Επίσημο διαζύγιο CMC-ΕΤΥΦΑ – Βολές από την κινεζική κοινοπραξία

Την επίσημη αποχώρησή της από τη σύμβαση για την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η κινεζική κοινοπραξία...

Παραιτείται από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης

Την παραίτησή του από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με κείμενο που δημοσίευσε το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουλίου στα μέσα...

ΥΠΕΣ: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να βρει μια εναλλακτική λύση για το θέμα των εγκλωβισμένων...

Ερυθρός Σταυρός: Σε “σημείο κατάρρευσης” οι υγειονομικές δομές στη Γάζα

Όλες οι υγειονομικές δομές στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν φτάσει «σε σημείο κατάρρευσης» λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών που προκαλούν μεγάλο αριθμό...

Αναστέλλεται η 24ωρη απεργία από ωρομίσθιους στα νοσοκομεία

Αναστέλλεται η 24ωρη απεργία του ωρομίσθιου προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, που είχαν εξαγγείλει για τις 23 Ιουλίουοι συντεχνίες ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ ύστερα από τις...

LIVE: Η ώρα της κρίσης για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Eυθεία επίθεση στον Όρμπαν

Στον απόηχο της απόφασης-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ρίχνει σκιά στη διαδικασία επανεκλογής της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο τις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!