Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας του Ισημερινού ανέκτησαν χθες Τρίτη τον έλεγχο της φυλακής της Γουαγιακίλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπου συγκρούσεις μεταξύ εγκλείστων στοίχισαν τη ζωή σε 68 ανθρώπους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανακοίνωσε ο νέος Διευθυντής της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).
Η κατάσταση “είναι υπό έλεγχο, επεμβαίνουμε στο εσωτερικό των πτερύγων των κρατούμενων”, είπε στον Τύπο ο Διευθυντής, ο Φάουστο Κόμπο.
“Ο διαβόητος διάδρομος του θανάτου είναι υπό έλεγχο”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο τμήμα που συνδέει πτέρυγες της φυλακής.
“Εκκαθαρίζουμε επίσης όλα τα παρατηρητήρια που κατείχαν (έγκλειστοι) για να παρακολουθούν τις εγκαταστάσεις”, πρόσθεσε. Δεν αναφέρθηκε σε βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Σύμφωνα με τις αρχές, τρεις φυλακισμένοι, που κρατούνταν όμηροι από συγκρατούμενούς τους, κατορθώθηκε να απελευθερωθούν, είναι σώοι και ασφαλείς.
Ο στρατός και η αστυνομία – συνολικά κάπου χίλιοι άνδρες – μπήκαν τη Δευτέρα στην περίμετρο της φυλακής, αλλά απέφυγαν να εισβάλουν αμέσως στις πτέρυγες των τροφίμων. Το μεγάλο σωφρονιστικό κατάστημα της Γουαγιακίλ μετατράπηκε την Παρασκευή και το Σάββατο σε θέατρο αναμέτρησης ακραίας βίας μεταξύ αντίπαλων συμμοριών με 68 νεκρούς και 25 τραυματίες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων.
Με μαχαίρια, με πυροβόλα όπλα και με εκρηκτικά, έγκλειστοι επιτέθηκαν, αφού έκοψαν το ρεύμα, σε συγκρατούμενούς τους σε άλλη πτέρυγα της φυλακής, στην οποία οι τρόφιμοι είναι 8.500, ή με άλλα λόγια ο πλεονάζων πληθυσμός φθάνει το 60%. Οι αρχές στηλίτευσαν την “κτηνωδία” και τη “βαρβαρότητα” των δραστών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η νέα σφαγή συνδεόταν με τον “αγώνα για κυριαρχία” μετά την αποφυλάκιση την περασμένη εβδομάδα του αρχηγού μιας από τις συμμορίες στη φυλακή της Γουαγιακίλ. Με τους τροφίμους κατανεμημένους σε 12 πτέρυγες, όπου κρατούνται χωριστά μέλη τουλάχιστον επτά συμμοριών, συχνά αντίπαλων, ανάμεσά τους κάποιων που διατηρούν δεσμούς με τα επίφοβα μεξικανικά καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο, η ίδια φυλακή, στη Γουαγιακίλ, αποτέλεσε στα τέλη Σεπτεμβρίου θέατρο του χειρότερου μακελειού σε φυλακή στην ιστορία του Ισημερινού κι ενός από τα χειρότερα στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Συνολικά 119 έγκλειστοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις εκείνες – κάποιοι διαμελίστηκαν, αποκεφαλίστηκαν, κάηκαν. Από την αρχή της χρονιάς, οι θάνατοι στις ταραχές μέσα στις 65 φυλακές του Ισημερινού είναι τουλάχιστον 320. Τα επεισόδια αυτά σήμαναν νέες συσπάσεις της κρίσης στο σύστημα φυλακών του Ισημερινού, που διαρκεί χρόνια και δεν σταματά να επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες, παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες των αρχών για την καταπολέμησή της.
Ανάμεσα στην Κολομβία και στο Περού, τις δύο χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης παγκοσμίως, ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα διακίνησης ναρκωτικών, λόγω των πορωδών συνόρων του, της δολαριοποιημένης οικονομίας του και των μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών του, ειδικά αυτού της διοικητικής πρωτεύουσας της επαρχίας Γουάγιας και οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας.
Η Κυβέρνηση λέει πως καταγράφεται μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας λόγω της διακίνησης. Τη 18η Οκτωβρίου, ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυσσε “κατάσταση εξαίρεσης” σε όλη τη χώρα για να καταπολεμηθεί αυτή η εγκληματικότητα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.900 ανθρώπους από τον Ιανουάριο.
Είχε ήδη κηρύξει άλλη “κατάσταση εξαίρεσης” στις φυλακές, αναγγέλλοντας την ανάπτυξη μονάδων του στρατού. Όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο περιόρισε τη διάρκεια του μέτρου, ενώ απαγόρευσε στον στρατό να επεμβαίνει μέσα στις φυλακές. Τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας πως η χώρα “αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή απειλή από το εξωτερικό, από τις μαφίες της διακίνησης των ναρκωτικών” και βρίσκεται μπροστά σε “μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών”, ο κ. Λάσο δεσμεύτηκε να “κινητοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα”.
Δεδομένης της επείγουσας φύσης της κατάστασης, η επέμβαση του στρατού στις φυλακές στο πλευρό της αστυνομίας ελάχιστα έμοιαζε να απασχολεί χθες τον δημόσιο διάλογο στον Ισημερινό. Ο Πρόεδρος Λάσο ανήγγειλε παράλληλα “διαδικασία ειρήνευσης” μέσα στις φυλακές, με τη μεσολάβηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, υποσχόμενος ταυτόχρονα να βάλει στο στόχαστρο τους αρχηγούς συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.